Šta učiniti ako bebu muče gasovi i grčevi? 

Odlučili ste otići u šetnju sa bebom i primijetili da je vaša beba počela praviti grimase.

Shvatili ste da su u pitanju gasovi. Dobrodošli u svijet roditeljstva! Gasovi kod beba su sasvim normalni i česta pojava, s obzirom da novorođenčad imaju sistem za varenje koji još nije sazrio. Evo kako znati da beba ima gasove i kako joj pomoću. 

Zašto se stvaraju gasovi kod bebe? 

Ako vaš mališan ima gasove, primijetit ćete da ih ispušta i da se poslije bolje osjeća. Problemi s gasovima mogu krenuti odmah ili kad beba napuni nekoliko sedmica. Srećom, većina dojenčadi preraste problem s gasovima do 4. ili 6. mjeseca, iako kod nekih mogu trajati duže. Dojenčad ima gasove zbog digestivnog sistema koji je nezreo i zbog gutanja zraka prilikom dojenja. Neke bebe mogu biti osjetljive na mlijeko iz dojke ili na određene vrste formule. 

Znakovi i simptomi 

Sve bebe, naravno, ispuste malo gasova. Tražite slijedeće simptome i znakove, koji možda nisu toliko očigledni: 

 • Beba plače i nervozna je bar sat vremena dnevno. To može biti znak normalne količine gasova kod beba. Ipak je dobro provjeriti s pedijatrom ako se dešava svaki dan i ako ne primijetite poboljšanje. 
 • Beba je nesretna većinu vremena. To ukazuje da vaša beba ima veću količinu gasova i da joj treba pomoć. 
 • Beba ne jede ili ne spava dobro. Problemi kod spavanja ili jedenja mogu imati širok spektar uzroka, ali gasovi kod dojenčadi mogu biti jedan od uzroka pogotovo ako postoje drugi simptomi. U svakom se slučaju posavjetujte s doktorom da biste dobili adekvatnu dijagnozu. 
 • Beba se zacrveni u licu dok plače i čini se da trpi bolove. 
 • Beba se meškolji kao da joj je neugodno i diže noge do prsa.

Uzroci gasova kod beba

 • Gutanje zraka pri hranjenju ili plakanju, što je veoma često i normalno kod novorođenčadi.
 • Nerazvijen digestivni trakt, što omogućava hrani da brzo prođe kroz crijeva i ne razloži se u potpunosti. 
 • Hipersenzitivnost na određene vrste formule, zbog hrane koju jede majka ili zbog alergije na hranu. 

Kako pomoći bebi?

 • Pomozite joj da barem dva puta podrigne. Većina gasova su stvorena prilikom dojenja. Pored tapšanja nakon hranjenja, nježno potapšajte bebu u sred hranjenja da se riješite progutanog zraka prije nego što dođe do bebinih crijeva.
 • Kontrolišite zrak. Bez obzira da li beba jede iz boce ili dojke, pokušajte je hraniti u više uspravnom položaju. Ako dojite provjerite da li se beba pravilno uhvatila za dojku. 
 • Nahranite bebu prije plakanja. Plakanje je, naravno, nepredvidivo pogotovo kod malih beba. Ali što beba više plače, više zraka proguta. Pokušajte vidjeti u kojem periodu beba otprilike počne plakati i uskladite se. 
 • Radite ‘biciklo’. Položite bebu na leđa i nježno kružite njenim nogicama prema stomaku kao da vozi biciklo i pokušajte ‘natjerati’ gasove da izađu. Možete i nježno podići bebina koljena prema stomaku i držati 10 sekundi, onda pustiti i ispraviti noge. Ponovite nekoliko puta.

Mnoge mame na osnovu vlastitog iskustva preporučuju Espumisan LX u obliku kapi. Espumisan LX oralne kapi sadrže djelatnu tvar simetikon koji rastvara mjehuriće plina koji se nalaze u želucu i crijevima. Plinovi koji se u tom procesu oslobađaju mogu biti uklonjeni prirodnim putem.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave