Šta se zapravo dešava dok rađate

Skoro svaka žena koja će postati majka brine se o tome šta će se desiti u sobi za porođaj. Evo šta sve iznenadi nove mame u toku poroda.

Velike su šanse da vaše prijateljice neće podijeliti sve detalje onog što se dešava u toku poroda. Zašto? Unatoč svoj krvi, znoju i suzama koji su dio porađanja, vrlo brzo se zaboravi na mnoge stvari kad se beba pojavi. I bez obzira koliko žene, koje će prvi put postati mame, čitaju o istoj temi prije vremena, doktori, sestre i babice kažu da uvijek ima nekih iskustava koji iznenade pacijente. Najbitnije je upamtiti da očekujete neočekivano, s obzirom da nijedan porođaj ne ide tačno po planu. Ako preuzmete kontrolu nad čitavim procesom, lako ćete se smiriti. Nastavite čitati da otkrijete tajne iz porođajne sobe.

Možda će vas poslati kući

Iako postoji mnogo informacija o aktivnom porodu, žene koje prvi put rađaju mogu se iznenaditi ako ih u bolnici pošalju kući i kažu da dođu kasnije. Prvi dio poroda, kad imate trudove a nema nikakvih cervikalnih promjena, može potrajati od 2 do 3 dana (iako, na sreću, inače ne traje tako dugo). Iako ne možete dočekati da donesete mališana na ovaj svijet, ako ste u ovoj početnoj fazi kad dođete u bolnicu, vjerovatno će vam reći da dođete kada trudovi budu jači i učestaliji. Znamo da je razočaravajuće, ali je bolje pričekati u svom udobnom okruženju. Ali nemojte biti stalno u krevetu, jer se proces ubrzava ako se nastavite kretati između trudova.

 

Vaš doktor vjerovatno neće biti tu

Zaposlenici u sobi za porođaj kažu da se mame često iznenade kad vide da njihov doktor nije tu tokom čitavog procesa rađanja. (Ako vas porađa babica, velike su šanse da će ona biti tu od početka do kraja.) Koliko vaš doktor provede vremena s vama ovisi o tome gdje ćete rađati. U nekim bolnicama, možda nećete vidjeti doktora sve dok ne budete spremni da gurate bebu. Ali prije nego što pomislite da je vaš doktor negdje u drugoj sobi i jede bombone, trebali biste znati da je on ili ona vjerovatno s drugom pacijentkinjom koja je blizu rađanja. (Još jedan iznenađujući trenutak za žene, vjerovatno nisu jedine koje rađaju u tom trenutku!). Ali to ne znači da ćete biti sami, jer će tim iskusnih medicinskih sestara nadgledati vaš porod od početka, i dat će doktoru do znanja kad budete došli do trenutka rađanja.

Vidjet ćete mnogo lica

Ovisno o tome koliko dugo ćete biti u bolnici prije poroda, vjerovatno ćete imati interakciju s mnogo različitih ljudi. Većina bolnica ima smjene od 8 i 12 sati, pa ako ste tu već 36 sati prije nego što rodite, možda ćete se susresti s 3 različite medicinske sestre i tri različita doktora. Ako vaš doktor ne bude na smjeni kad budete spremni da rodite, on ili ona se možda neće vratiti. (Najbolje ih je upitati o ovome prije vremena, da ne budete razočarani kada dođe taj dan.) Kad budete blizu rađanja, primijetit ćete da će soba odjednom biti puna ljudi. Tu će vjerovatno biti bar 3 medicinske sestre, akušer, porodični doktor ili babica, a kad se beba rodi tu će biti još jedan doktor koji će se brinuti o vašoj bebi dok će se ostali brinuti o vama.

Možda će vam dati infuziju

Zavisno gdje budete rađali, možda ćete dobiti infuziju (fleksibilni kateter koji kroz venu ubrizgava tekućinu i lijekove) tokom poroda. U nekim bolnicama se infuzija daje kao mjera opreza, da ne biste dehidrirali ili da vam kasnije lakše daju lijekove ili pitocin, sintetički hormon koji stimuliše kontrakcije materice, i koji se ponekad daje nakon poroda da bi posteljica što prije izašla. Na sreću, sve više bolnica i porodilišta izbacuje infuziju iz rutine, pogotovo ako majka prije vremena naznači da je ne želi. Čak iako vam daju infuziju, bitno je da se nastavite kretati, što će pomoći vašoj bebi da se postavi u dobar položaj prije rađanja. Pokušajte malo šetati, kretati se na lopti za porađanje ili praviti čučnjeve, dok se čuvate za krevet.

Epiduralna se daje kroz kateter

Umjesto brze injekcije, epiduralna se daje u obliku tekućine, najčešće litar, a ona utrne nerve u donjoj polovini tijela, zbog čega se bolovi ublažavaju. Ta količina je jednaka konzumiranju 3 limenke gaziranog pića u pola sata. Ako se ne daje u obliku tekućine, lijekovi mogu drastično smanjiti vaš krvni pritisak, što može usporiti bebin rad srca. Evo šta se desi u toku poroda ako dobijete epiduralnu: Ne možete ustati da se mokrite dok traje proces, a poslije će vaši će nervi biti utrnjeni pa nećete moći kontrolisati urin. Tada će vam staviti kateter (malu, fleksibilnu cijev koja se kroz uretru ubacuje u mjehur), zbog čega ćete moći mokriti na kojem god da ste mjestu. Koliko god da zvuči neugodno, nećete osjetiti kateter dok vam epiduralna djeluje, a uklonit će ga kad bude vrijeme da gurate bebu.

 

Ne možete kontrolisati fizološke potrebe

Obavljanje „velike nužde“ u toku porađanja zvuči neprivlačno i sramotno, i nijedna majka ne želi da joj se to desi. Ali to se nekada desi, i evo zašto: Mišići koje koristite da gurate bebu van su isti mišići koje koristite kada obavljate tu fiziološku potrebu. Ako pravilno i jako gurate, može se desiti da se nešto omakne. Činjenica je da se to desi većini žena. Može se desiti više od jednog puta dok gurate, ali se to najčešće desi tačno prije nego što se pojavi bebina glava. Nemojte se previše brinuti. To je sasvim uobičajeno u sobama za porađanje, i ljudi koji tu rade će to samo očistiti gazom ili čistim peškirom.

Ne postoji način da se predvidi bol

Bez obzira kakav je porod imala vaša majka ili sestra, niti vi niti doktor ne možete znati koliko će vaš porod biti dug i težak. Neke žene koje prvi put rađaju očekuju najgore, da će bol biti duga i nepodnošljiva, a na kraju rađaju 10 minuta i bez puno boli. Neke očekuju suprotno, a ostanu dugo u sobi za porođaj i pretrpe mnogo boli. Postoji način da se izmjeri intenzitet boli, ali nikad ne možete znati koliko će biti visok intenzitet. Zato je dobra ideja da budete otvoreni prema potrebnim intervencijama poput lijekova protiv bolova, čak iako vam to nije bio dio plana. A ako budete dugo čekali da zatražite epiduralnu, možda je nećete dobiti. Ako budete blizu rađanja, vaš doktor bi mogao odbiti da vam da epiduralnu, jer biste morali biti potpuno mirni pola sata, dok sjedite ili ležite na strani.

Stvari bi se mogle činiti opuštenim

Pripremate se za najbitniji (i najnervozniji) trenutak vašeg života, a vaše medicinske sestre pričaju o tome šta su imale za ručak – zašto je to tako? Stručnjaci za brigu o djeci kažu da postoji više razloga zbog čega se svakodnevni razgovor odvija u sobi za porođaj, počevši s činjenicom da, iako je ovo vaš prvi put, to je njima još samo jedan obični dan na poslu. S vama također razgovaraju da vas upoznaju i olakšaju ove trenutke, jer vjerovali ili ne, čak i ovim stručnjacima je teško gledati osobu (naprimjer vas) u bolovima.

Vaš doktor će se više fokusirati na monitor bebinih otkucaja srca

U toku poroda, rad srca vaše bebe pratit će se koristeći elektrode koje će biti na vašem stomaku. Ponekad se to stalno nadgleda, ali ako ne postoji mnogo rizika, nadgledanje će se obavljati povremeno i ako je potrebno. Ako se u trenutku desi da su bebini otkucaji srca abnormalni ili se ne mogu uočiti, vaš doktor će zakačiti monitor direktno na bebino tjeme. Ove elektrode bit će ubačene kroz vaš grlić materice. Proces može zvučati pomalo strašno, jer se elektrode zapravo „ubodu“ par milimetara u bebino tjeme, ali komplikacije poput krvarenja i infekcija su ekstremno rijetke. Kada se bebina glava pojavi, žice će biti prekinute, a nakon što se beba rodi, elektrode će se izvaditi iz njenog tjemena.

Rađate više od bebe

Vjerovatno mislite da je posao završen kada se beba pojavi, ali imat ćete još trudova i trebat ćete još gurati, jer morate roditi i posteljicu. Nakon što se pupčana vrpca prekine, vaš doktor će je lagano zategnuti i reći vam da opet gurate. U ovome će vam pomoći doktor ili sestra, što bi moglo potrajati par minuta. Ovaj dio procesa rađanja je više neugodan nego što boli.

Možete vidjeti svoju posteljicu

Ako ste zainteresovani, možete vidjeti svoju posteljicu. Mnoge žene se iznenade kada vide koliko je zapravo velik taj organ, dug je 15 cm i nešto manje širok, i koliko je tamnocrven i debeo. Amnijske membrane koje su formirale vreću koja je čuvala vodu će također izaći, zajedno s krvi količine jedne limenke. Ovo bi moglo izgledati veoma krvavo, ali nekim mamama je zadovoljstvo vidjeti mjesto gdje je njihova beba živjela 9 dugih mjeseci.

Vaša beba će biti zauzeta

Mnogo se dešava oko bebe nakon što se rodi. Vaša beba će vjerovatno dobiti injekciju vitamina K, što će pomoći krvi da se zgruša, i na oči će joj se namazati mast koja sadrži antibiotik eritromicin, da bi se spriječilo sljepilo, uzrokovano bakterijama koje bi se mogle nalaziti u porođajnom kanalu. Ne brinite se ako joj ruke i stopala izgledaju plavo, tek se navikava na normalni kiseonizovani protok krvi sad kada sama diše. Boja će nestati za par dana.

I tate imaju iznenađenja

Tate se ponekad onesvijeste, baš kao u filmovima, ali zaposlenici na porodiljskom odjelu kažu da je to rijetko, i da su očevi koji gledaju porod iznenađujuče snažni. Pretežno su krv i vaginalno pucanje najteži dio za vašeg partnera. I trebali biste ga upozoriti da bi moglo doći do prskanja kad se pupčana vrpca prereže. Tate često kažu da se iznenade neredom (amnionska tekućina, krv, i izlučevine) i kako je oktriven njihov partner. Skromnost u ovom procesu nestane, a neke žene rađaju potpuno gole. Međutim, postoji i dobra strana: neki očevi se iznenade dubinom svojih emocija, i mnogi kažu da je rođenje djeteta njihov najemocionalniji trenutak u životu.

Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave