Šta je zaista neophodno u trudnoći?

Trudnoća je važno vrijeme. Vrijeme za brigu o sebi, svom zdravlju, zadovoljstvu i sreći. Vrijeme za radosno iščekivanje i detaljno planiranje. Jer posvećujući se sebi, mama brine i o svojoj bebi. Zato smo za vas pripremili sve što je neophodno za zdravu trudnoću.

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 nutritijenata, pažljivo odabranih i prilagođenih povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, kako bi se obezbijedio zdrav rast i razvoj fetusa i novorođenčeta.

Namijenjen je trudnicama i dojiljama, a primjena se savjetuje tokom cijele trudnoće i perioda dojenja.

QUATREFOLIC® (AKTIVNI FOLAT)

ŠTA JE FOLAT?

Folat i folna kiselina su suštinski iste stvari. Razlika je u tome što je folat so folne kiseline i to je oblik u kome se ona i prirodno nalazi u namirnicama. Folna kiselina je hemijski, sintetski oblik. Folat spada u grupu vitamina B i on ima izuzetno značajnu ulogu u organizmu, posebno u toku trudnoće.

IZVORI FOLNE KISELINE

Folna kiselina u obliku folata se prirodno nalazi u namirnicama poput voća i zelenog povrća (npr. kelj, brokoli, spanać), ali se vrlo lako može uništiti kuhanjem ili drugom termičkom preradom. U namirnicama se dodatno nalazi u jako maloj količini, pa je posebno tokom trudnoće neophodno da se nadoknadi putem suplemenata.

Unos u obliku folata (identičan oblik kao u hrani) je mnogo bolji od unosa hemijski sintetisane folne kiseline iz više razloga. Najvažniji je što se na taj način postiže mnogo bolja apsorpcija i iskorišćavanje.

ULOGA FOLNE KISELINE U TRUDNOĆI

Folna kiselina ima izuzetno važnu ulogu tokom trudnoće u metaboličkim funkcijama u ćeliji:

  • Sintezi genetskog materijala (RNK i DNK), kao i “popravci” DNK procesa vezano za genetski materijal, centralni u održavanju integriteta genetskog materijala (genoma) i ćelija u tijelu.
  • Učestvuje u mnogim vitalnim biološkim procesima.

Folna kiselina je naročito važna tokom perioda brze diobe i rasta ćelija, kao što je upravo period trudnoće kada fetus raste.

NEDOSTATAK FOLNE KISELINE U TRUDNOĆI

Nedostatak folne kiseline u trudnoći je faktor rizika za razvoj širokog spektra oboljenja kao što su anemija, depresija, komplikacije u trudnoći i nastanak oštećenja neuralne cijevi kod fetusa.

Nedostatak folata utiče na stvaranje homocisteina koji može da poremeti sintezu genetskog materijala (DNK) i pravilan razvoj fetusa. Uslijed toga može doći do komplikacija u trudnoći, kao što su defekti neuralne cijevi. Zbog toga je suplementacija tokom cijele trudnoće neophodna za zdrav razvoj fetusa i zdravu trudnoću.

Značaj odgovarajućeg unosa folata tokom trudnoće je jedno od najvažnijih nutritivnih otkrića!

Preporučen unos folne kiseline tokom trudnoće:

Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) preporučuje unos 600 µg folne kiseline dnevno.

Preporučuje se primjena 600 µg dnevno 12 nedjelja pre planirane trudnoće, tokom cele trudnoće i tokom dojenja.

ŠTA JE QUATREFOLIC®

Quatrefolic® je prirodni, aktivni oblik folne kiseline, u obliku prirodne glukozaminske soli, koja se i prirodno nalazi našem organizmu. Sintetski oblik, folna kiselina, se slabije apsorbuje i koristi u organizmu, a neke žene je ne mogu iskoristiti uopšte!

Potvrđeno je da kod 30 – 50% žena (u zavisnosti od zemlje) uopšte ne dolazi do aktiviranja i korištenje  folne kiseline u organizmu, jer one nemaju enzim koji je aktivira. Ova uneta folna kiselina ostaje da slobodno cirkuliše u krvi, potencijalno izazivajući neželjene efekte i za mamu i za bebu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave