Šta uzrokuje gubitak kose kod djece i kako se liječiti?

Ako vaše dijete gubi kosu, potrebno je zakazati posjet svom pedijatru

 Dječiji gubitak kose čini 3% svih pedijatrijskih posjeta. Dakle, gubitak kose nije tako rijetka pojava kod djece. Za dojenčad može biti normalno da izgubi neke dijelove kose prije rasta trajne dlake, ali ako vaše dijete naglo razvije ćelave mrlje ili izgubi kosu više nego inače, to možda nije normalno. Iako se uzroci gubitka kose kod djece mogu riješiti lijekovima i njegom, međutim gubitak kose u dječijoj dobi može biti stresno. Dakle, ako vaše dijete gubi kosu, potrebno je zakazati posjet svom pedijatru, jer se alopecijom  može upravljati pravilnom dijagnozom.

U nastavku teksta možete pročitati o uzrocima gubitka kose kod djece, mogućnostima liječenja te nekoliko savjeta za njegu u kući za upravljanje gubitkom kose kod djece.

Uzroci gubitka kose kod djece

Djeca mogu izgubiti kosu zbog medicinskih ili nemedicinskih razloga.

Medicinski uzroci gubitka kose

Razlog gubitka kose kod djece mogao bi biti zbog osnovnog stanja ili konzumacije nekoliko lijekova. Dakle, kada se uzroci liječe ili se lijekovi obustave, velike su šanse da će se gubitak kose uspjeti kontrolirati.

1. Manjak vitamina

Manjak vitamina i minerala može uticati na strukturu kose i rast kose. To bi mogao biti i jedan od osnovnih uzroka akutnog elogena telogena (karakteriziran naglim padom težine i smanjenim unosom proteina) i difuzne alopecije, što je posljedica nedostatka niacina. Studije su također izvijestile o povezanosti između prehrambenog deficita i kroničnog izljeva telogena i alopecije areata.

Znakovi: Značajno povećanje gubitka kose, zatim dolazi do pojave lomljivih noktiju, suhe kože, umora, gubitka težine. Mogu se pojaviti I čirevi na ustima i pukotine u kutovima usta.

Liječenje: Liječenje nedostatka vitamina moglo bi pomoći u kontroli gubitka kose. Ponekad ljekar djetetu također može propisati dodatke prehrani.

2. Tinea capitis

Tinea capitis je dermatofitna infekcija vlasišta I najčešći su uzrok gubitka kose kod djece. Ovo je zarazna i površna gljivična infekcija koja može uticati na vlasište, obrve i trepavice.

Znakovi: Pojedinačne ili višestruke mrlje gubitka kose na vlasištu, crni tačkasti uzorak mrlja, upala, skaliranje i svrbež, ponekad postoje žuljevi koji sadrže gnoj. Ovi znakovi korisni su za preliminarnu identifikaciju od strane roditelja. Međutim, ljekar vašeg djeteta može koristiti druge kliničke tehnike za dijagnozu.

Liječenje: Ljekar može propisati aktualne anti-gljivične kreme i anti-gljivične šampone. Djeca koja su na liječenju možda nisu zarazna, pa bi mogli početi ići u školu nakon početka liječenja.

Ovu infekciju možete spriječiti ako ne dijelite češljeve i druge dodatke za kosu. Također, ne dijelite jastuke ili bilo šta što dođe u kontakt sa stvarima koje bi mogle širiti infekciju vlasišta.

3. Alopecia areata

Alopecija Areata je autoimuna bolest koja utiče na folikule dlake. Djeca s područja alopecije gube mrlje na kosi, ali neće biti znakova ljuštenja ili lomljene kose.

Znakovi: Iznenadna pojava ovalnih mrlja od ćelavosti na vlasištu.Te mrlje izgledaju glatko i normalno. Odsutnost drugih simptoma poput skaliranja, slomljene kože. Neki će imati sitne jame, udubljenja, brazde i površno cijepanje na noktima. Može se osjetiti povremena svrbež, osjetljivost i peckanje.

Liječenje: Istraživači nisu uspjeli utvrditi tačan uzrok ovog stanja, ali studije su otkrile da većina djece s alopecijskom površinom dlake dobije kosu u roku od godinu dana. Alopecija areata nije zarazna i nije neizlječiva, kao što je slučaj s većinom autoimunih bolesti. Liječenje, međutim, može pomoći u kontroli bolesti kortikosteroidima i lijekovima za promicanje rasta kose. To će umanjiti rizik od razvoja alopecije totalis, a to je potpuni gubitak dlake na vlasištu, ili alopecia Universalis, a to je gubitak tjelesne dlake.

4. Telogen effluvium

U ovom stanju dolazi do značajnog porasta opadanja kose. Obično se ovo pojavi iznenada. Ekstremni emocionalni stres, teške traume ili bolesti ili ekstremna dijeta mogli bi biti uzroci ovog stanja.

Znakovi: Povećanje količine ispuštene dlake vidljivo je kada četkate djetetovu kosu ili kad je operete. Povećana propadanja kose na jastuku ujutro. Može se osjetiti povremena nježnost vlasišta.

Liječenje: Nakon što se dijete vrati u normalno zdravlje i oslobodi se stresa, kosa se ponovo uspostavlja. Dakle, nema potrebe za specifičnim liječenjem. Međutim, možete isprobati različite načine da riješite okidač koji uzrokuje gubitak kose. Studije pokazuju da bi uzimanje dijeta s malo vitamina D moglo pomoći u poboljšanju simptoma. Faza rasta i obnove traje između tri i šest mjeseci.

5. Trihotilomanija

Ovo je još jedno stanje povezano sa stresom u kojem je dijete prisiljeno povući svoju kosu. To rezultira mrljama od gubitka kose kod djece. Stanje možda u početku nije tako vidljivo jer većina djece ima tendenciju povlačenja kose noću dok spavaju.

Znakovi: Povlačenje dlaka s obrva, trepavica i genitalija (kod tinejdžera)

Liječenje: Liječenje uzroka anksioznosti ili stresa, umjesto pada ili gubitka kose, sprečava ovo stanje. Pružanje emocionalne podrške, stiskanje lopte za stres umjesto povlačenja kose, šišanje djetetove kose, itd., neke su od stvari koje bi mogle biti korisne.

6. Perut ili seboroični dermatitis

Prhut uzrokuje ljuskanje kože na vlasištu i svrbež. Pahuljice su bijele ili žućkaste boje. Ako se ne liječi rano, to može rezultirati padom kose.

7. Endokrini problemi

U djece bi do gubitka kose moglo doći i zbog hipotireoze, stanja u kojem hormon štitnjače nije toliko aktivan kao što bi trebao biti u tijelu.

Znakovi: Uz gubitak kose, drugi simptomi poremećaja, poput prisutnosti guše, konstipacije i netolerancije na hladnoću, mogu ukazivati ​​na poremećaj štitnjače.

Liječenje: Liječenje temeljnog endokrinog problema može smanjiti opadanje kose i pospješiti rast kose. Nakon dijagnoze problema liječnik će djetetu propisati potrebne lijekove.

8. Lijekovi i drugi tretmani

Ponekad bi gubitak kose mogao biti nuspojava liječenja ili lijekova koji se uzimaju za druga medicinska stanja. Jedan od takvih uzroka je kemoterapija i lijekovi neke kategorije.

Znakovi: Pojava gubitka kose nakon upotrebe lijekova ; gubitak kose u mrljama i prorjeđivanje kose

Liječenje: Obavezno pitajte ljekara ili obavite internetsko istraživanje o mogućim nuspojavama lijeka koje dijete mora uzeti.

Nemedicinski uzroci gubitka kose kod djece

Gubitak kose može biti i zbog nemedicinskih stanja kao što su:

  1.  Gubitak kose novorođenčadi

Gubitak kose je normalan kod novorođenčadi tijekom prva dva mjeseca, obično praćen rastom jače, trajne dlake. To je normalno i nema popratnih simptoma.

  •  Trljanje

Stalno trenje vlasišta uz krevet ili autosjedalicu može rezultirati ćelavim mrljama na djetetovom vlasištu, a obično se javljaju kod beba u dobi od tri do šest mjeseci. Gubitak kose se zaustavlja, a rast kose započinje kad dijete počne sjediti.

  •  Vučna alopecija i zloupotreba kose

Dječja kosa je prilično krhka, za razliku od one odrasle. Vučna alopecija fizičko je oštećenje kose, nastala zbog pretjeranog grickanja, češljanja, tkanja, upletanja, ispravljanja, uvijanja ili izbjeljivanja. Nešto tako jednostavno kao  frizura svezana u konjski rep ili uvijač također može oštetiti osjetljivu dlaku djeteta, dok na odraslu osobu ne može uticati na isti način.

Liječenje: Počnite rutinu njege kose koja uključuje pranje, sušenje, četkanje i nježno češljanje kose. Ovo može uveliko uspostaviti navike njege kose koje ne rezultiraju zloupotrebom kose.

Kako podržati svoje dijete tijekom gubitka kose

Gubitak kose ima emocionalni uticaj na dijete. Nekima može biti neugodno, pogotovo za djecu koja idu u školu i koju maltretiraju zbog ćelavosti. Uz tretman, trebate im pružiti i emocionalnu podršku kako bi se nosili s promjenama. Ako je dijete dovoljno staro da shvati, objasnite im zašto ima gubitak kose i kako se može nositi s njim. Dajte im jasnoću o tome, tako da znaju što mogu očekivati. Možete im pomoći u odabiru dodatka poput kape. Ali učinite to samo ako oni to zatraže, jer bi mogli pretpostaviti da im neizravno poručujete da je gubitak kose mana koju treba otkloniti. Recite svom djetetu da je lijepo ili lijepo izgleda takvo kakvo jeste, i nema sramote što nema dlake na glavi. Ako dijete želi koristiti periku u slučaju dugotrajnog ili trajnog gubitka kose, pustite ih, osim ako ih liječnik ne savjetuje (zbog gljivične infekcije). Neka to bude njihov lični izbor. Ako je vaše dijete dovoljno staro da shvati, recite da kosa ili nedostatak iste ne utječu na ljepotu osobe.

Kućni lijekovi

Gubitak kose zbog nedostatka prehrane i okolišnih faktora može se spriječiti s nekoliko mjera opreza. Ali ako je gubitak kose zbog medicinskog stanja, liječenje je imperativ. Evo nekoliko kućnih lijekova koji mogu pomoći u liječenju gubitka kose. Imajte na umu da ovi lijekovi neće izliječiti stanje koje uzrokuje gubitak kose. Oni pomažu u liječenju samo opskrbljivanjem tijela potrebnom hranjivom supstancom.

Redovita upotreba kokosovog ulja može poboljšati podmazivanje i spriječiti lomljenje kose. Kondicioniranje s kokosovim uljem također može dati kosi voluminozan izgled. Vjeruje se da se maslinovo ulje može koristiti za jačanje kose i sprječavanje opadanja kose. Također možete isprobati jojobino ulje, senf, kako bi nahranili kosu i spriječili gubitak kose. Međutim, pobrinite se da vaše dijete nije alergično na ta ulja. Prema studiji, pronađeno je da papreno ulje metvice potiče rast kose i da se može koristiti za liječenje gubitka kose.

Druga studija kaže da kombinacija različitih ulja s uljem ekstrakta kaktusa, kokosovim uljem, kanolovim uljem i maslinovim uljem može da potiču rast kose ako se svakodnevno primjenjuju. Zdrava prehrana s namirnicama bogatim vitaminima A, C i E, cinkom i željezom također pomaže u liječenju.

Jabučni ocat možete nanijeti na vlasište i oprati ga nakon šest sati. No provjerite s djetetovim ljekarom prije nego što pokušate.

Indijska kopriva ili amla jedan su prirodni lijek koji biste mogli isprobati. Smatra se da bobica potiče rast folikula i jača kosu. Često se pravi u soku, pomiješanom s uljem (kokos, jojoba, neem ili badem). Smatra se da sumpor i fenolni spojevi u soku od luka mogu pomoći u poticanju rasta kose. Možete pokušati utrljati luk na kožu, ostaviti ga 15 minuta i oprati djetetovu kosu.

Ne zaboravite da nježno masirate vlasište čistim rukama ili pamukom prilikom nanošenja ulja. Ovo bi moglo pomoći reguliranju protoka krvi u vlasištu i poboljšati rast i zdravlje kose. Ovi lijekovi mogu pomoći u promicanju ponovnog razmnožavanja dok se liječi osnovni uzrok. Suočavanje s gubitkom kose kod djece nije lak zadatak. Ali s pravim tokom liječenja, kućnim lijekovima i odnosom prema stanju, gubitak kose može biti puno manji problem za dijete.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave