Šta se dešava sa bebom u trbuhu kad spavate na leđima?

Šta se dešava sa bebom u trbuhu kad spavate na leđima?

Tek je nedavno napravljeno istraživanje na Univerzitetu u Aucklandu koje je pratilo što se dešava kada žena spava na leđima tokom noći

Sigurno već znate da u visokim mjesecima trudnoće trebate spavati na boku. U tom periodu nemoguće je spavati na trbuhu, a pročitajte zašto nije dobro spavati na leđima. Taj položaj može stvarati pritisak maternice na krvne žile, ograničavajući protok krvi u srce i vašoj bebi. No, tek je sada napravljeno istraživanje koje je pratilo što se događa bebi kada žena spava na leđima tijekom noći. Znanstvenici sa Sveučilišta u Aucklandu koristili su infracrvene videokamere kako bi snimali trudnice tijekom spavanja, uz to su pratili broj otkucaja srca mama i beba. Svaka od 30 trudnica koja je sudjelovala u istraživanju je bila između 34. i 38. trudnoće, a svaka trudnoća je bila bez komplikacija.


Na temelju onoga što se već zna o ograničenom protoku krvi dok se spava na leđima, nije iznenađujuće da je fetus manje aktivan kada je mama u tom položaju. Iznenađujuće je koliko mamin okret na leđa brzo utječe na bebu, čim je mama promijenila položaj s boka na leđa, njezina beba je odmah postala manje aktivna. Sve ovo zvuči puno strašnije nego što zapravo je. Normalno je mijenjati položaje tijekom spavanja, i ako se probudite na leđima, nemojte paničariti. Spavanje na boku trebate vježbati, a možete koristiti rekvizite poput jastuka.
“Trebate se samo malo pomaknuti na stranu kako biste se smanjili pritisak; to znači da je dovoljno samo staviti jastuk ispod kuka i ramena na jednoj strani. Ovako postavljen jastuk dat će vam osjećaj da ležite na leđima, udobno smješteni, ali ćete biti dovoljno nagnuti, a vaša maternica više neće stvarati pritisak”, objasnila je ginekologinja Heather A. Smith za The Bump.

klokanica.24sata.hr