Spavanje tokom trudnoće

Spavanje tokom trudnoće

Svaki položaj koji je udoban vama, siguran je i za vašu trudnoću. Beba u stomaku ne oseća nelagodu

Kada ste ostali u drugom stanju bezbroj se pitanja javilo u glavi. Jedno od njih sasvim sigurno je i položaj spavanja koji je ugodan i Vama i bebi.

Trudnice trebaju da spavaju i da se odmaraju u onom položaju koji im najviše odgovara. Svaki položaj koji je udoban vama, siguran je i za vašu trudnoću. Buduća majka može da spava u položaju koji je njoj ugodan jer ni jedan od njih ne predstavlja opasnost za bebu. Važno je da znate da beba u stomaku ne osjeća nelagodu. Ona pluta u bestežinskom okruženju i uvek ima prostora. Ne brinite za bebinu, već za svoju udobnost.

U toku prvom tromjesečja poželjno je napraviti raspored spavanja. Možete da planirajte svoje odmaranje i lagano spavanje baš kao što planirate svoje obroke ili svoj dan. Također, savjet je da smanjite unos tekućine u posljepodnevnim satima jer će to pomoći smanjiti noćne posjete kupaonici. Možete čuvati i malu zalihu slanih krekera na noćnom ormariću, jer će krekeri odgoditi noćne mučnine, a na ovaj način će ti biti nadohvat ruke.

U drugom tromjesječju je poželjno da odmor i opuštanje budu prioritet. Najčešći savjeti za trudnice u ovom periodu su da pronađete tehniku opuštanja koja vam odgovara, poput meditacije, joge ili neke druge tehnike opuštanja kao što je namakanja u toplim kupkama. Jer je organizmu potrebno da se odmara.

U trećem tromjesečju preporučljivo je spavati na lijevoj strani, jer to će spriječiti bol u donjem dijelu leđa i hrkanje, ali i povećati cirkulaciju prema bebi. Možete da praktikujte večernje masaže nogu i tople kupke, kao i posljepodnevne šetnje jer pomažu kod sindroma nemirnih nogu.

Svi položaji spavanja i utjecaj na organizam

Spavanje na leđima

Ako ste navikli spavati na leđim, u trudnoći bi možda mogli razmisliti o ovom položaju. Razlog tome jer što u ovom položaju vaša maternica pritišće donju šuplju venu koja vraća krv u srce, a to bi moglo smanjiti količinu krvi, a samim tim i količinu hranjivih tvari koje dolaze do posteljice i bebe. Ako veći dio noći spavate na leđima vjerojatno će vas probuditi bol koju stvara pritisak stomaka na kičmu i leđne mišiće.

Naravno, pretpostavlja se je da će se nekoliko puta tokom noći okrenuti. Spavanje na leđima biće verovatno razlog češćem mokrenju tokom noći.

Ipak, postoji nekoliko izuzetaka. Ako majka ima rizičnu trudnoću, tada je najbolji položaj spavanje na strani. Ležanje na leđima se ne preporučuje. To će Vam sigurno posavjetoavti i Vaš ljekar.

Spavanjem na stomaku

Spavanje na stomaku je sigurno u normalnoj trudnoći. Ako ste jedna od onih žena koja jako voli spavati na stomaku, ne morate se brinitu. Ipak, ovaj položaj u jednom periodu trudnoće postaje neudoban.

Tokom prvom tromjesečja je spavati na stomaku, ali ako pokušajte spavati u ovom položaju već u drugom ili trećem tromjesečju i sigurno nećete dugo izdržati. To jednostavno nije udobno. Možda ćete početkom drugog tromesečja morati da ležite malo više po strani i gornju nogu podupreti jastukom.

Spavanje na desnom boku

Spavanje na desnom boku bolja je opcija od spavanja na leđima ili stomaku. Spavanjem na desnom boku pritišćete jetru, a to je nešto na što bi vas većina liječnika upozorila. Ne želite ometati rad vaših unutrađnjih organa u trudnoći.

Ako niste naviknute na spavanje u ovoj poziciji možete pokušati s laganim savijanjem koljena ili postavljanjem jastuka između nogu.

Spavanje na lijevom boku

Spavanjem na lijevom strani će umanjiti bol u leđima koji je sve češći kako trudnoća odmiče, posebno ako stomak poduprete još jednim jastukom. I spremite nekoliko jastuka za što udobnije spavanje u trudnoći.

Pred sam kraj trudnoće pomoći će vam postavljanje debljeg jastuka ispod gornjeg dijela tijela tako da bude lagano povišeno. Na taj način ćete spriječiti probleme sa žgaravicom i nedostatkom daha.

 

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave