Šta raditi između dojenja?

Iako je svaka beba drugačija, ako dojite ili hranite adaptiranim mlijekom, vaš gladni mališan vjerojatno će jesti oko osam do 12 puta dnevno ili jednom na svakih tri sata.

Kako bebe rastu, tako raste i njihov stomak i, prema tome, dužina vremena između hranjenja raste. Uz to, kad steknete dobru rutinu, otkrit ćete da postoji mnogo stvari koje se mogu učiniti u kratkom vremenskom periodu.

Ušuškati se

Nema boljeg vremena za maženje vaše bebe nego nakon lijepog hranjenja. Ovo je super za vas i vašu bebu. Maženje stimulira proizvodnju hormona oksitocina, inače poznatog kao “hormon maženja”, koji pomaže bebi da uspostavi osjećaj povjerenja i majčinske privrženosti. Ovaj hormon je još povišen tokom sesija dojenja.

Odmorite se

Vaša će beba vjerovatno spavati nakon što se nahrani i podrigne, pa zašto to vrijeme ne iskoristite za spavanje? Možda mislite, nema šanse da se odmorim. Previše je posla. Koliko god bilo teško ostaviti sitnice po strani, te će stvari biti gotove, a spavanje je presudno za vaše zdravlje.

Nedostatak sna stvara stres vašem tijelu i može privremeno smanjiti zalihe mlijeka. Više sna može značiti manje kortizola koji cirkuliše tijelom, što može pomoći u poboljšanju količine mlijeka kod nekih dojilja.

Imajte na umu da su ove informacije anegdotske, ali možda vrijedi probati. Nacionalna fondacija za san sugeriše da se “većina ljudi osvježi nakon drijemanja koji traje približno 20 minuta.” Ne osjećajte se krivim; smatrajte da je ovo prvi korak za adekvatnu brigu o sebi ubrzo nakon porođaja.

Tuširajte se

Ako se vaša beba odmara mirno i sigurno, ovo može biti savršeno vrijeme za tuširanje. I dok se možda jednostavno presvlačite u novu trenerku i stavljate nekada prljavu, a sada čistu kosu u novi rep, topli tuš može promijeniti vašu perspektivu i raspoloženje. Tuširanje vam može pomoći da se probudite, podmladite i da vam energiju potrebnu za rješavanje vašeg sljedećeg zadatka.

Jedite međuobrok ili obrok

Napajanje vašeg tijela važno je za proizvodnju mlijeka, kao i za održavanje energije, podizanje raspoloženja i gubitak tjelesne težine. Mame s novom dojenčadi mogu se naći u potrazi za vremenom za jelo, dovršavajući ostatke svoje starije djece i ne jedu obrok same.

Iznenadili biste se kako je nevjerovatno jesti hranjiv i ukusan obrok polako i sretno. Cilj vam je podgrijati ostatke ili pripremiti obilan i zdrav obrok ili međuobrok. Neke dobre stvari koje treba razmotriti uključuju:

Svježe voće (poput bobičastog voća) s grčkim jogurtom sa malo masnoće i malo sjeckanih oraha i sjemenki (orasi, bademi, mljeveno laneno sjeme, konoplja, chia, indijski orah)

Jaje s ostacima povrća i avokada u paru sa kriškom tosta od cjelovitih žitarica

Engleski muffin od cjelovitih žitarica s maslacem od kikirikija i bananom

Kesadila od cjelovitog zrna napravljena od sira, mladog luka i malo ostataka proteina

Topli ostaci koje vam je netko drugi napravio (najbolja vrsta hrane)

Napravite čaj i pogledajte emisiju

Opusti se. Zaslužuješ to. Uključite se u jednostavnu aktivnost kako biste smanjili stres i anksioznost. Posuđe i rublje bit će tu nakon sljedećeg hranjenja. Iako neki čajevi mogu pospješiti proizvodnju majčinog mlijeka, imajte na umu da neke biljne čajeve ne treba jesti tijekom dojenja. Ako niste sigurni, posavjetujte se sa svojim doktorom. A ako ne volite čaj, pijuckajte malo vode s limunom.

Napravite listu namirnica

Frustrirajuće je otići s djetetom u trgovinu (ili poslati nekoga umjesto vas) i zaboraviti nešto važno. Poštedite se pogoršanja i napravite sebi listu. Možete čak naručiti svoje namirnice putem interneta i dostaviti ih, ili ih pokupiti u trgovini. Sve vaše narudžbe bit će spremljene, što će olakšati buduće kupnje.

Pokrenite mašinu za veš

Imati bebu znači puno rublja. Od pokrivača, preko gaćica, preko naramenica, do čarapa, maminih majica i grudnjaka za dojenje, možda ćete se osjećati kao da imate neograničenu količinu odjeće za pranje. Dobar način za sprečavanje preopterećenja vešom je pokušati obaviti barem jedno ili dva punjenja mašine dnevno. Možda čak imate dovoljno vremena da složite suhu odjeću i odložite je (pogotovo ako nosite bebu tako da su vam ruke slobodne).

Operite suđe ili ispraznite mašinu za suđe

Puni sudoper ili mašina za suđe može vam oduzeti puno vremena. Pripremite se za uspjeh pripremajući sudoper i mašinu za suđe za sljedeći obrok. Težite da vaša mašina bude čista i očišćena prije večere, tako da je nakon završetka večere možete jednostavno napuniti i uključiti prije spavanja.

Provjerite svoj inventar

Provjerite imate li u inventaru osnovnih potrepština za domaćinstvo. Nestanak stvari poput pelena, maramica, peškira, pasta za zube, deterdženta za pranje veša ili sapun može biti problematičan. Provjerite svoj inventar kako se ne biste doveli u situaciju da ste došli do posljednje pelene. Da se to ne bi dogodilo, razmislite o kupovini ovih predmeta ili o rasporedu mjesečnih kupovina.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave