Šta je rizična trudnoća?

Šta je rizična trudnoća?

Prosječna dob rodilja u čitavom se zapadnom svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini, pomiče prema tridesetima. Ali takva, “kasnija” trudnoća nosi sa sobom neke moguće poteškoće. Saznajte koje.
Promjena je došla munjevitom brzinom: još se u prošloj generaciji žene u dvadesetima često gnjavilo pitanjima kada će konačno roditi. Danas je za većinu žena idealno vrijeme za rađanje oko tridesete godine – a nisu rijetke ni one koje se za porod odlučuju u četrdesetoj. Prema podacima Zavoda za statistiku, u BiH se dob rađanja pomaknula prema tridesetima, što je trend koji je već primijećen u zapadnim zemljama.

Razlozi za to su raznovrsni: čvrste veze i brakovi sklapaju se sve kasnije. Prema tome je mnogim ženama danas važno da nakon školovanja stječu iskustva na poslovnom planu. Sve veća stopa rastave brakova također je razlog zašto žene sve kasnije rađaju: mnogi muškarci i žene koji nakon prvog braka ulaze u novu vezu žele imati dijete s novim partnerom. Još jedan razlog za kasne trudnoće: nove terapije omogućuju parovima koji žele djecu da ipak dobiju dijete nakon puno godina.
Kako raste životna dob sve je manja vjerojatnost da žena zatrudni. Jajnike zahvata proces starenja i jajne stanice u 35. godini ne sazrijevaju jednako glatko kao u dvadesetima. Često se javljaju ciklusi bez ovulacije. K tome je sve manje jajnih stanica: ženski embrij sadrži dva miliona jajnih stanica. U vrijeme prve mjesečnice njih je 400 000, s 35 godina ostaje ih još samo 35 000. Oplođena jajna stanica se također rjeđe usađuje u sluznicu maternice ili se više ne razvija. Na kromosomima su sve su češće anomalije koje uzrokuju spontani pobačaj još i prije nego što žena primijeti da je trudna.

Ranije su sve žene koje su se na trudnoću odlučivale u tridesetima automatski proglašavane trudnicama s “rizičnom trudnoćom”. Danas se ipak zna da uz pravilnu njegu i skrb buduće majke trudnoća ne mora biti ugrožena.

Izvor: roditelji.hr