Stariji roditelji, djeca pametnija?

Majčinstvo u kasnijim godinama uvijek se povezuje s raznoraznim rizicima. No, nedavne studije pokazuju da ono ima i vrlo neobične prednosti. Naime, djeca starijih roditelja imaju tako tendenciju da budu viša, ali i pametnija.

Ova konkretna studija vršila se na preko 1,5 miliona Šveđana i Šveđanki rođenih u dobi između 1960 i 1991 godine. Istraživači s instituta za demografska istraživanja Max Plock i Londonske škole za ekonomiju došli su do, u najmanju ruku, zanimljivih otkrića. Naime, djeca koju su majke rodile na pragu svojih četrdesetih i kasnije, uglavnom izrasla viša, bolje obrazovana, a postizala su i bolje rezultate u standardiziranim testovima za razliku od djece mlađih majki.

Potom su se znanstvenici sa svojim rezultatima okrenuli i proučavanju njihove braće  sestara. Tu su izuzeli blizance, trojke, četvorke i slično. Uspoređivali su iste faktore, odnosno visinu, obrazovanje i uspjeh da standardiziranim testovima.

Došli su do spoznaje da su djeca istih majki, rođena u kasnim godinama, u svim kategorijama postizala bolje rezultate od djece koje su majke rodile nekad ranije u životu.

Znanstvenici su izrazili svoje zadovoljstvo što su majčinstvo u kasnijim godinama ipak uspjeli povezati i s nečim pozitivnim, a ne samom strahovima i rizicima.

– Smatram da su benefiti poroda u kasnijim godinama čak nadvladali rizične faktore za kasno majčinstvo – istaknuo je glavni naučnik na studiji, Mikko Myrskylä, dodajući kako takvu vrstu majčinstva trebamo gledati iz drugih perspektiva. Naime, nešto stariji roditelji uvijek su dobro upoznati s rizicima takve odluke, no rijetko ko im prezentira i po koju korist.

No, ono što znanstvenici nisu ipak pruži je konkretan razlog zašto su djeca iz kasnijih trudnoća postizala bolje rezultate, odnosno narasla viša. No, smatraju da sve naprednije zdravstvo i bolji socijalni uslovi imaju utjecaja, no to je ipak dosta dvojbena teza.

Izvor vijesti: Djecjaposla.com

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave