Šta Vam od opreme za bebu neće trebati nakon poroda

Šta Vam od opreme za bebu neće trebati nakon poroda

Obično se mame bave popisima što će im trebati u rodilištu, što nakon poroda, no kako bismo vam malo skratili taj popis, navest ćemo vam stvari koje baš i nisu tako nužne nakon poroda i objasniti zašto.

 1. Jastuk za bebe prilikom izlaska iz rodilišta svakako ne trebate. Najčešće djecu stavljaju odmah u autosjedalicu (jaje) i spakiraju u automobil, jer drugačije se ionako ne smiju voziti. Radije prije poroda proučite dobro pravila o pričvršćivanju autosjedalice. Kod kuće ionako bebe najviše vole što prisniji kontakt, najbolje i dalje kožu na kožu, a relativno brzo ćete se naviknuti na to kako ih pridržavati, a da pridržavate glavicu i da joj bude uz vas ugodno, baš kao i vama. Za one plašljivije lako će poslužiti i neka nježna dekica pomoću koje ćete je pridržavati.
 2. Prekrivač i jastuk za krevetić. Za bebe je najbolje da spavaju na ravnoj ili blago povišenoj podlozi (ako je stavljati u njezin krevetić, ispod madraca kod dijela gdje je glava podmetnite neku deblju knjigu da dobijete blagi pad a da je madrac i dalje ravan). Jastuk još dulje neće biti potreban, neka ih djeca ne koriste ni do druge ili treće godine… Prekrivače bolje ne koristite kako ih beba ne bi slučajno rukicama prebacila preko glave, puno su praktičnije vreće za spavanja veličine prilagođene bebi, a primijetit ćete možda da vašoj bebi osim odijelca za spavanje često ništa drugo niti ne treba, osobito ako je topliji dio godine. Bebe na drugačiji način percipiraju toplinu i hladnoću pa pratite njihovo ponašanje (točnije plač).
 3. Dudu varalicu nećete trebati ako bebu dojite na zahtjev, jer će ostalo vrijeme kad ne doji, spavati, bar prva dva-tri tjedna. A onda zna biti svega 😉 Kasnije ćete možda neku i dobiti na dar od posjetitelja ili ćete vidjeti želi li je beba uopće, jer nekima to nije nimalo zanimljivo.
 4. Puno odjeće za bebe svakako ne treba nabavljati. Važno je da imate ono najudobnije i najpraktičnije za odijevanje, što ne iziskuje upute za uporabu: bodiće, odijelca, trenirkice i udobne majice, pamučne, mekane i s velikim otvorom za glavicu, čarapice, dvije kapice. Robicu možete i posuditi od prijateljica sa starijom djecom ili kupiti rabljenu preko oglasa. S obzirom na brzinu kojom će je dijete prerasti, ne isplati se puno kupovati novo. Iako znamo da nećete odoljeti nabaviti nešto što se baš vama sviđa i to je sasvim u redu.
 5. Kanta za pelene koja puno previše košta, nije vam toliko nužna. Ali je važno da imate vrećica u koje ćete dobro zamotati pelene (ako koristite jednokratne) i redovito ih iznosite van.
 6. Kozmetika za bebu treba se svesti na svega nekoliko stvari – čisto bademovo ili maslinovo ulje koje ćete kapnuti nekoliko kapi pri kupanju, i to ne svakodnevnom i ne odmah nakon što se vratite jer kupanje se prvih dana ionako ne preporučuje (voda previše isušuje nježnu bebinu kožu i miče zaštitni sloj, niti su bebe prljave, nemaju se doslovno još uvijek gdje zaprljati), dovoljno je paziti na higijenu pelenskog područja, oko pupka, nabora i usta. Pokušajte nabaviti što prirodniju kremu za guzu i koristite je samo nakon velike nužde, nema potrebe nakon svakog mijenjanja pelene. Ne trebate vlažne maramice jer bebu možete prati toplom vodom izravno ispod umivaonika (oprezno s toplinom vode) ili čistom mlakom vodom i vatenim jastučićem. U šetnji će biti praktične, no također može poslužiti boca vode i vata.
 7. Zvečke i razne igračkice neće vam još neko vrijeme trebati jer prvih mjeseci bebama samo treba vaš dodir, miris, nježni glas, poljupci, dojka… Dapače, previše nekog šarenila i opterećenost zvukovima može previše nadražiti bebina osjetila koja se tek privikavaju na život izvan trbuha u kojem nije bilo baš toliko boja.
 8. Izdajalica. Osim što nije baš jeftina, ne znate hoće li vam realno trebati. A i ako zatreba, često se može naći već rabljena, sasvim je dovoljna ona ručna, a ne električna.
 9. Bočice i sterilizator za njih. Ako dojenje krene uspješno, a nema baš puno razloga da ne krene, ovi dodaci vam svakako neće biti potrebni. No, ako ipak zapnete iz nekog razloga ne uspijete dojiti, lako ćete nabaviti sve što ide već u kompletu za hranjenje AD mlijekom i bočicama.
 10. Prematalica je praktična stvar, ali stvarno nije nužna ako imate manji budžet na raspolaganju ili manji stan pa vam ne stane. Beba se može jednako lijepo premotati i na krevetu na nepropusnoj podlozi na koju stavite još frotirni ručnik. Bitno je da se i sami udobno sjednete dok to radite kako vam kralježnica ne bi nepotrebno trpjela jer tih prematanja ima puno tijekom dana i noći. Pogotovo ako usput još i malo masirate bebicu (što jako vole) ili radite vježbice za kukove, trebate će vam ugodan položaj.
 11. Baby monitori raznih vrsta nisu nužni jer ionako nećete htjeti se puno odvajati od bebe. Najsigurnije je da vam je pod okom, a ako baš imate velik stan i dijete kasnije bude preko dana htjelo spavati na miru dalje, onda ga možete nabaviti. Unaprijed, stvarno nema potrebe. Prvo vidite kako ćete si organizirati suživot s bebom pa ćete lako nabaviti sve što vam uistinu treba.

roditelji.hr