Šta treba da sadrže dječji obroci?

Ono što djeca jedu i piju tokom ranih godina života može utjecati na njihovo zdravlje dugi niz godina. Opće prehrambene navike formiraju se u prvih nekoliko godina života, pa je važno da djecu potičemo na zdravu i nutritivno bogatu hranu.

Šta ponuditi djetetu?

Djeca trebaju zdravu uravnoteženu prehranu koja sadrži hranu iz svake grupe namirnica, tako da dobijaju širok spektar hranjivih sastojaka koji će im pomoći da ostanu zdrava.Dječji apetiti razlikuju se ovisno o dobi, ubrzanom rastu i koliko su aktivnosti radili, pa je važno osigurati odgovarajuću ishranu. Počnite s malim porcijama, a ako dijete želi više, onda mu to i ponudite.

Krompir, hljeb, riža, tjestenina i ostali škrobni ugljikohidrati

Hrana iz ove skupine dobar je izvor energije, što je posebno važno za djecu jer su vrlo aktivna. Sadrže i vlakna te neophodne vitamine i minerale koji su potrebni za rast i razvoj. Djeca bi trebala imati širok izbor hrane iz ove grupe hrane i trebala bi im biti ponuđena u svako vrijeme obroka.

Kada djeci nudite ovu hranu, imajte na umu:

  • pokušajte ponuditi široku paletu hljeba, poput bijele verzije hljeba sa puno vlakana, hljeba od integralnog brašna, tortilje itd.
  • cjelovite žitarice za doručak i cjelovita zob odličan su način da započnete dan jer su dobar izvor energije, vitamina, minerala i vlakana – odaberite one s malo soli i izbjegavajte žitarice sa šećerom jer one mogu uzrokovati kvarenje zuba i ohrabriti djecu da unose previše šećera
  • tjestenina, rezanci i riža mogu se poslužiti u obrocima, ali izbjegavajte grickalice, jer su one obično bogate mastima i solima – pokušajte koristiti smeđu rižu i tjesteninu od cjelovite pšenice
  • skuhajte, zgnječite ili pecite krompir – odaberite čips iz pećnice umjesto prženog


Voće i povrće

Trebali biste potaknuti dijete da jede pet porcija voća i povrća dnevno. Trebali bi jesti razno voće i povrće jer će to osigurati da dobiju čitav niz vitamina i minerala. Birajte između svježih, smrznutih, konzerviranih, osušenih voćnih obroka ili voćnog soka, ali imajte na umu da se voćni sok i smoothie računaju samo kao jedan obrok, bez obzira na to koliko komada voća u njemu ima, te ih treba konzumirati samo jednom dnevno u vrijeme obroka (mala čaša je dovoljna, oko 150ml).

Porcija za dijete otprilike je polovina porcije za odrasle ili količina koja bi stala na dlan njihove ruke. Djecu treba poticati da postepeno povećavaju veličinu porcije na onu koja se preporučuje odraslima.

Grah, mahunarke, riba, jaja i drugi proteini

Ova hrana bogati je izvor proteina, vitamina i minerala. Proteini su potrebni za brojne funkcije u tijelu; stoga su nam potrebni proteini u prehrani. Grah, mahunarke i leće dobra su alternativa mesu, sadrže malo masnoća i puno vlakana, proteina, vitamina i minerala. Pokušajte ih dodati jelima kako biste dodali boju, ukus i teksturu. Preporučuje se da djeca jedu dva jela s ribom sedmično, od kojih bi jedan trebao biti masna riba, na primjer, losos, srdela, skuša ili pastrmka.

Jaja su prikladna alternativa mesu i izuzetno su svestrana. Mogu se miješati, kuhati ili napraviti omlet.

Meso je dobar izvor proteina, vitamina B12 i željeza. Prehrana bogata željezom pomoći će u prevenciji anemije zbog nedostatka željeza.

Prerađeno meso (poput kobasica, slanine, suhomesnatih proizvoda) i proizvodi od piletine često su omiljeni kod djece. Trebali bi biti ograničeni, jer sadrže puno masti i soli.

Mlijeko i alternative

Mlijeko i mliječna hrana (i alternative) važni su tijekom djetinjstva jer su dobar izvor kalcijuma, vitamina A i D, proteina i masti.

Kalcij je potreban za pomoć djeci u izgradnji snažnih kostiju te za rad živaca i mišića. Vitamin D je potreban da pomogne apsorpciji kalcijuma i stoga igra važnu ulogu u jačanju kostiju.

Punomasno mlijeko treba davati djeci do druge godine. Ako se dijete hrani na različit način od dvije godine, može se dati poluobrano mlijeko.

Kada kupujete mliječne alternative, poput badema ili soje, odlučite se za nezaslađeno mlijeko obogaćeno kalcijumom.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave