Sramežljivost kod djece i uspostavljenje prijateljstva

Sramežljivost kod djece i uspostavljenje prijateljstva

Djeci je za cjelokupni, fizički i psihički, razvoj potrebno druženje s dobrim prijateljima ali i ostalom djecom. Provođenje vremena s prijateljima u igri i razbibrigi potrebno je kako bi djeca usvojila komunikacijske vještine te se ne bi osjećala usamljeno i nesretno.

Dijete koje je izolirano u sobi, to jest tijekom dana ima malo dodira s roditeljima ili vršnjacima a vrijeme uglavnom provodi za računalom može u konačnici razviti ozbiljne mentalne probleme.

Sramežljivost djeteta može biti smetnja u uspostavljanju novih kontakata sa svojom okolinom a i to je jedna vještina koju dijete mora razviti tijekom svojeg života. Takvo dijete treba ohrabriti i pokazati mu kako upoznavanje novih prijatelja u parku, vrtiću, školi ili na nekoj drugoj aktivnosti nije nikakav problem.

Ako je dijete usamljeno roditelji ne trebaju inzistirati na izboru novih prijatelja nego djeci treba pružiti što više prilika da sebi sami pronađu svoje istomišljenike ili djecu s kojom se osjećaju ugodno. Prvenstveno to mogu biti posjeti rodbini, druženje s djecom slične dobi, gdje se u poznatom okruženju djeca mogu mirnije i opuštenije upoznati i početi igrati. Odlasci na dječje radionice, upisivanje na sportske ili glazbene aktivnosti, odlazak na kazališne predstave koje uključuju djecu u samu igru prave su prilike da sramežljivo dijete dođe u kontakt sa svojim vršnjacima i polako savlada osnove upoznavanja i komunikacije.

Broj prijatelja i dnevnih dodira s drugim osobama uvelike može ovisiti o samom karakteru djeteta. Ovisno od tipa djeteta, jedan ili dva prijatelja, s kojima se dijete može slobodno i opušteno poigrati, te provođenje slobodnog vremena uz knjigu ne moraju biti sam po sebi loš znak niti pokazatelj usamljenog djeteta.

S vremenom će dijete razviti vještine potrebne za opušteno prihvaćanje i stvaranje novih prijateljstava. Međutim u slučaju da dijete ove vještine ne nauči postoji velika vjerojatnost kako takva osoba u kasnijem životu neće uspjeti razviti odnose s nepoznatim ljudima.

wishmama.hr