Šta učiniti ako se beba budi svaki sat? 

 Dva je ujutro. Dok se uvodite u san čujete škripu kolijevke. Molite se u sebi da to bude samo lažni znak i da odspavate još koju minutu, ali već ste budni i čekate idući plač, a san vam bježi pred očima.

Ciklus spavanja vaše bebe (puni krug od laganog do dubokok sna) traje samo 60 minuta. Dakle, otprilike svako sat vremena, vaša beba će utonuti u lagani san.. ili se nakratko probuditi i početi praviti zvukove. Osim ako je baš nervozna, dajte joj koji trenutak da se sama ušuška i ponovo utone u san. Ako je zamotala, a pustili ste joj bijeli zvuk, trebala bi se smiriti u roku od 30 sekundi. 

Međutim, ako vaš princ ili princeza insistira da joj se posvetite u 1 ujutru, (i 3 i 4 ujutru), možda je nešto muči. Bilo kakav zvuk, od hrkanja roditelja do prolazećeg kamiona, može je probuditi iz laganog sna (pogotovo ako ima osjetljiv temperament). Ali najveći razlog zašto se vaša beba budi nekoliko puta u noći je glad. 

Povećajte broj dnevnog hranjenja

U toku ranih mjeseci, sigurno vam je san najdraža tema – ali za vašu bebu je to hrana. Dok je bila u trbuhu, doslovce ste je hranili svake sekunde, zbog čega nije iznenađujuće da stalno traži da jede, da bi održala konstantan i zdrav rast i razvoj. Neke majke, u nekim kulturama, hrane bebu od 50-100 puta dnevno. To se ne preporučuje, ali novorođenčad bi trebala dnevno dojiti bar 10 do 12 puta. Bebe koje jedu na bocu jedu 6-8 puta dnevno. 

Je li moguće to učiniti i dalje spavati 2 sata u cijelosti? Da! Ključno je da u toku prvih nekoliko mjeseci hranite svog mališana svako 1.5-2h u toku dana (ako spava, probudite ga nakon 2 sata). To bi vam trebalo pomoći da spojite bar 2 sata sna (pa čak 3, 4 ili 5) po noći, što će eventualno dovesti do 6 sati, pa onda 7 u roku 3 mjeseca. 

Šta ako ni to ne pomogne? 

Ako pojačate hranjenje u toku dana, ali se beba i dalje budi svaki sat, pokušajte s ovim taktikama:

  • Zamotajte bebu prije spavanja 
  • Koristite bijelu buku 
  • Pokušajte s hranjenjem u snu

Ove taktike će pomoći kod pokretanja umirujućeg refleksa, i kod dužih spavanja. Ako je beba neutješna i nakon ovih metoda, posjetite dječjeg doktora i potražite savjet.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave