Što se zaista događa sa ženskim tijelom u trudnoći?

Što se zaista događa sa ženskim tijelom u trudnoći?

Začeće može doći tijekom ovulacije, što se događa oko dva tjedna nakon prvog dana menstruacije. Jaje se može oploditi muškom spermom tijekom 24 sata.

Ukoliko u vrijeme ovulacije dođe do spolnog odnosa, spermiji izlučeni ejakulacijom u rodnicu putuju kroz vrat i trup maternice u jajovod i tako dolaze do jajne stanice. Jajna stanica je sposobna za oplodnju unutar 24 – 48 sati nakon ovulacije, a zatim propada. U jednom ejakulatu izbaci se između 300 i 500 milijuna spermija, dok do jajovoda stiže tek nekoliko tisuća. Spermij je sposoban za oplodnju 3 do 5 dana, a zatim propada.Od svih spermija samo jedan prodire u jajnu stanicu i dolazi do oplodnje.

Kako se oplođeno jaje nastavlja kretati niz jajovodnu cijev, počinje se dijeliti u dvije stanice, zatim četiri stanice, a zatim više stanica.

Kako stanice i dalje dijele – neke se razvijaju u bebu, drugi oblikuju hranu i strukturu opskrbe kisikom nazvanim posteljicom – oslobađaju se hormoni koji signaliziraju tijelo da dijete raste unutar maternice. Ovi hormoni također signaliziraju maternicu da održava obloge umjesto da ih prolije. To znači da žena nema menstruaciju od tog mjeseca, što može biti znakda je žena trudna.

Spol djeteta ovisi o spermiju, muškoj spolnoj stanici koja nosi X ili Y kromosom. Ukoliko jajnu stanicu oplodi Y spermij, stanica djeteta će biti XY – dječak. Ukoliko jajnu stanicu oplodi X spermij stanica djeteta bit će XX – djevojčica.

Utvrđivanje termina trudnoće

Termin poroda izračunava se od prvog dana posljednja menstruacija. Normalna trudnoća traje od 32 do 42 tjedna. Da biste izračunali očekivani datum isporuke, dodajte 40 tjedana (= 9 mjeseci i 7 dana) do datuma kada je počelavaša zadnja menstruacija. Većina beba rođeno je tijekom 39 ili 40 tjedana trudnoće. Ako je vaš menstrualni ciklus duži od 28 dana, tada će do začeća doći više od dva tjedna nakon prvog dana Vaše najnovije razdoblje. Većina trudnica imaju ultrazvučni pregled u dvadesetom tjednu.

Posteljica

Posteljica se počinje razvijati kada oplođeno jaje se smjeti u sluznicu maternice nekoliko dana nakon začeća. Dobro funkcionirajuća posteljica pruža osnovu za zdrav razvoj ploda (fetusa). Posteljica djeluje kao pluća, jetra, crijeva, bubrezi i izvor prehrane za fetus. Vene u  pupčanoj vrpci sadrže krv za bebu koja se oksidira u posteljicu i prenose otpad u majčinu cirkulaciju. Metabolizam se odvija kroz tanku membranu: cirkulacija krvi majke i bebe, premda vrlo bliske jedna drugoj, ostaju odvojene. Potpuno razvijena posteljica teži oko 500 do 800 grama, a oblikovana je poput ravnog diska.

Maternica

Maternica žene koja nije trudna teži od 50 do 70 grama i duga je od 7 do 9cm. Na kraju trudnoće, maternica teži gotovo 1 kg i ima volumen od oko 5 litara. Tijekom trudnoće maternica rastes djetetom. Tijekom četvrtog mjeseca trudnoća, maternica izlazi iz zdjelice, što rezultira vidljivim promjenama majčinog tijela. Ubrzani rast maternice može ukazivati na višestruku trudnoću. Donji dio maternice obično se počinje spuštati i pritom potiskuje djetetovu glavu prilikom čega nastaju trudovi.

Osjet bebe

Žene koje očekuju svoje prvo dijete obično osjete ritanje i pokrete bebe u dvadesetom ili dvadesetprvom tjednu trudnoće. Majke koje su imala prijašnjih trudnoća ritanje mogu osjetiti već u osamnaestom tjednu. Na početku ritanje će vam se možda činiti kao plinovi, dok se ne razviju u nježnje udarce.

Trudovi

Maternica se postupno priprema za porod djeteta. Tijekom posljednjih tjedana maternica se zateže i prilikom toga osjete se grčevi. U početku, trudovi traju samo nekoliko sekundi, ali do kraja trudnoćemogu trajati do 30 sekundi. Trudovi pripremaju vrat maternice za porod.Doživljavanje bolnih trudova tijekom drugog tromjesečja može biti znak infekcije, i odmah je potrebno obratiti svomliječniku.

Trudnoća

Iako je trudnoća prirodno stanje, velik napor je na majci. Cijelo tijelo mora se prilagoditi novoj situaciji. Metabolizam je pojačan, disanje i cirkulacija postaju učinkovitiji imaternica raste. Tijekom trudnoće posteljica izlučuje enzime i hormonekoji zajedno s korpus luteumom i hipofize, reguliraju ove promjene. Promjene u tijelu također utječu na mentalno stanje ili raspoloženja trudnoće žena. Trudnoća utječe na žene na  različite načine.  Tijekom trudnoće ne preporučuje seuzimati nikakve lijekove bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Kada ste kod liječnika ili stomatologa, uvijek zapamtite da im kažete da ste trudni  kako bi se mogli prilagoditi liječenje u skladu s tim. Izbjegavajte rendgenske snimke.