Šta je eklampsija u trudnoći?

Eklampsija je rezultat nekontrolisane ili neriješene preeklampsije, stanja koje karakterišu visoki krvni pritisak, otok i proteini u mokraći. Istraživači pokušavaju otkriti šta uzrokuje preeklampsiju i eklampsiju, ali do sada još niko nije uspio utvrditi konkretan uzrok za to.

Koliko je česta eklampsija?

Eklampsija je mnogo rjeđa od preeklampsije. Iako je do statistike teško doći, najnoviji podaci sugerišu da se eklampsija javlja u prosjeku u jednoj od svakih 1500 trudnoća.

Kome najviše prijeti eklampsija?

Žene s neliječenom preeklampsijom su izložene riziku, ali srećom, vrlo mali broj žena koje primaju odgovarajuću medicinsku njegu napreduje od preeklampsije kojom se može upravljati do puno ozbiljnije eklampsije.

Koji su simptomi eklampsije?

Napadi – obično blizu ili tokom porođaja – najkarakterističniji su simptom eklampsije. Mogu se javiti i postporođajni napadi, obično u prvih 48 sati nakon porođaja.

Trebate li biti zabrinuti?

Ovisno o tome u kojoj je fazi trudnoće žena kada se javi eklampsija, beba može biti u opasnosti da se rodi prerano, jer je trenutni porod često jedini način liječenja. Iako je eklampsija majci opasna po život, majčine smrti od nje prilično su rijetke. Uz optimalan tretman i pažljivo praćenje, većina žena s eklampsijom se vraća u normalno zdravlje nakon porođaja.

Šta možete učiniti da spriječite eklampsiju:

Redovni pregledi kod vašeg doktora omogućit će mu da prepozna bilo koji od simptoma preeklampsije. Ako vam je dijagnostifikovana preeklampsija, vaš će doktor budno pratiti vas (i vaš krvni pritisak) kako bi osigurao da vaše stanje ne preraste u eklampsiju.

Kako ishrana utječe na eklampsija

Ishrana ima veliki značaj. Treba izbaciti so, masti i u prvo vrijeme proteine. U najtežim formama se daje samo voće. Svakodnevno treba kontrolisati tjelesnu težinu, više puta dnevno krvni pritisak, količinu izlučene mokraće i proteina.

 

Prethodni članakBiohemijska trudnoća
Naredni članakHepatitis B u trudnoći

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave