Šta bebe nasljeđuju od mame, a šta od tate?

Šta bebe nasljeđuju od mame, a šta od tate?

 

                                    Postoji mnogo gena koji su odgovorni za jedinstven izgled ljudi.

Za neke gene se, ipak, zna da li potiču li od majke ili od oca. Genetičari su se bacili na posao i ustanovili da kosu najčešće nasljeđujemo po majčinoj liniji. Od majke ćete dobiti nožni palac, pa i “broj noge”, odnosno veličinu stopala, ako ste žensko. Od oca ćete nasljediti nos i uši.
Nije pravilo, ali je češći slučaj da dječaci liče na majke, a djevojčice na očeve.
Boju kože određuje stotinjak pomješanih gena. Ljudi svijetle kose i očiju najčešće imaju plavooke ili zelenooke nasljednike.
Ako jedan roditelj ima tamnu, a drugi svijetlu kosu, dijete će biti tamnije kose ili će dobiti srednju, pomiješanu nijansu. Ako je jedan od roditelja kovrdžave kose, dijete će također biti kovrdžavo.
Sve zavisi i od toga da li ima dominantni gen majke ili otca. Dominantni geni su: tamna koža, tamne oči, kovrdžava i tamna kosa, veliki nos, debele usne, široka brada. S druge strane, slabi geni su: svijetla i crvena kosa, ravna kosa, plave ili sive oči, svijetla koža, ljevorukost.
Način na koji će geni dijelovati na dijete koje tek poprima fizički izgled ne može uvijek sa sigurnošću da se predvidi. Fizičke karakteristike osobe rezultat su interakcije više roditeljskih gena, pa se ne može znati krajnji ishod.
story.rs