Specijal: Donosimo sve o vašem novorođenčetu

Specijal: Donosimo sve o vašem novorođenčetu

Šta očekivati, koji su to prvi refleksi, spavanje i disanje, glava, oči, lice, uši….

 

Novorođenče: Šta je normalno

Kada mališani dospiju na svijet, novi roditelji mogu biti iznenađeni bebinim izgledom. Umjesto savršene bebe s naslovnice časopisa, bebe često izgledaju plavo, prekrivene su krvlju i sluzom i izgledaju kao da su upravo izašle iz borbe. (izdvoji i pored u neku kockicu)

Zbog ovoga novorođenčad izgleda čudno, ali samo na kratko. Ipak, bebe rastu u tekućini, zamotane u veoma skučenom prostoru materice. Onda, u većini poroda, izlaze kroz uski koštani kanal.

Kada ćete moći vidjeti i dodirnuti prvi put zavisi od načina poroda, vašeg stanja i stanja bebe. Ukoliko je porod prošao bez ikakvih vaginalnih komplikacija, trebali biste moći držati svoju bebu u par minuta.

Šta da očekujem?

U većini slučajeva, bebe su u mirnom stanju u prvih sat vremena nakon rođenja. To je odlično vrijeme da se povežete s mališanom. I uredu je ako vas okolnosi sprječavaju da uzmete vašu bebu odmah – imat ćete i više nego dovoljno vremena da se zbližite.

Držanje

U prvih nekoliko sedmica, primijetit ćete da većinu vremena vaša beba ima zatvorene šake, savijene laktove, koljena i kukove, a ruke i noge su blizu prednjeg dijela tijela. Ovo držanje je slično držanju fetusa u zadnjim mjesecima trudnoće. Bebe rođene prije vremena mogu imati drugačije držanje, izgled, aktivnost i ponašanje u poređenju s bebama rođene na vrijeme.

Prvi refleksi

Novorođenčad se rađaju s raznim instiktivnim reakcijama na stimulans kao što su svijetlost ili dodir, a to je poznato kao primitivni refelks, koji postepeno nestaje kako se beba razvija i odrasta. Ti refleksi mogu uključivati: refleks sisanja, koji potiče bebu da sišu bilo koji predmet koji stave u usta; refleks hvatanja, zbog čega bebe čvrsto zatvore šaku kada osjete pritisak na dlanu, prstom ili drugim predmetom.

Moro refleks ili uplašena reakcija je rekacija zbog koje beba zabaci ruke u stranu i onda ih brzo vrati prema sredini tijela kada god se uplaši jačeg zvuka, jake svijetlosti, jakog mirisa, trzaja ili drugog stimulansa.

Također, zbog neizgrađenog nervnog sistema njihove ruke, noge i vilica mogu podrhtavati, pogotovo kada plaču ili su uznemirene.

Spavanje i disanje

U prvih nekoliko sedmica, novorođenčad provedu većinu vremena spavajući. Bebe čije su majke primile bilo kakvu vrstu analgetika protiv bolova ili anesteziju tokom poroda, mogu biti posebno pospane prvih dan ili dva života.

Mnogi novi roditelji postanu zabrinuti zbog načina bebinog disanja, pogotovo zbog sve povećanog broja iznenadnog smrtnog sindroma novorođenčadi (SIDS) posljednjih godina. Ali budite sigurni da je uredu ako vaša beba diše pomalo nepravilno.

Kada su novorođenčad budna, njihovo disanje može zavisiti, ponekad preko 60 udisaja u minuti, pogotovo kada su uzbuđena ili plaču. Česti su i periodi kada prestanu disati od 5 do 10 sekundi i onda ponovo sami počnu. Poznato kao periodično disanje, češće se dešava tokom spavanja i normalno je. Međutim, ako vaša beba poplavi i prestane disati duži period vremena, smatra se hitnim slučajem i trebali biste istog trenutka pozvati doktora ili otići u hitnu.

Iako će propričati tek kasnije, vaše novorođenče će proizvoditi simfoniju zvukova, pogotovo visoko cičanje, pored uobičajenog plakanja. Kihanje i štucanje su također normalni i nisu znakovi infekcije, alergija ili probavnih problema.

Glava

S obzirom da glava prva izlazi tokom poroda, mogu se desiti blaže promjene zbog uskog kanala. Lobanja je napravljena od nekoliko odvojenih kostiju ( koje će se eventualno spojiti) da bi velika glava mogla proći kroz uski otvor kanala bez da se povrijede majka ili beba.

Bebe rođene prirodnim putem mogu imati blago uobličen oblik glave, zbog čega se neke kosti preklapaju, i glava izgleda duža, istegnuta ili čak šiljasta. Ovaj ponekad neobični izgled nestat će za nekoliko dana kada se kosti formiraju u okruglu formaciju. Bebe rođene carskim rezom ne pokazuju znake savijanja.

Zbog odvojenosti kostiju lobanje kod novorođenčadi, moći ćete osjetiti (slobodno, neće im naškoditi) dvije „fontanele“ ili mekana mjesta na vrhu glave. Veće rupe u prednjem dijelu glave u obliku su dijamanta i inače široke od 2.5cm do 8cm. Manje rupe u obliku trougla nalaze se na zadnjem dijelu glave, gdje se može nositi kapica.

Nemojte se preplašiti ako vidite te kosti kada vaša beba plače ili se nateže ili ako se čini da se pomjeraju zbog otkucaja srca. To je sasvim normalno. One će eventualno nestati kako se kosti spajaju – inače od 12 do 18 mjeseci treba prednjim kostima da se spoje, a zadnjim do 6 mjeseci.

Pored duguljastog izgleda, glava novorođenčeta može imati izbočinu ili dvije, kao rezultat traume poroda. Caput succadenum je okrugli otok i modrica na tjemenu, koja se inače vidi na vrhu glave pa prema zadnjem dijelu glave, što je i prvi dio koji izlazi tokom poroda. Ovo će nestati za par dana.

Cefalohematoma je količina krvi koja se probila ispod spoljašnje prekrivne membrane jedne od kostiju lobanje. Ovo se inače pojavi tokom poroda zbog pritiska na glavu, koju vrše majčine karlične kosti. Pojavljuju se na stranana glave i, za razliku od caput succadenuma, nestaje za sedmicu ili dvije. Raspad krvi sakupljen u cefalohematomu može uzrokovati da ove bebe postanu nešto žuće nego druge tokom prve sedmice života.

Važno je zapamtiti da se i caput succadenum (porođajna oteklina novorođenčeta) i cefalohematoma javljaju zbog traume van lobanje – i nijedan ne znači da postoji povreda na mozgu.

Lice

Lice novorođene bebe može izgledati otečeno zbog akumulacije tekućine i teškog izlaska kroz kanal. Izgled se često drastično promjeni u prvih par dana, kako višak tekućine nestane i trauma popusti. Zato će vam slike bebe koje ste uslikali kod kuće izgledati drugačije od onih u prvim trenucima nakon poroda.

U nekim slučajevima, neke karakteristike lica bebe mogu biti poprilično iskrivljene zbog pozicije u materici i stiskanju kroz kanal tokom poroda. Nemojte brinuti, preklopljeno uho, ravan nos i iskrivljena vilica najčešće se vrate u normalnu poziciju nakon određenog vremena.

Oči

Nekoliko minuta nakon poroda, večina beba otvori oči i počne gledati oko sebe. Novorođenčad mogu vidjeti, ali vjerovatno se neće dobro fokusirati ispočetka, zbog čega im oči mogu izgledati van mjesta ili iskrivljenim prvih 2 do 3 mjeseca. Zbog otečenih kapaka, neka novorođenčad neće moći odmah otvoriti oči.

Dok držite vašu bebu, možete iskoristiti refleks „oka lutke“, što znači da mogu otvoriti oči kada ih se drži uspravno.

Roditelji su nekad uplašeni kada vide da je bijelio dio jednog ili oba oka bebe zapravo crven. To se naziva subkonjunktivalno krvarenje i dešava se kada krv curi ispod očnih jabučica zbog traume tokom poroda. To inače nije štetno, nestane za par dana i ne znači da postoji neka povreda kod očiju bebe.

Roditelji su često znatiželjni da vide kakvu boju očiju bebe imaju. Ako su bebine oči smeđe boje nakon poroda, takve će i ostati. Ovo je najčešće slučaj kod azijskih beba. Većina bijelih beba rode se s plavo-sivim očima, ali pigmentacija irisa (obojeni dio oka) može postepeno potamniti, a trajna boja formira se tek oko 3 do 6 mjeseci.

Uši

Bebine uši, kao i druge karakteristike, mogu biti van normalne pozicije zbog držanja u materici. Budući da beba još nije razvila jaku hrskavicu koja daje čvrst oblik ušima starijeg djeteta, normalno je da novorođenčad imaju preklopljene ili pomjerene uši na određeno vrijeme. Male oznake kože ili rupice (plitke rupe) u koži na strani lica, neposredno ispred uha su takođe česte. Često se mogu lahko otkloniti (pričajte s vašim doktorom).

Nos

S obzirom da novorođenčad dišu na nos, a nazalni kanali su im uski, manja količina tekućine ili slina može uzrokovati glasnije disanje ili zvukove čak i kada nemaju problem s nahladom i slično. Popričajte s doktorom o korištenju slane vode i cijevi da se očisti nazalni kanal, ako je potrebno.

Kihanje je također uobičajeno kod beba. To je normalni refleks i ne daje naznake infekcije, alergije ili drugih problema.

Usta

Kada vaša beba otvori usta da zijeva ili plače, primijetit ćete manje bijele tačkice na nepcu, često blizu sredine. Ove manje nakupine ćelija zovu se Epsteinovi biseri i zajedno s cistama koje su pune tekućina ponekad se pojavljuju na desnima, a nestat će u prvih nekoliko sedmica.

Vrat

Da, tu je. Inače vrat izgleda kraće jer ga pokriju obrazi i naborana koža.

Prsa

S obzrim da su bebina prsa tanja, vjerovatno ćete primijetiti da se gornji dio prsa pomjera svakim otkucajem srca. Ovo je normalno i nije razlog za brigu.

Također kod nekih dječaka i djevojčica, prsa mogu biti blago veća. Ovo se dešava zbog ženskog hormona estrogena koji se prenese na fetus s majke, u toku trudnoće. Ispod bradavica možete osjetiti čvrsto tkivo  prsa u obliku diska, a povremeno se iz bradavica može ispustiti i mala količina mliječne tekućine (u narodu nazvana “vještičje mlijeko“), i može curiti iz bradavica. Ovo povećanje grudi ili prsa skoro uvijek nestane u prvih par sedmica. Bez obzira u šta roditelji vjeruju, ne biste trebali stiskati ovo tkivo, to neće učiniti da brže nestane od onog za koliko bi i inače.

Ruke i noge

Poslije poroda, na vrijeme rođene bebe ostanu u položaju u kakvom su bili u materici, sklopljenih ruka i noga, blizu tijela. Šake su najčešće čvrsto stisnute i vjerovatno će vam biti teško da ih otvorite jer dodir dlana pokreće refleks jačeg stiska.

Nokti

Njihovi nokti mogu biti dugi dovoljno da ogrebu svoju kožu, jer ih drže blizu lica. U ovom slučaju, pažljivo otkinite njihove nokte malim makazama.

Ponekad roditelje brine iskrivljeni izgled bebinim noga i stopala. Ali ako se sjetite da je uobičajenog položaja fetusa u materici zadnjih mjeseci trudnoće, ukočeni kukovi i noge savijene, a stopala čvrsto naslonjena na abdomen – nije iznenađujuće da se njihove noge i stopala saviju prema unutra.

Inače im možete pomjeriti noge i stopala u položaj „hodanja“; a ovo će se desiti prirodno kako beba počne da nosi težinu, da hoda i raste kroz prve 2 do 3 godine života.

Abdomen

Normalno je da bebin abdomen (stomak) izgleda puno i okruglo. Kada vaša beba plače ili se napne, možete također primijetiti da koža iznad središnjeg dijela trbuha može stršiti između traka mišićnog tkiva koje sačinjavaju trbušni zid na obje strane. Ovo skoro uvijek nestane u prvih nekoliko mjeseci, kako beba raste.

Mnogi roditelji zabrinuti su zbog izgleda bebine pupčane vrpce. Vrpca sadrži tri krvne žile (dvije arterije i venu) zatvorene u želatinastu tvar. Nakon poroda, vrpca se sveže prije nego što se presiječe da bi se beba odvojila od posteljice. Ostatak pupčane vrpce se onda postepeno osuši i otpadne, što se inače dešava u prvih 10 dana do 3 sedmice.

Vjerovatno će vam i savjetovati da dio periodično natapate alkoholom ili operete sapunom i vodom ako se zaprlja ili postane ljepljiva, da bi se spriječila infekcija dok ne otpadne i ne osuši se. Bebin pupak ne bi se trebao mokriti dok se kupa, sve dok ne otpadne višak vrpce. Vrpca će vremenom mijenjati boje, od žute do smeđe i crne, i to je normalno. Ako taj dio postane crven, bude puštao neugodan miris ili počne da curi, kontaktirajte doktora.

Pupčane (pupak) hernije su uobičajene kod novorođenčadi, naročito kod novorođenčadi afričkog porijekla. Rupa u zidu abdomena na mjestu pupčane vrpce / budućeg pupka omogućava da bebino crijevo prodre kada on ili ona plače ili se napreže, uzrokujući da nadležna koža bude izbočena spolja. Ove hernije inače nisu štetne ili bolne. Većinom se zatvore same u prvih par godina, ali jednostavna operacija može popraviti herniju ako se sama ne zatvori. Kućne lijekove za pupčane kile koji su isprobani kroz godine, kao što su vezivanje i stavljanje kovanica preko područja, ne bi trebalo pokušavati. Ove tehnike nisu efikasne i mogu rezultirati infekcijom ili drugim oboljenjima.

Genitalije

Genitalije (seksualni organi) kod muških i ženskih novorođenčadi mogu izgledati relativno velike i natečene poslije rođenja. Zašto? Dešava se zbog nekoliko faktora, uključujući izlaganje hormonima koje proizvode i mama i fetus, modrica i oticaja genitalnog tkiva zbog traume od poroda ali i zbog prirodnog načina razvoja genitalija.

Kod djevojčica, vanjski dio usnica vagine (labia majora) može izgledati otečeno na početku. Koža labie može biti mekana ili pomalo naborana. Ponekad, manji dio rozog tkiva može se pojaviti između labia, ovo je himenski dio i nema nikakav značaj; eventualno će srasti s ostalim dijelom usnica dok genitalije rastu.

Zbog efekta majčinskih hormona, većina novorođenih djevojčica imat će vaginalno curenje sluza i ponekad krvi, što traje nekoliko dana. Ovaj kratki period je normalan i menstrualnog je tipa krvarenja iz materice novorođenčeta, koji se dešava kada estrogen prenešen s majke na bebu počinje da nestaje. Iako je mnogo češća kod dječaka, oticanje prepona kod djevojčica može ukazivati na prisutnost ingvinalne (prepone) kile.

Hidrocele

Kod dječaka, skrotum (vreća koja sadrži testise) često izgleda otečena.Ovo se inače javlja zbog hidrocele, nakupine tekućina u skrotumu kod dječaka, koja inače nestaje u prvih 3 do 6 mjeseci. Trebalo bi da pozovete svog lekara o oticanju ili izbočenju u skrotumu ili preponama vašeg sina koje traje duže od 3 do 6 meseci ili koje izgleda da se pojavljuje pa nestaje. Ovo može biti znak ingvinalne kile, koja inače zahtjeva hirurški zahvat.

Testisi novorođenih dječaka teško se osjete zbog natečenog skrotuma. Mišići koji su pričvršćeni za testise povlače ih u prepone, kada je genitalno područje dotaknuto ili izloženo hladnoj okolini. Dječaci također obično doživljavaju česte erekcije penisa, često neposredno prije mokrenja.

Više od 95% novorođenčadi mokri u prvih 24 sata. Ako se vaša beba rodila u bolnici, medicinske sestre će htjeti znati ako se to desilo dok je novorođenče s vama. Ako novorođenče ne urinira određeni period, može biti da je uriniralo odmah nakon poroda. Zbog sve zbrke koja se dešava u porodilištu, vjerovatno je to ostalo neprimjećeno.

Obrezivanje

Ako je vaš sin obrezan, trebat će od 7 do 10 dana da penis zacijeli. Dok se to ne desi, vrh će možda izgledati sirove ili žute boje. Iako je ovo normalno, neki drugi simptomi nisu. Pozovite doktora odmah ako uočite stalno krvarenje ili crvenilo oko vrha penisa koje se pogoršava nakon 3 dana, temperaturu, znakove infekcije, ili nemogućnost normalnog uriniranja u 6 do 8 sati nakon obrezivanja.

Kod obrezanih i neobrezanih penisa, nisu potrebni pamučni štapići, astringenti ili bilo kakvi posebni proizvodi za kupanje. Obični sapun i topla voda svaki put kada kupate bebu učinit će svoje. Nisu potrebne nikakve preventivne kupke za novo obrezane bebe, samo trebate biti nježni, jer bi vaša beba mogla osjećati neugodu nakon obrezivanja. Ako vaš sin ima gazu na obrezanom mjestu, možda ćete ga trebati promijeniti kada mu mijenjate pelenu, dan ili dva nakon procedure. (stavite vazelin na gazu da se ne bi zalijepila za kožu).

Doktori često preporučuju mazanje vazelina na prednjem dijelu pelena da bi se izbjegla bilo kakva neugodnost zbog njih. Kako da njegujete mjesto obrezivanja zavisi i od vrste obrezivanja. Diskutujte o ovome s doktorom.

Ako vaš sin nije obrezan, nemojte nikada snagom povlačiti kožu da očistite ispod nje. (bijeli „biseri“ mrtvih ćelija pomiješanih s prirodnim uljem tijela). Nakon nekog vremena, koža će se sama povući, da se može odvući od glavića prema trbuhu. Ovo se dešava u drugačijim periodima kod različitih dječaka, ali većina može povući kožu do 5. godine.

Koža

Postoje neke misli  o izrazu „još mokar iza ušiju,“ a koristi se kao izraz za nekoga novog ili neiskusnog. Novorođenčad se rađa s različitim tekućinama, uključujući amnionsku tekućinu i često nešto krvi (mamine, ne bebine). Medicinske sestre i ostali medicinari koji su prisuti rođenju počet će sušiti bebu, da bi izbjegli pad temperature bebiog tijela, koji se desi kada mokrina na koži brzo ispari.

Novorođenčad je također obložena debelim, pastoznim, bijelim materijalom zvanim vernix caseosa (sastavljen od fetusovih stanica kože i sekreta žlijezda kože), od kojih će se većina isprati za vrijeme prvog kupanja djeteta.

Nijansa i boje njihove kože mogu biti strašni za neke roditelje. Boranje kože, čipkast uzorak malih crvenkastih i blijedih područja, često je zbog normalne nestabilnosti cirkulacije krvi na površini kože. Iz sličnih razloga, akrocijanoza, plavetnilo kože ruka i stopala i dijelova oko usana, je često prisutno, pogotovo ako se beba nalazi u hladnijem okruženju.

Kada plaču, njihova koža na trenutko može izgledati crvenkasta ili plavo-ljubičasta. Crvene fleke, ogrebotine, modrice i patechiae (male kapljice krvi koje su iscurile iz krvnih žila u koži), česti su na licu i drugim dijelovima tijela. Uzrokuje ih trauma stiskanja kada beba prolazi kroz kanal. One će zacijeliti i nestati u prvoj ili drugoj sedmici.

Mekane dlake, koja se nazivaju lanugo, mogi biti prisutni na licu bebe, na ramenima i leđima. Večina tih dlaka spadne u materici prije rođenja i zbog ovoga, više languo dlaka vidi se na bebama koje su rođene prije vremena. U svakom slučaju, nestat će za par sedmica.

Površinski sloj bebine kože otpast će za sedmicu ili dvije. Ovo je sasvim normalno i ne zahtjeva nikakvu posebnu njegu. Koža koja se ljušti može se pojaviti kod nekih novorođenčadi, pogotovo kod onih koje su rođene poslije previđenog termina.

Mladeži

Nemaju sve bebe mladeže. Međutim, roskasti ili crvenkasti dijelovi, koji se nekad nazivaju lososovim mrljama, su česte i uobičajeno nestanu u prvoj godini života. Češće se nalaze na stražnjem dijelu vrata ili na nosu, kapcima i obrzvama (od toga potiču nazivi „ujed rode“ ili „poljubac anđela“), mogu se pojaviti bilo gdje na koži, pogotovo kod svijetlijih beba.

Mongolske tačke, ravne fleke škriljasto-plave ili plavo-zelene boje koje nalikuju na mrlje od tinte na leđima, zadnjici ili drugdje na koži, mogu se naći u više od polovine crnih, indijanskih i azijskih novorođenčadi, a rijeđe kod bijelih beba. Ove fleke nemaju nikakvo značenje i skoro uvijek nestanu u par godina.

Jagode ili kapilarni hemangiomi su povišene crvene oznake uzrokovane skupinom proširenih krvnih sudova u koži. Mogu izgledati blijedo nakon rođenja, onda postati crveni i veći u prvim mjesecima života. Poslije toga inače nestanu i izblijede, bez ikakvog tretmana u prvih 6 godina.

Fleke lučkog vina, koje su veliki, ravni, crvenkasto-ljubičasti mladeži, neće sami nestati. Kako dijete stari, briga o kozmetičkom izgledu može zahtijevati pažnju dermatologa.

Cafe-au-lait fleke, tako nazvane radi boje „kafe s mlijekom“ , mogu se naći na koži beba. Mogu potamniti (ili se tako pojaviti) kako dijete odrasta. Inače nisu opasne osim ako su zaistta velike ili ih ima 5-6 na tijelu, što može ukazivati na prisustvo određenih medicinskih nepravilnosti.

Uobičajeni smeđi ili crni mladeži, poznati kao pigmentisani nevusi, također mogu biti prisutni pri rođenju ili se pojavljuju (ili postaju tamniji) kako dijete stari. Veći mladeži ili oni neobičnog  izgleda trebaju da se provjere kod doktora, jer neki mogu zahtijevati uklanjanje.

Osip

Nekoliko beznačajnih osipa na koži mogu se pojaviti poslije rođenja ili u prvih nekoliko sedmica. Male, ravne, žute ili bijele tačkice na nosu i bradi, koje se nazivaju milia, uzrokovane su raznim sekretima u koži i nestat će u prvih par sedmica.

Miliaria – mala, crvena ispupčenja koja su inače bijela ili žuta – zovu se i akne novorođenčadi zbog svog izgleda. Iako se ona pojavljuje na licu i može se pojaviti na većim dijelovima tijela, nisu štetna i nestat će u prvih nekoliko sedmica, običnom njegom kože.

Iako zvuči zastrašujuće, erythema toxicum je bezopasni osip na bebama, koji se sastoji od crvenih ispupčenja s blijedim ili žućkastim vrhom u sredini, koji može posjećati na košnice. Inače se pojavljuje prvog dana ili dva nakon rođenja, i nestaje u roku od sedmice dana.

Postular melanosis, osip koji se pojavljuje na rođenju, karakteriziran je tamnim smeđim izbočinama po vratu, ležima, rukama i dlanovima, koji sam nestaje, bez liječenja.

Također nije neuobičajeno da vidite to i po prstima, rukama ili šakama jer fetus može sisati i u materici.

Žuta diskoloracija kože i bijeli dijelovi očiju, su normalno stanje koje se inače ne pojavljuje do 2-3 dana nakon rođenja i nestaje u roku od 1 do 2 sedmice. Žutica je uzrokovana nakupljanjem bilirubina (otpadnog proizvoda nastalog normalnim raspadom crvenih krvnih zrnaca) u krvi, koži i drugim tkivima zbog privremene nemogućnosti novorođenčane nezrele jetre da efikasno očisti ovu supstancu iz tijela.

Iako su neke žutice nromalne, ako se to desi prije očekivanog ili je nivo bilirubina veći nego što bi trebao biti, doktor će detaljno pregledati bebu.

Upoznavanje mališana

Prvih dana i sedmica bebinog života je odlično vrijeme i uzbuđenje za većinu novih roditelja. Međutim, odgovornost prema ovom malom biću može biti zastrašujuća, pogotovo ako niste upoznati s tim kako novorođenče izgleda i kako se ponaša.

Ako se osjećate napeto ili nesigurno za bilo koji dio njege vaše bebe, nemojte se ustručavati da pozovete svog doktora, druge stručnjake u medicini i njezi ili porodicu i prijatelje koji su već imali iskustva u njezi za novorođenče.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave