Šta učiniti ako beba plače? 

Bebin plač sigurno nije ugodan iz više razloga, a pogotovo ako niste sigurni šta učiniti.

Ostanite pribrani 

Lako je postati isfrustriran ako ne možete zaustaviti plač bebe. Vrlo je bitno da ih smirite, zbog čega vi morate ostati smiriti. Ako je potrebno, napravite malu stanku od nekoliko minuta i onda pokušajte ponovo. Vaša smirena energija pomoći će vašoj bebi da se smiri. 

Pronađite problem i riješite ga 

Logičan prvi korak je da riješite problem zbog kojeg beba plače. Bebe plaču kad im je nešto potrebno, pa ako beba plače zbog prljave pelene presvucite je. Ako plače jer joj smetaju kretanja i buka iz okoline, otiđite na mirnije mjesto. 

Budite jasni s riječima

Iako bebice ne mogu pričati, oni uče svaki momenat dok su budne. Kad pričate s bebom i pokušavate je umiriti, ne govorite ništa negativno, pogotovo ako ste uzrujani. Iz tog je razloga dobro uzeti pauzu ako mislite da vam je situacija postala nepodnošljiva. Koristite umirujući i blag ton, i govorite samo pozitivne riječi. Ne govorite ‘prestani plakati’, već ‘hajde da te presvučemo’ ili ‘uzet ćemo malu pauzu pa ponovo probati’. 

Budite njihov vodič

Ako se ‘borite’ sa starijim djetetom ili bebom, morate im pomoći da razumiju i nauče. Ako je vaše dijete uznemireno i plače što mu je neko oduzeo igračku, koristite priliku da mu objasnite kako je dobro dijeliti svoje stvari. 

Držite se rutine 

Rutina je od velike pomoći kad smanjujete frekventnost bebinog plača. Stalni raspored pomaže da uklonite potrebu bebe da plače iz osnovnih razloga, poput gladi, umora ili dosade. 

Naučite bebe da koriste svoje riječi 

Manja djeca mogu koristiti neke riječi da komuniciraju, pa se ne bojte pomoći im da počnu koristiti riječi koje će vam reći šta im treba ili šta žele. 

Kada posjetiti doktora? 

Bit će trenutaka kad ništa od ovoga neće pomoći, i nećete moći utješiti svoje dijete. U tom slučaju, najbolje je da dijete odvedete u doktora na pregled. Djeca koja plaču više nego obično mogu imati problem koji im stvara nelagodu. 

Plakanje je u svakom slučaju normalan dio razvoja djeteta, i čak ako poželite pomjeriti planine za njega, veoma je bitno da naučite dijete kako da se nosi s uzrocima plača. Razumijevajući uzrok plača, možete pomoći djetetu da nauči kako da samo identifikuje problem i pokuša ga riješiti bez plača. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave