Što čini modernog tatu?

Što čini modernog tatu?

Nove generacije muškaraca redefiniraju očinstvo i muževnost. Kad postanu očevi, dio njih trudi se reorganizirati posao tako da mogu više biti kod kuće i preuzimati dio brige o djeci. Iako se na majke i dalje najčešće gleda kao na skrbiteljice porodice, mnogi mladi očevi danas odlučuju kako mjesto muškarca također može biti u domu – dio vremena ili cijelo vrijeme.
Sve je više očeva koji žele i ravnopravno dijele skrb o djeci sa svojim partnericama.
No, je li briga očeva prirodna?

 

Je li očeva briga prirodna?

Mnogi muškarci i žene se pitaju je li ovakva briga očeva zbilja prirodna. Prema popularnom mišljenju, muškarci, navodno, pod utjecajem hormona (prvenstveno testosterona) imaju poriv natjecati se za status, tražiti seks ili čak biti nasilni – uvjeti koji se ne mogu baš primijeniti na odgoj djece.

Ipak, da bi se od muškarca napravilo oca treba puno više od testosterona. Istraživanja pokazuju kako hormonalne promjene u oba spola pomažu oblikovati muškarce u privržene očeve. Dva kanadska istraživanja s početka ovog stoljeća pokazuju kako na muževnost utječu mnoge stvari, ne samo testosteron.
Iako je testosteron bitan čimbenik koji potiče muškarce da imaju djecu, potrebno je mnoštvo drugih hormona kako bi se muškarce pretvorilo u očeve. Među najuspješnijim očevima vidljivo je kako razina testosterona pada ubrzo nakon rođenja djeteta. Ako muškost uključuje očinstvo, što je slučaj kod većine muškaraca, onda teško da je testosteron ultimativna mjera muževnosti.
U jednom od spomenuta dva istraživanja, koje je početkom 2000.-ih izdano u časopisu „Mayo Clinic Proceedings”, pokazuje se kako očevi imaju više razine estrogena, poznatog ženskog hormona, nego drugi muškarci. Istraživanje pokazuje kako muškarci prolaze kroz značajne hormonalne promjene uz njihove trudne partnerice, što je vrlo vjerojatno potaknuto upravo trudnoćom partnerica. Neki muškarci mogu iskusiti simptome slične trudnoći, poput mučnine ili dobivanja na težini. Sve se čini vjerojatnije kako priroda priprema muškarce da budu privrženi očevi na sličan način na koji priprema žene da budu privržene majke.

Ova istraživanja imaju mogućnost iz temelja promijeniti naše razumijevanje obitelji, očinstva i same muževnosti. Biti privržen roditelji nije samo važno, nego je i prirodno za muškarce. Postoje dokazi kako su muškarci biološki uključeni u živote svoje djece od samog početka.

 

Je li biologija sudbina za očeve?

Poznato je kako hormonalne promjene koje se događaju u trudnoći potiču majku da voli i brine se za svoje dijete. Isto tako se dugo pretpostavljalo kako je očeva privrženost djetetu rezultat mnogo nesigurnijeg procesa, neobavezne emocionalne veze koja se stvara s vremenom, što navodno traje godinama. Kod nekih životinjskih vrsta mužjaci prolaze kroz hormonalne promjene koje ih pripremaju za roditeljstvo. No, spadaju li tu i ljudski očevi? Ranije navedena dva istraživanja, koja su provedena na Sveučilištu Memorial i Sveučilištu Queens u Kanadi, upućuju kako bi to mogao biti slučaj.
Istraživanja su pokazala da promjene u razinama hormona prolaktina, kortizola i testosterona potiču očeve da imaju interakciju sa svojom djecom. Ove kratke hormonalne promjene mogu pokrenuti proces povezivanja.

U daljnjim istraživanjima, otkriveno je i da su hormonalne promjene kod očeva usko vezane uz promjene kod njihove partnerice.

Efekt intimnosti

Istraživači vjeruju kako intiman kontakt i komunikacija između partnera može potaknuti hormonalne promjene koje potiču oca da se brine za svoju djecu.
Storey, autorica jednog od dva spomenuta istraživanja, kaže „Najbolje objašnjenje koje imam jest da su razine hormona kod žena povezane uz porod, dok su razine hormona kod muškaraca povezane s njihovim partnericama.”
Kako do ovoga točno dolazi, još uvijek nije poznato.

Promjenjen zbog djeteta

Iako se čini da, kako otac skupa sa majkom prolazi kroz hormonalni vrtuljak tijekom trudnoće, interakcija s djetetom može utjecati na nastavak tih promjena i nakon poroda. Nije nepoznanica kako se razine hormona mijenjaju u odnosu na ponašanje. Seks, sportske aktivnosti i uspjeh na poslu mogu utjecati na porast testosterona. Zar nije onda moguće zamisliti kako briga za dijete, ili čak pogled, zvuk ili miris novorođenčeta može utjecat na očeve razine testosterona?
Hormoni na bezbroj načina mogu utjecati na mozak očeva kako bi oni bili osjetljiviji na potrebe svoje djece.

Dio znanstvenika vjeruje kako ova istraživanja ukazuju na nešto radikalno: Muškarci imaju sposobnost biti i agresivni i brižni. Tradicionalan pogled na muškarce kao na pretežno agresivne jedinke, obezvrjeđuje i negira njihovu sposobnost osjećanja široke palete ljudskih emocija.

Istraživanja pokazuju kako muški hormoni igraju važnu ulogu upravo u osjećanju cijelog spektra emocija, pogotovo kada se govori o postajanju brižnim tatom. U stvari, oni pružaju prvi dokaz da je briga/brižnost također dio prirode muškaraca.

roda.hr