Šta kada dijete ne želi da se obuče? Riješite ovaj problem na jedan od ovih načina

Šta kada dijete ne želi da se obuče? Riješite ovaj problem na jedan od ovih načina

Foto> Pqsels

Priznaćete, oblačenje dece može biti naporna aktivnost. Jedva ih upakuješ u garderobu, a onda ih ovde steže, ovde visi, uz to idu i zahtevi da se prate modni trendovi. Nije ni čudo što naš podmladak odbija da se obuče.

Najprijatnije je trčati okolo u pidžami ili donjem vešu. Osećaj slobode i nesputanosti je neprocenjiv. Nažalost, nije društveno prihvatljivo izlaziti u javnost u pidžami, a kamoli u donjem vešu. Vi ste to odavno naučili i to, bazično znanje, morate da prenesete na mlađi naraštaj.

Šta kažete? Oblačenje je akcija kojoj ne vidite kraj? Razumemo, opasna borba je u pitanju.

Postoji više načina da dete ipak pristane da stavi odeću na sebe. Misija izaći iz kuće obučen i na vreme je moguća. Nije to žanr akcionog filma. Olakšaćemo vam postupak sledećim savetima:

1. Pustite ih da biraju

Bilo da imate tri ili trideset tri godine, sama činjenica da imate izbor, daje vam osećaj kontrole i autoriteta. Zato, pustite dete da izabere svoju kombinaciju, ali iz ograničenog izbora. Na primer, vi izaberete dve kombinacije i pustite ih da odaberu koju žele. To je pobedničko rešenje za obe strane.

2. Igramo se: „Ko će pre da se obuče”

Deca imaju izražen takmičarski duh. Šta god u sebi ima notu igre i takmičenja njima je zanimljivo. Znate šta vam je činiti, „Hajde da vidimo, ko će pre da se obuče” je igra koju treba da zaigrate.

3. Oblačenje uz muziku

Postoji razlog zašto postoji dečija pesmica za svaku aktivnosti, od kupanja preko pranja zuba do obuvanja čarapa i cipela. Deca vole pesmice i muzičku pratnju. Uz muziku se lakše uči jer je zabavno. Pustite muziku, pevajte i neka oblačenje počne.

„Ako se obučeš na vreme večeras se igraš čak 15 minuta duže.“

4. Beli mito

Ne podstičemo mito i podmićivanje, ali ponekad, kao što su „bele laži” opravdane, tako dobro dođe i „beli mito”. To ne mora da bude poklon, igračka ili slatkiš već ponudite dodatnih 15 minuta igre. „Ako se obučeš na vreme večeras se igraš čak 15 minuta duže.“ I opet su svi na dobitku.

5. Idite zajedno u kupovinu

Da biste se obukli, treba vam odeća. Organizujte zajedničku kupovinu u kojoj ćete moći dete da animirate, da mu date slobodu izbora (opet limitiranog), i ono će biti srećno jer je samo odabralo svoje odevne kombinacije. Tako ćete, nadalje, moći da se pozovete na one kombinacije koje je dete izabralo – „Hajde da obučeš ono što si sama odabrala pre par dana!”

6. Skrenite im pažnju

Dešavaće se da nekad morate, sada i odmah i ni sekund kasnije, da izađete iz kuće. Uposlite kratki crtani. Deca tada budu mirnija nego obično. Tako ćete svog dvogodišnjaka obući za par minuta – garantovano. Jeste, crtani je u pitanju, znači neki ekran, ali neke situacije zahtevaju drastične mere. Dakle, koristite skretače pažnje samo kada je baš gusto.

7. Oblačite se zajedno

Roditelj je deci uzor u svemu. Isto tako, roditelji su i primer za oblačenje. Kada vas dete posmatra kako se svakodnevno spremate, kopiraće vas.

Objavite da je vreme za oblačenje i zajedno se obucite. Svaki korak oblačenja odradite timski. Deca vole da osete da su deo tima.

8. Zabavite se

Modu čini mnogo faktora. Moda ima socijalni aspekt. Moda može da pošalje moćnu političku poruku. Moda je deo kulturnog nasleđa. Iznad svega, moda je zabavna. Ona je način da se izrazimo. Moda nam daje priliku da se igramo bojama, strukturama i krojevima.

Prenesite to na decu. Pitajte ih koje boje ih čine srećnim i neka njih nose. Makar im omiljena boja bila „šarena” ili „karirano”.

Pitajte ih koje boje ih čine srećnim i neka njih nose.

9. Bacite odeću koju su deca prerasla

Deca rastu kao kvasac. Na početku meseca će im nešto biti taman, a na kraju meseca već puca po šavovima. Sve ono što su prerasli izvadite iz ormana da izbegnete nagomilavanje odeće. Deci treba da bude komotno u garderobi, ne sme ništa da ih steže. Kupujte komotno.

10. Strateško oblačenje

Jedno pravilo će važiti uvek – deca se oblače u prostoriji odakle ne mogu da pobegnu. Ovo je svim roditeljima jasno. Čim ima prostora za trčkaranje, deca se izmigolje i hvataju maglu.

Zato, pamet u glavu i strateški obucite decu u kupatilu. Nemaju kud, a vi ste posao završili za čas.

Kako vi rešavate problem oblačenja?

www.mojpedijatar.co.rs