Šta je gestacijski dijabetes i kako nastaje?

Gestacijski dijabetes podrazumijeva povećan nivo šećerea u krvi u trudnoći. Pomalo podmukla stvar je da trudnice i ne osjete da su oboljele. Jednostavan test razjasnit će stvari. Često su dovoljne jednostavne mjere kako bi se spriječile ozbiljne posljedice za majku i dijete. Saznajte više o simptomima i efektima gestacijskog dijabetesa.

Šta je gestacijski dijabetes?

Trudnički dijabetes ( gestacijski dijabetes) podrazumijeva povišen nivo šećere u krvi zbog poremećaja metabolizma glukoze (poremećaj tolerancije glukoze). Za razliku od drugih dijabetesa, on se javlja tek u trudnoći. Gestacijski dijabetes važi kao jedna od najčešćih popratnih bolesti trudnoće i često se javlja od 24. do 28. sedmice trudnoće.

Kako nastaje gestacijski dijabetes?

Tokom trudnoće dolazi do većeg puštanja glukoze (grožđani šećer), kako bi tijelu osigurali potrebnu energiju. U isto vrijeme, gušterača mora proizvoditi više inzulina kako bi glukozu dostavio ćelijama i tako smanjio koncentraciju šećera u krvi. Ukoliko gušterača ne može da pruži tu povećanu potražnju za inzulinom, nastaje dijabetes.

Kako ga prepoznajemo?

Kod slijedećih simptoma treba se pretpostaviti da je možda u pitanju gestacijski dijabetes:

  • visok nivo šećera u krvi, pogotovo nakon jela
  • beba pretjerano raste zbog povećanog unosa glukoze
  • povećana žeđ
  • upala mokraćnog sistema i bubrega
  • šećer u mokraći
  • promjene u amnionskoj tekućini (plodnoj vodi), a time i bolna napetost u trbuhu
  • poremećaji rasta fetusa
  • prekomjeran dobitak na težini buduće majke
  • povišen krvni pritisak
  • u prvim mjesecima trudnoće povećana sklonost ka povraćanju

Ko dobija gestacijski dijabetes?

Poseban rizik za ovo oboljenje je za pretile žene i trudnice preko 30 godina, također i majke koje su u ranijoj trudnoći imale dijabetes. Doktori, također, obraćaju pažnju kada su krvni srodnici trudnice oboljeli od dijabetesa.

Opasnost za trudnice i bebe

Gestacijski dijabetes može biti opasan za nerođeno dijete, ali i za majku, jer: Visok nivo šećera u krvi kod majke dovodi preko posteljice i do povećanog nivoa šećera i kod nerođenog djeteta. Dijete u majčinoj utrobi pokušava zadovoljiti visok nivo šećera u krvi povećanom proizvodnjom inzulina. Prekomjerno proizvedeni inzulin utječe na nerazmjeran rast djeteta. Ukoliko se gestacijski dijabetes ne liječi dolazi do novorođenčadi koja teže preko 4.000g.

Posljedica: Komplikacije kod poroda su češće i nerijetko se desi da je potreban carski rez. Kao daljnje komplikacije neliječenog gestacijskog dijabetesa ubrajaju se i prijevremeno rođenje, mrtvorođenčad ili problemi sa disanjem kod novorođenčeta. Također, postoji rizik da je u kasnijim godinama povećan rizik za takvu djecu da obole od dijabetesa ili pretilosti. Žene imaju veću vjerovatnoću da pate od upala mokraćnog sistema i povišenog krvnog pritiska.

S obzirom da gestacijski dijabetes često ostane neprimijećen, doktori preporučuju trudnicama da između 24. i 28. sedmice trudnoće naprave tzv. test tolerancije glukoze. Pregled koji je preporučljiv pogotovo za žene kod kojih se pojavljuje jedan ili više faktora rizika.

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave