Šta je Apgar skor?

Foto: Pixabay

Od kojih faktora zavisi ocena bebe na rođenju?

Treba razumeti da Apgar skor pokazuje samo stanje deteta, ali ne ukazuje na uzroke tog stanja.

Na sniženje Apgar indeksa mogu uticati razna patološka stanja, kao što su: porođajna trauma, obilnije krvarenje majke tokom porođaja, davanje anestetika ili depresiva majci, razne infekcije, nezrelost deteta, urođene anomalije (posebno mozga) i drugo.

Koje ocene beba može da dobije?

U zavisnosti od stanja, za svaki navedeni parametar dobija se nula, jedan ili dva boda. Beba se ocenjuje nakon prvog minuta i nakon petog minuta od porođaja i dobija dve ocene (npr. 10/10).

Zbir od 10 je najveća ocena i označava odličnu kondiciju. Ocena 9 je još uvek odlična, ocena 8 je već znak da je beba blago zamorena, dok su ocene 5, 6 i 7 znak lošijeg stanja i takva beba zahteva pomoć nakon rođenja.

Ocene 4 i ispod toga su znak da beba zahteva intenzivan nadzor i pomoć, i smeštaj na poluintenzivnu ili intenzivnu negu.

Da li slaba Apgar ocena ukazuje na lošu prognozu deteta?

Ocena vitalnosti nakon prvog minuta značajnija je za osobu koja izvodi reanimaciju. dok je procena nakon 5. i 10. minuta značajnija za novorođenče i njegov kasniji ishod.

Apgar skor je obično koristan za predviđanje krajnjeg ishoda samo ako je vrlo nizak (0 3), i to kroz duži period (preko 10 minuta) u terminske novorođenčadi.

Deca sa vrlo niskim Apgar skorom spadaju u kategoriju visoko rizične i moraju se pratiti u razvojnom savetovalištu tokom dužeg vremenskog perioda.

www.bebac.com

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave