Šta se dešava sa tijelom kada se zaljubiš ?

Šta se dešava sa tijelom kada se zaljubiš ?

Kada te pitaju jesi li zaljubljena ako si ‘smušena’ tijekom dana, i nisu daleko od istine. Sve što si ikada htjela znati o raznim tjelesnim i kemijskim reakcijama uzrokovanim zaljubljenošću možeš saznati iz sljedećih deset činjenica.

 

 

 

Mozak mijenja aktivnost u djeliću sekunde Ljubav na prvi pogled postoji. Zaljubljenost aktivira 12 područja u mozgu. Rezultat? Znaš da si zaljubljena u petini sekunde.

Srce staje (O. K., usporava) Zaljubljenost utječe na razinu hormona, usporavajući krvni tlak i otkucaje srca. Imaš problema sa spavanjem. Jedna studija koja kaže da se u vrijeme zaljubljenosti gubi bar jedan sat spavanja.

Zašto? Jer misliš na voljenu osobu i to te drži budnom. Bol prestaje Ljubav aktivira iste receptore u mozgu kao i lijekovi protiv bolova i narkotika. Postaješ zaboravna Kada se zaljubiš, mozak oslobađa oksitocin (poznat kao ljubavni hormon) koji blokira pamćenje. Zato si tako odsutna i zaboravna. Ljubomora isplivava Kako god, ipak se ne možeš obuzdati kad vidiš svog dragog da razgovara s drugom ženom?

Na to utječe zaljubljenost. Sve ti se čini slađe Tijekom jedne studije, kada su studenti pisali o ljubavi, kušali su razna pića i hranu. Napisali su da sve ima sladak okus, što god da su pili i jeli. Nisi usredotočena otkad stalno misliš na partnera, slabo se možeš usredotočiti na zadatke. I to je čak potvrdila jedna studija. Kada se žena obraća muškarcu koji joj se sviđa, glas joj postaje viši. Kosti ojačaju . Jedno istraživanje pokazalo je vezu između sretnih parova u braku i jakih kostiju!

 

zdravakrava.24sata.hr