Šta su dojenačke kolike? 

Kolike se definišu kao neutješan plač kod bebe zbog iznenadnih bolova u abdomenu. Često se javlja kod beba u prvih nekoliko mjeseci.

Bebe plaču iz više razloga. Međutim, nekada plaču i ako su nahranjene, čiste, njegovane i naspavane. Ako novorođenče ima seriju neutješnih plačeva ali izgleda zdravo, moguće je da ima kolike.

Kolike se obično javljaju u prvih nekoliko sedmica nakon poroda i dešavaju se do 3. ili 4. mjeseca. Čak i ako beba jako i neutješno plače, kolike nisu niti opasne ili štetne. Kolike obično ne traju dugo. 

Simptomi kolika

Idući simptomi se javljaju kod sretne i dobro nahranjene bebe: 

  • Intenzivni plač: Beba plače neutješno i jako, a roditelji ne mogu učiniti ništa da je utješe. Beba u licu postaje crvena i zajapurena. Epizode plakanja obično se dešavaju u isto vrijeme svaki dan – najčešće u kasnijim satima dana, poslijepodne ili uvečer. Plakanje obično počinje odjednom i bez očiglednog razloga.
  • Promijenjen položaj: Šake su stisnute, mišići abdomena zgrčeni, koljena povučena a leđa iskrivljena. 
  • Spavanje: Spavanje može biti neregularno i poremećeno epizodama intenzivnog plakanja. Međutim, ne smanjuje se količina hrane koju beba jede. 
  • Gasovi: U toku epizoda plakanja, beba može ispuštati gasove.
  • Različiti intenziteti: Kod nekih novorođenčadi simptomi su blagi, a beba može osjetiti epizode nemira. 

Uzroci 

Vjeruje se da su gasovi i probavne smetnje ono što bi moglo uzrokovati kolike, ali tačni uzroci su još uvijek nepoznati. Postoje teorije i da su crijeva novorođenčeta još uvijek nesazrela dovoljno za neke supstance mlijeka iz dojke ili formule, a alergije i netolerancija na laktozu imaju slične simptome kolikama. Međutim, još ne postoje čvrsti dokazi. 

 

Liječenje

Kolike su normalan dio života mnogih novorođenčadi i nisu štetne. Ne postoji lijek za njih, ali postoji nekoliko stvari koje možete probati da smanjite simptome. 

Za ublažavanje kolika kod bebe možete koristiti Co-Lactase kapi koje razgrađuju laktozu u majčinom i adaptiranom mlijeku prije hranjenja bebe. Laktoza je složeni šećer koji se nalazi u mlijeku, mliječnim proizvodima, formulama za dojenčad i majčinom mlijeku. Laktaza je enzim koji obično proizvodi naša tijela za razgradnju laktoze u jednostavnije šećere kako bi je naša tijela mogla apsorbovati. Nezreli probavni sistem beba može imati problema s razgradnjom laktoze u mlijeku u jednostavnije šećere. Co-Lactase® enzimske kapi mogu se dodavati u majčino mlijeko i adaptirano mlijeko svaki put kada hranite. Nemojte davati kapi direktno svojoj bebi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave