Stres kod male djece

Stres je ljudski odgovor na situaciju koja dovodi u pitanje sposobnost pojedinca

Da li smatrate da je igranje sa vašim malim djetetom odličan način da se pobijedi stres nakon dugog radnog dana? Imate li pojma o tome da i kod male djece može doći do stresa?

Stres je danas neodvojivi dio našeg života. Pretjerani stres može dovesti do dijabetesa, astme, depresije, anksioznosti, artritisa, visokog krvnog tlaka, pa čak i problema sa srcem kod odraslih. Jeste li iznenada primijetili probleme u ponašanju kod svog djeteta? Ludost, poteškoće sa učenjem i iznenadno mokrenje u krevetu  mogu kod djece biti znakovi stresa! Želite znati kako pomoći svom dragocjenom mališanu kod stresa? Nastavi čitati!

Stres je ljudski odgovor na situaciju koja dovodi u pitanje sposobnost pojedinca. Ovi izazovi mogu biti iz izvora kao što su obitelj, prijatelji, škola, posao itd. Djeca koja idu u školu mogu biti izložena stresu zbog mnogih razloga, uključujući sljedeće:

1. Razdvajanje od roditelja: Djeca mogu postati tjeskobni i pod stresom kad uđu u predškolski vrtić zbog straha od odvojenosti od roditelja i njegovatelja.

2. Socijalni pritisak: Obično pogađa stariju djecu, ali i neki će se mališani u predškolskom vrtiću teško uklopiti s novim okružjem. Oni mogu postati sramežljivi i povučeni.

3. Kućni život: Okoliš kod kuće ima ogroman utjecaj na djetetovo ponašanje i navike. Mališani koji kod kuće imaju traumatičnu i stresnu atmosferu zbog razloga poput razvoda roditelja, gubitka člana porodice ili zlostavljanja, mogu patiti od stresa.

4. Ostali razlozi: Nekoliko razloga poput uznemirujuće slike i ideje na kanalima vijesti i novina, bolest, finansijska pitanja i nedostatak podrške roditelja također mogu uticati na pojavu stresa kod male djece. Studije otkrivaju da nivo roditeljskog stresa, posebno majke, može štetno djelovati na dijete.

Zbog svojih briga I svog stresa roditelji često nisu ni svijesni da su njihova djeca pod stresom. Neki od znakova koje svaki roditelj treba da prepozna a vezani su za stres kod djece su: loša verbalna vještina, poteškoće u učenju, poteškoće s fokusiranjem ili učenjem u školi, problemi s memorijom, agresivno ponašanje, verbalno nasilje, nemogućnost povjerenja u ljude, poteškoće u sklapanju prijateljstava, privlačenje pažnje, nedostatak samopouzdanja, anksioznost i strah, loše navike spavanja, želučana bol, mala težina i loš apetit. Tokom sna ima noćne more, te dolazi do iznenadne pojave mokrenja. Ovakve znakove svakako treba uočiti, a nakon toga razgovarati sa djetetom.

Potrebno je shvatiti svoje dijete tako što ćete biti uz njega i pomoći mu da se osjeća sigurno. Ako se vaše dijete brine za predškolski odgoj, možete reći da ćete biti odsutni nakratko. Razgovarajte umirujućim tonom kako biste spriječili da vaše dijete postane razdražljivo i jezivo. Obratite pažnju na ponašanje vašeg djeteta. Ako viče, ili se npr. baca, to može biti reakcija na stres. Možda vam također pokušava nešto reći. Pomozite mu da izrazi svoje osjećaje riječima i postavite granice u isto vrijeme.

Sjetite se da je stres dio života, a djetetu možete pomoći da se nosi s njim uvjeravajući ga u vašu ljubav i da ste uz njega uvijek i da ste vi njegova podrška. Dobro je potražiti stručnu pomoć ako vaše dijete i dalje pati od stresa uprkos svim vašim pokušajima da mu pomognete.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave