Šta se dešava u glavi malog djeteta kad dobije brata ili seku?

Šta se dešava u glavi malog djeteta kad dobije brata ili seku?

Šta se dešava u njegovoj glavi i kako da mu pomognete da se navikne?
Dolazak nove bebe u kuću je velika stvar, pogotovo za vaše starije dijete. Morate znati da su sve njegove reakcije opravdane, koliko god vam se činile nerazumnim i neprihvatljivim. Vi ste jedina osoba koja mu može pomoći da se navikne na novog brata ili sestru.

beba px

Zamislite situaciju da je vaš suprug doveo drugu, mlađu ženu u kuću i rekao vam je: „Ona je mlada, treba joj vremena da se navikne. Ti treba da je voliš i paziš.” Kako se vi osjećate?

Vjerovatno pucate od ljubomore i bijesa.

Sada zamislite situaciju da, kada pokažete ta svoja osećanja na bilo koji način (a pogotovu neadekvatan), i bivate svaki put na neki način kažnjeni (vikanje, pretnje, …). Kako se osjećate? Pretpostavljam da ćete reći da se osjećate dodatno rezignirano, bijesno i ljubomorno.

  1. Prihvatite njihove emocije koje su potpuno očekivane i pokušajte da ga ne osuđujete

Ukoliko se stavite sada u situaciju svog prvorođenčeta, onda vam je jasno da se osjećanja ljubomore, ljutnje i bijesa ne mogu nikako izbjeći. Zato je važno da prihvatite to kao potpuno prirodnu reakciju na novonastalu situaciju. Takođe, vrlo je važno da dijete ne osuđujete i da ga ne kažnjavate.

  1. Razmišljate i prepoznajte svoje emocije, a zatim se potrudite da se smirite

Djeca ove emocije mogu manifestovati na različite načine: ispadima nezadovoljstva, stalnim moljakanjem da se igrate sa njima, ponovnim piškenjem u gaćice, traženjem da mlijeko pije iz flašice (kao beba), pa čak i agresivnim tendencijom prema roditeljima i bebi (udaranje i slično). Sve ovo su „trigeri” za roditelja koji mogu probuduti osjećanja ljutnje na dijete, zabrinutost, pa čak i krivicu. I ovo su potpuno normalna osjećanja koja mogu da se jave. Međutim, ovo su nefunkcionalna osjećanja zato što će vas dovesti u situaciju da vičete i/ili kažnjavate dijete, ili pak da stalno pokušavate da nadoknadite neko izgubljeno vrijeme sa starijim djetetom. Zbog toga je važno da kada prepoznate tačno kako se osjećate prvo to regulišete, pa se onda bavite daljim koracima šta treba uraditi u određenoj situaciji.

  1. Ukoliko je dijete agresivno, nemojte kažnjavati, već…

Ukoliko je vaše prvorođeno dijete bilo agresivno prema bebi ili vama, pokušajte da ga bez panike i smireno sklonite iz situacije (ako treba bez reči uzmete ga u ruke i fizički sklonite, bez grubosti). Sačekate da se svi smire, a zatim, kada su svi spremni, razgovarate sa starijim djetetom o tome da vam se to ne dopada i koje su posljedice tog ponašanja. Naravno, ovo treba ponavljati sve dok agresivno ponašanje ne nestane.

Ukoliko je dijete malo i još uvijek nije progovorilo, dovoljno je samo skloniti ga iz situacije sa kratkom rečenicom „mi ne udaramo druge”. Ova rečenica treba da je izgovorena kao neko pravilo, bez vikanja ali odlučno.

  1. Organizujte vrijeme sa svojim prvorođenim djetetom jedan na jedan

Kako bi se vaše prvorođeno dijete osjećalo prihvaćeno u porodici, onda je važno da bar jednom sedmično oba ili jedan roditelj provedu vrijeme sa njim bez bebe. Odlazak u bioskop, u šetnju, u kupovinu, u poslastičaru može da pomogne u tome da se dijete osjeća važnim u očima roditelja, kao i da se gradi i održava kvalitetna komunikacija.

  1. Učinite prvorođeno dijete da se osjeća korisno kada treba brinuti o bebi

Bilo bi poželjno da dete uključujete u rutinske aktivnosti oko bebe. Na primjer, dijete može biti zaduženo za donošenje pelena i vlažnih maramica kada treba presvući mlađeg brata ili sestru. Ili kada se beba kupa, da stariji bata ili seka peru nogice. Na ovaj način zadovoljava se potreba djeteta da doprinosi porodici. Naravno, neće sva djeca biti spremna na ovo, i ako je situacija takva, ne treba insistirati.

 

mojpedijatar.co.rs