ŠTA SVE MORAMO ZNATI U VEZI KONDILOMA i PREKANCEROZA NA GRLIĆU MATERICE (CIN I, II, III) ?

DIJAGNOSTIKA I TERAPIJA!!!

Broj oboljelih žena od karcinoma grlića materice u našoj zemlji se rapidno povećao u posljednjih 10 godina. Ako tome dodamo podatak da je i starosna granica oboljelih daleko niža, nameće nam se obaveza da ovom problemu posvetimo posebnu pažnju. Odgovornost je na obje strane. Žena je dužna da se blagovremeno javi na ginekološki pregled, a mi smo s druge strane dužni da primijenimo najsavremenije dijagnostičko terapijske metode u otkrivanju prvenstveno premalignih promjena na grliću materice.

Kondilomi i HPV infekcija genitalnih organa su u gotovo95% slučajeva u vezi sa premalignim promjenama na grliću materice. Kako je granica obolijevanja od polnih bradavica spuštena na 19 godina gotovo, uvijek uz polne bradavice imamo i promjenu na grliću, obično niskog stepena displazije (CIN I) koji može biti nedijagnostikovan ako svoju pažnju posvetimo samo polnim bradavicama, a da pri tome ne uradimo PAPA bris i kolposkopski pregled grlića materice.

Kao razlog pomenutog propusta nerijetko danas imamo djevojke u 25 godini života sa promjenama na grliću težeg stepena displazije (CIN II i CIN III) koje u periodu od 24 do 36 mjeseci u 30% slučajeva prelaze u mikroinvazivni karcinom.

Kondilomi ili spolne bradavice predstavljaju jako čestu spolno prenosivu bolest, visokog stepena infektiviteta i mogućnosti prenošenja koju izaziva HPV virus. Danas su kondilomi sve više zastupljeni kao seksualno prenosiva bolest kod adolescenata oba pola i starosna granica se sve više spušta, tako da je danas kod djevojaka najveća zastupljenost između 19 i 22 godine a kod muškaraca između 22 i 26 godine života.   Kondilomi su najčešća benigna genitoanalna promjena u ovom periodu života, pred kojom i pored osjećaja neprijatnosti i psihičke opterećenosti, ne smijemo zatvarati oči. Ignorisanje problema neizbježno dovodi do širenja promjene, zahvatanja većih površina tijela te će konačno bolest preći u stadijum koji je daleko složeniji i komplikovaniji za liječenje.

ZAPAMTITE!!!

DOBRA DIJAGNOSTIKA JE SAMO ONA KOJA PORED KLINIČKOG PREGLEDA UKLJUČI I OBAVEZAN KOLPOSKOPSKI PREGLED GRLIĆA MATERICE, VAGINE, VULVE I GENITOANALNE REGIJE

Najčešća greška se dešava onda kada pacijentkinja kaže da su joj dijagnostikovani kondilomi i da ih ima samo spolja, a da joj kolposkopski pregled nije ni urađen. Upravo je to jako bitna činjenica u dijagnozi kondiloma jer se pored jasnih i golim okom vidljivih formi gotovo u preko 90% nalaze i takozovane subkliničke forme. To su golim okom nevidljivi ili za ginekologa sa iskustvom jedva vidljivi kondilomi, koji se dijagnostikuju isključivo kolposkopskim pregledom i koje se vide kao mali prstoliki izraštaji sa centralnim krvnim sudom na unutrašnjoj strani sluzokože malih usana , što predstavljaju svojevrsni rezervoar HPV virusa koji odatle migrira prema spolja i prema grliću dovodeći do stalnih recidiva . A na grlići materice obično imamo neprijatno iznenađenje povezano sa HPV infekcijom koje se ogleda kroz neku od kolposkopski jasno vidljivih promjena i prekanceroznih stanja koje iziskuju hitno uklanjanje.

ŠTA JE NAJBOLJE ZA MLADE OSOBE SA KONDILOMIMA, TRUDNICE, ONE SA MASIVNIM I ANALNIM KONDILOMIMA?

ŠTA SA PREKANCEROZNIM PROMJENAMA NA GRLIĆU MATERICE.?

Ovakva pitanja su danas sve češća jer je sve više grešaka u odabiru pravog načina liječenja. Genitoanalna regija je jako osjetljiva na svaki veći oblik traume. Ukoliko je metoda pogrešna dolazi do dugog oporavka, praćenog dugim zarastanjem, bolovima, temperaturom a uz to su i obavezni recidivi, i ožiljci koji mogu dovesti do kasnijih bolnih odnosa, teškoća u porođaju i velike psihičke opterećenosti. To su jako bitne činjenice za liječenje mladih osoba koje u sve većem broju imaju kondilome. Grlić materice ne trpi takođe veliku traumu a ako izaberemo pogrešnu metodu liječenja(laserom, kauterom ) doći će do stvaranja ožiljka sa suženjem cervikalnog kanala i kasnijim problemima pri porođaju i bolnim menstruacija. Pored starosti, od velikog značaja za izbor liječenja je i masivnost kondiloma, lokalizacija (analni region) i fiziološko stanje (trudnoća).

ODABERITE PRAVU TERAPIJU I ISKUSNOG LJEKARA.

Prava metoda je ona koja zadovoljava kriterijum potpunog uklanjanja , uz brz oporavak sa minimalnim recidivima bez ožiljaka.

RADIOTALASI SU APSOLUTNI TERAPIJSKI IZBOR.

RADIOTALASNA LOOP EXCIZIJA JE IZBOR ZA UKLANJANJE PROMJENA NA GRLIĆU METERICE.

Šta nam pruža radiotalasna LOOP excizija.?

Radiotalasna loop excizija je za razliku od bopsije gotovo bezbolna. Pri loop exciziji u stanju smo da promjenu otklonimo u potpunosti, tačnije sve ono što smo kolposkopski dijagnostikovali, čime smo loop exciziju na neki način učinili ujedno i terapijskom metodom . Sa lakoćom se može uz pomoć specijalne radiotalasne omčice zahvatiti i dio cervikalnog kanala bez bojazni da će doći do njegovog suženja, čime smo radiotalasnu loop exciziju stavili kao dijagnostičko terapijski izbor kod djevojaka koje nisu rađale.

ISKUSTVO I OBUČENOST LJEKARA JE JEDNAKO BITNA ZA USPJEŠNU TERAPIJU.

Obično se greške prave kada pomislite da možete i najteže slučajeve riješiti bez prethodnog iskustva u radu, pa onda umjesto da pacijentu pomognete vi se uvlačite u sve teži i teži slučaj.

NESTRUČAN RAD DOVODI DO NAGLOG PROŠIRENJA KONDILOMA KOJE OBIČNO PRATI VELIKO KRVARENJE I BOLNA INTERVENCIJA UZ KASNIJE VELIKE OŽILJKE NA MJESTU RADA.

RADIOTALASI SU IZBOR ZA OBAVEZNO UKLANJANJE KONDILOMA U TRUDNOĆI.

UKLANJANJENJE ANALNIH KONDILOMA ZAHTIJEVA POSEBNU OBUKU I ISKUSTVO JER SU POSLJEDICE NESAGLEDIVE.

 

Radiotalasna LOOP excizija nam sa jedne strane daje veliku dijagnostičku sigurnost, jer se promjena uklanja gotovo u potpunosti, a sa druge strane ukoliko se ne radi o karcinomu grlića materice mi dobivamo i fantastičan terapijski efekat.

papanicolau 960-din-umesto-3200-din-za-radiotalasni-lifting-lica-sa-efektom-zatezanja-koze-i-uklanjanja-bora-shar-pei-jeste-sladak-ali-vama-ne-prilici-315-1