Sonja Buzov: Šta je to postpartum?

Ne čudi što se često razdoblje postpartuma opisuje kao najkritičnije, a ujedno i najzapostavljenije razdoblje u životima novih majki. 

Piše: Sonja Buzov

Sonja Buzov  je Gitina i Lukina mama, žena njihovog tate. U životu prije djece bila je plivačica, a onda i trenerica plivanja u obuci neplivača i sa starijim natjecateljskim kategorijama. Iskustva rađanja, a onda i postpartuma otkrila su joj čitav novi svijet osjećaja, ali su je i osnažila i učinila odlučnijom u ideji da pomaže drugim ženama.  Educirala se i postala postpartum doula, instruktorica masaže za bebe, a uskoro završava edukaciju za savjetnicu za dojenje i Unin mentroski program za postpartum djelatnike.  Neke situacije u majčinstvu bile su joj inspiracija za istraživanje, a  onda i dizajniranje edukativno zabavnih igara za djecu.  Edukativna mapa SiTnice i društveno obiteljska igra SiTnice cards, kao i molitvene kartice.  S obzirom na ljubav prema moru, kafi i sunčanim naočalama rekla bi da je pravi prototip dalmatinke. Obitelj joj puno znači.  Koristi društvene mreže kako bi o majčinstvu pisala bez filtera, a drugim mamama pokazala da sve prolaze kroz iste ili slične izazove na putu majčinstva. 

UVOD: Postporođajni period je vrijeme neposredno nakon poroda kada majka prolazi kroz fizičke, emocionalne i socijalne promjene. Ovaj period je ključan za oporavak majke i prilagodbu na novu ulogu roditelja, a  može biti intenzivan i izazovan, ali uz pravilnu njegu, podršku i samopomoć, majke mogu proći kroz njega s povjerenjem i olakšati proces oporavka. U nastavku više o tome Sonja Bazov.

Šta je postpartum?

Zamisli da moraš pisati završni ispit, prvi dan nastave, ne znaš jesi u pravoj učionici, a profesor priča na jeziku kojeg ti ne razumiješ. I onda još svi počnu plakati. E pa tako nekako izgleda postpartum. Postpartum označava razdoblje od otprilike 6 tjedana nakon poroda u kojem se žene oporavaljuju od trudnoće i poroda, navikavaju se na novu ulogu, ali i na novi životni ritam.Ne čudi što se često razdoblje postpartuma opisuje kao najkritičnije, a ujedno i najzapostavljenije razdoblje u životima novih majki. 

Zašto je priprema za postpartum važna?

Tokom trudnoće,  sav fokus trudnica je na porod. Porod je centralni, radosni događaj. Događaj kojim će sve to skupa postati stvarnije. Često zaboravljamo da je period postaprtum puno duži, a često za žene i puno intenzivniji od samog poroda. Osim što se i same oporavljamo, kraj sebe imamo i ono malo biće o kojem se trebamo brinuti, koje u potpunosti ovisi o nama. Kad uz sve to dodamo nespavanje, umor i situacije za koje ni ne znamo da su moguće, lako dođe do uznemirnosti, stresa i misli kako drugim mamama sigurno ide bolje i lakše

Tko nam može pomoći u postpartumu? 

Sigurne ste čule za onu – ”Potrebno je selo za odgojiti dijete.” Slažete li se? Ritam života je ubrzan i svi su okrenuti sebi, svojim poslovima, problemima, životima. Nekad s druge strane, ne želimo tražiti pomoć jer si predstavljamo to kao znak vlastite nesposobnosti. Ali pomoć i prisustvo naših bližnjih mogu biti od velike važnosti, kako u roditeljstvu kasnije, tako i na samim počecima. Sjećam se vlastitih postpartuma. Skuhani ručak, posteljina koju ja nisam trebala promijeniti, oprano suđe… Male stvari koje su tada činile razliku. A tko nam može pomoći kad nemamo svoje selo ili kad tražimo drugačiju podršku? Postpartum doule su žene koje drugim ženama i njihovim obiteljima pružaju informacije, ali i onu potrebitu emocionalnu i fizičku podršku za vrijeme babinja. Doule mogu već tokom trudnoće educirati trudnice o svemu onome što će se dešavati s njima i njihovim bebama u prvim sekundama , a onda i tjednima nakon poroda. Također, one mogu  biti i pomoć kod konkretnih situacija u postpartumu. Jako je važno napomenuti da doule nisu medicinski djelatnici i kao takve savjeti i preporuke doula nisu zamjena za preporuke lječnika. Oporavak od vaginalnog ili poroda carskim rezom, važnost zlatnog sata, prvi podoj, standardni bolnički postupci, prilagodba bebe na život van maternice, ”triple trouble” , navala mlijeka, promjene u hormonima, involucija maternice, dojenje, njega bebe… samo su neke od tema s kojima postpartum doula može pomoći mamama da sigurnije,  svjesnije i hrabrije krenu u majčinstvo.

Postpartum doule u regiji

Čini mi se da smo na području Hrvatske, ali i cijelog Balkana i dalje često začahureni između onog da moramo šutiti, trpiti i onoga da mora biti teško jer smo se  ”obvezale” na teško kad smo odlučile biti majke. Od mama koje mi dolaze na tečajeve čujem da je okolina imala komentare poput- ” Šta vi mladi sad glumite.” , ” I ja sam rodila i preživila pa ćeš i ti” , ” Pa šta i da ne dojiš, nove formule su kao majčino mlijeko.” Neke žene i same dođu skeptične, ali ipak odlaze spremije, optimističnije i sa mišlju da su neka od znanja stvarno životna i da će onda i njihove bebe bit dočekane u ”drugom tonu” Iako, pozitivne promjene su vidljive. Puno krasnih žena osjeti poziv, potrebu ili se zbog vlastitih iskustava postpartuma odlučuje dalje educirati kako bi i one bile te koje će donositi promjene za nove obitelji. Neke od njih su porodne doule, fizioterapeuti, savjetnice za dojenje, nutriconisti, kineziolozi pa shvaćaju važnost holističkog pristupa postpartumu.U svijetu, posebno u Americi, skoro svaka žena ima svoju porodnu doulu, a onda i postpartum doulu. 

Tečajevi pripreme za postpartum su uobičajeni. 

Naravno, treba uzeti u obzir i sve ostale aspekte života. Duljinu porodiljnog dopusta,životne uvjete, financijske mogućnosti, jedinstvene potrebe svake obitelji, broj djece u obitelji i zapravo osobne preferencije.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave