Šta ne biste trebali raditi tokom trudnoće?

Ne postoji mnogo strogih pravila o tome šta ne smijete raditi tijekom trudnoće, osim suzdržavanja od alkohola i droga, naravno. Uglavnom možete nastaviti sa starim navikama u trudnoći. No, budući da su zdravlje i sigurnost vaše bebe od ključne važnosti evo liste od 5 stvari koje trebate izbjegavati u trudnoći.

 1. Određena hrana

Lista namirnica koje bi trudnice trebale izbjegavati najduža je od svih smjernica.

Tokom trudnoće trebali biste izbjegavati:

Sirovo meso i školjke: Nekuhani morski plodovi, uključujući ostrige i školjke. Izbjegavajte i nedovoljno pečenu govedinu i perad. Oni mogu biti kontaminirani toksoplazmozom ili salmonelom.

Delikatesno meso: Delikatesno meso može biti kontaminirano listerijom, bakterijama koje mogu preći placentu i zaraziti vašu bebu u razvoju. Infekcija unutar maternice može dovesti do trovanja krvi i za vašu bebu može biti opasna po život.

Riba s visokim razinama žive: To uključuje ribe kao što su morski pas, skuša, sabljarka. Pitate se o tuni? Općenito, lagana tuna u konzervama ima niže razine žive, ali svejedno je pametno jesti je u što manjim količinama.

Dimljeni plodovi mora: Izbjegavajte lox, i losos. Postoji rizik da vas ovi rashlađene, dimljeni morski plodovi mogu zaraziti listerijom. Dimljeni morski plodovi koji su na policama supermarketa ili u konzervama, međutim, vjerovatno su u redu.

Sirova jaja: Ovo uključuje hranu koja sadrži sirova jaja, pa pripazite na domaće cezar preljeve, holandez umake, majonezu i određene kreme. Sirova jaja mogu predstavljati rizik od salmonele.

Mekani sirevi: Neki uvozni mekani sirevi mogu imati listeriju, pa se klonite mekih sireva poput Roqueforta, fete, Gorgonzole, Camemberta i Briea. Meksičke sireve poput queso blanco i queso fresco također treba izbjegavati, osim ako nisu od pasteriziranog mlijeka.

Nepasterizirana mliječna hrana: Ovi proizvodi mogu sadržavati listeriju.

 • Kofein

Kofein je stimulans i diuretik, što znači da će svakodnevno ispijanje uobičajenih nekoliko šoljica kafe povećati krvni pritisak, otkucaje srca i broj odlazaka u toalet. Uz to, kofein prolazi placentu.

Iako možda funkcionirate s kofeinom, vaša beba u porastu ne funkcionira. To je zato što se metabolizam vaše bebe još uvijek razvija. Ne morate se u potpunosti odreći kofeina: Umjereni nivoi kofeina, definirani kao 150 do 300 miligrama (mg) dnevno, trebali bi biti u redu.

Samo zapamtite da kofein nije samo u čaju i kafi. Naći ćete ga u čokoladi, gaziranim sokovima, pa čak i određenim lijekovima koji se prodaju bez recepta.

 • Alkohol

Izbjegavajte vino, pivo i alkoholna pića tokom trudnoće. Alkohol brzo prolazi iz vašeg krvotoka kroz placentu i pupkovinu do vaše bebe, a to može naštetiti mozgu i organima vašeg djeteta u razvoju.

Ostali potencijalni rizici uključuju:

 • prerano rođenje
 • poremećaji fetalnog alkoholnog spektra
 • oštećenja mozga
 • urođene mane
 • pobačaj
 • mrtvorođenče
 • Predugo sjedenje ili stajanje

Tokom trudnoće predugo zadržavanje u istom položaju, sjedenje ili stajanje može biti problematično. Može izazvati sve vrste problema, uključujući otečene gležnjeve i vene.

Pokušajte često praviti kratke pauze kako biste se kretali ako ste sjedili ili podigli noge ako ste bili na nogama.

 • Vruća kupka ili sauna

Ako tokom trudnoće osjećate bolove, opuštanje u hidromasažnoj kadi može se činiti idealnim. Ali, povišena tjelesna temperatura u prvom tromjesečju može dovesti do određenih urođenih mana. Preskočite vruću kupku, koja obično održava temperaturu vode na oko 40 stepeni celzija, i umjesto toga pokušajte s toplom kupkom.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave