Šššššššššššššš!

 Prva godina djeteta se vrti oko toga da li mališan prespava noć ili ne – to je top tema. Ali postoji jedna, možda pomalo surova, realnost: ne postoji ultimativni recept koji će učiniti da sva djeca spavaju onda kada mi mislimo da trebaju. Kako bi spavanje bilo lakše kako za djecu, tako i za roditelje, evo nekoliko korisnih savjeta

 Spavanje – svakom je potrebno, pa tako i vašem djetetu!

Mozak vašeg djeteta je do svog prvog rođendana dosegao 75 % svoje veličine. San ima veliki utjecaj na razvoj mozga, jer sazrijevanje mozga se najviše dešava tokom spavanja. Iz tog razloga je važno da vaša beba u prva tri mjeseca spava dvostruko više nego odrasli

Svako dijete ima svoj tempo

Nepravedno, ali istinito: Postoje bebe koje brzo nakon poroda prespavaju čitavu noć. Većina djece to uspije pri kraju prve godine, a neki tek kasnije. Ali sve je to normalno. Spavanje nije kao bubanje vokabulara, nego je to posljedica razvoja. Roditelji mogu svoje dijete podržati pri tome, ali ne mogu ništa siliti.

Bebama je potrebno manje sna nego što roditelji misle

16,5 sati novorođenče spava u prosjeku, sa tri mjeseca  15, sa devet mjeseci 14 sati. Kada dijete po danu puno spava, onda je noćni smiraj znatno kraći. Kada kažemo da dijete prespava, onda mislimo na spavanje od šest sati u komadu.

Ne propustite signale pospanosti

 Na početku ovaj svijet toliko osvoji bebe da jednostavno zaspu bilo gdje: uz maminu dojku, na tatinim rukama. Tu je udobno i u redu onoliko koliko su roditelji spremni da takvu vrstu blizine žele pokloniti svom djetetu. Ali naravno, nekada dođe vrijeme za krevetac. Kada beba zijeva ili trlja okice, onda se budna stavlja u krevetac. Važno je ne propustiti pospani trenutak. Ukoliko se to dogodi, beba će se vjerovatno javiti protestnim uzvicima zato što ga stavljamo u krevetac. Onda je važno strpljenje, odnosno čekanje sljedećeg pospanog trenutka.

Bebe ne žele ostati same noću

Da bebe spavaju u vlastitoj sobi, a ne u velikom krugu uz najbliže, je jedan relativno moderan razvoj. Širom svijeta zajednički noćni mir je pravilo: Beba spava u istoj prostoriji s roditeljima, u krevecu odmah pored roditeljskog kreveta ili čak u krevetu s roditeljima. Koliko blizu želite svoju bebu tokom noći ostaje na vama da odlučite. Mnogi imaju želju da prvih nekoliko mjeseci svoju bebu imaju pored sebe u roditeljskom krevetu, dok drugi vole da su u krevecu.

Uspostavljeni večernji ritual

Postoji hiljadu razloga da spavanje odložimo. Mnogo je opuštenije kada se prije spavanja zna tačan redoslijed za sve učesnike: Nakon večere odlazimo u kupatilo, mijenjamo pelene, zubi se peru. Na kauču se mazi i čita, a u krevecu vrijedi jedna uspavanka ili dvije.

7 savjeta:

1. Pronaći rituale i zadržati ih

Večernji rituali koje ćemo praktikovati svaku večer pomažu djeci da zaspu i da se prije toga pripreme za to. Ritual ne mora biti ništa posebno i veliko. Omiljeni medvjedić će već biti sasvim dovoljan. I topla kupka ili uspavanka pomažu pri smirivanju. Isprobajte različite stvari kako bi otkrili šta vašem djetetu najbolje pomaže.

2. Sređen dnevni raspored je bitan

Kako će proteći dan je povezano s tim kako će vaše dijete zaspati. Zbog toga je važno unijeti i izvjesnu dosljednost u dnevnom rasporedu. Zdrava mješavina živosti, aktivnosti, i pauza će biti pun pogodak za smiraj i u noći.

3. Priprema za noć

Spavanje djeteta je često u direktom kontaktu sa upotrjebljenom pelenom. Nju bi trebali mijenjati prije odlaska na spavanje, kako vašu bebu ne bi probudila mokra pelena. Tokom mijenjanja pelene prije spavanja, bebu nemojte previše i naglo pomjerati jer će je to u potpunosti razbuditi.

4. Stvorite mirno okruženje za spavanje

Mirno okruženje je skoro pa najbitniji faktor kako bi dijete moglo zaspati kako treba. Dan bi trebao završiti polahko i lagano, a ne naglo, jer je onda prijelaz mnogo lakši za dijete. Također je korisno da svjetlo prigušite jedno vrijeme prije spavanja. Tako nastali mir prenijet će se na vaše dijete i moći će brže zaspati i spavati.

5. Pozdravite se s danom

Spavanje podrazumijeva i svojevrstan rastanak za dijete, od sestara i braće, kao i od roditelja. Taj rastanak vaše dijete mora prvo naučiti, i zato je najbolje provesti ga mirno ali i dosljedno. Vaše dijete mora shvatiti da mora spavati sam, ali zato mu pokažite da ste u njegovoj blizini ukoliko mu zatrebate.

6. Spavanje dok je toplo

Važno je u vrućim sezonama uređenje dječije sobe. Ispred prozora trebali biste postaviti neprozirne zavjese. Vaše dijete također ne bi trebalo biti obučeno previše toplo, gegice ili majica će biti dovoljni tokom noći.

7. Spavanje na putovanjima

Porodični odmor kad tad će doći i vašem djetetu će to biti promjena. Provjerite u hotelu da li imate sve što će vam biti potrebno. Bolje je ponijeti vlastiti krevetac za putovanja, kao i uobičajene stvari za spavanje, kao npr. medvjedić ili nešto drugo. To će unijeti  prisnost i olakšati vašem djetetu da i na odmoru spava dubokim snom.

 

sleeping newborn with cap fixed Z 035 armstrong-and-wing-shh-baby-sleeping-door-sign-in-pink-imgp0866-z cute-baby-sleeping-picture