ŠTO ZNAČI BITI DOBAR RODITELJ

ŠTO ZNAČI BITI DOBAR RODITELJ

sto_znaci_biti_dobar_roditeljVećina roditelja na ovo pitanje ima odgovor, manje ili više objektivan. Imaju li vaši mališani odgovor na ovo pitanje? Pokušajte im ga postaviti.

Pedijatrica, dr. Kristie Rivers je to pitanje postavila svojem sedmogodišnjem sinu. On joj je odgovorio da dobar roditelj ne viče i vodi svoju djecu na rođendanske proslave i druge zabavne događaje. Dobar roditelj svojoj djeci kupuje poklone, vodi ih na ljetovanje i zimovanje, mazi ih. Taj jednostavan i iskren dječakov odgovor nasmijao je majku i istovremeno je naveo na razmišljanje. Što je više razmišljala o sinovim riječima, to je bolje razumijevala istinu skrivenu u njima.

Kao pedijatar, Kristie se susreće s roditeljima različitog imovinskog statusa. Jedan dan liječi dijete iz obitelji koja prima socijalnu pomoć, drugi dan dijete imućnih roditelja. Promatrajući, njezin je zaključak kako su pravi roditelji oni koji imaju čvrst karakter bez obzira na stanje na bankovnom računu ili razinu obrazovanja.

Donosimo vam 5 zaključaka koji se, po liječnici Kristie Rivers, odnose na dobre roditelje:

  • Samokontrola

Dobri roditelji su sposobni kontrolirati svoje emocije. Ne reagiraju burno na svaki djetetov izljev bijesa ili bezobrazluk. Znaju i osjećaju kad trebaju prijeći preko nekih stvari, kad je potrebno opomenuti za loše ponašanje, a da pritom ne gube staloženost.

  • Ljubav

Dobri roditelji pokazuju svoju ljubav. Istraživanja potvrđuju da djeca koja primaju ljubav odrastaju u ljubazne i suosjećajne osobe. Dobri roditelji ne štede na zagrljajima, a njihova su djeca samopouzdanija i zadovoljnija.

  • Granice

Dobri roditelji postavljaju granice, prvenstveno radi sigurnosti djece, bez straha da će postavljanje granica dovesti do konflikta. Svjesni su kako dogovoreni okviri ponašanja djeci pružaju osjećaj sigurnosti, zbog kojeg je njihova potreba za pomicanjem granica daleko manja.

  • Samostalnost

Dobri roditelju poštuju neovisnost svoje djece. Kao što dijete koje uči hodati ne moramo stalno pridržavati za leđa, tako i stariju djecu ne trebamo stalno čuvati od pada ili pogreške. Iako je dio roditeljske prirode zaštićivati dijete, dobri roditelji znaju da i pogreške vode ka samostalnosti.

  • Igra

Dobri roditelji se druže sa svojom djecom. Iako često preokupirani odgojem i obavezama, pronalaze vremena za zajedničke, neopterećene trenutke igre, razgovora… Ti trenuci stvaraju neraskidivu vezu koja je iznimno važna tijekom perioda odrastanja.

Roditelji često pretražuju uputstva o odgoju djece, a djeca već znaju i pokazuju što im je potrebno da bi se osjećala sigurno i zaštićeno.

Pitajte svoju djecu što za njih znači biti dobar roditelj. Iako već pretpostavljate njihove odgovore, djeci je svojstveno iznenaditi svoje roditelje.

pjesmicezadjecu.com