Smiju li bebe gledati TV?

Smiju li bebe gledati TV?

  • Post Author:
  • Post Category:Bebe / Novosti

Jedan od najvećih zadataka u životu je biti roditelj. To je posao na kojem ne možete dati otkaz, to je životni ugovor. 

Naša djeca su naš najveći prioritet, i jedna od naših odgovornosti je da ih zabavimo, a pronalazak načina da ih činimo okupiranim ponekad može biti zahtjevno. 

 Tu dolazimo do TV-a. Danas roditelji često okupiraju djecu televizorima da bi mogli obaviti neke druge zadatke. Tada dolazimo do pitanja – smiju li bebe gledati TV? 

Pokretni i raznobojni ekran može biti veoma privlačna i magična sprava da umirimo dijete. Televizijski programi su iskoristili tu činjenicu da izmisle dječje programe, koji su ujedno i naučni.

Većina roditelja smatra da je TV odlična zamjena za dadilju, jer misle da je to jednako. 

Iz medicinske perspektive, doktori vjeruju da djeca ispod 2 godine ne bi nikada trebala gledati TV. Jedan od većih razloga tome je što TV utječe na razvoj djeteta. Nekoliko se problema veže za to: problem sa spavanjem, velika ovisnost o ekranu, pasivnost i slabo savladavanje jezika. 

Kako TV utječe na razvoj mozga?

Prve dvije godine ključne su kod djece za intelektualni i društveno-emocionalni razvoj. Kako njihov mozak funkcioniše u toj fazi, odrazit će se na njihove kasnije godine. 

Ako dijete gleda u ekran u prvim godinama, ne samo da će postati ovisno o njemu, već neće razvijati potrebne karakteristike. TV oduzima bilo kakve interakcije ili istraživanja koja su potrebna vašem djetetu za sveukupno odrastanje i razvijanje. Mnoge godine istraživanja pokazale su da ništa još ne može zamijeniti interakciju s drugim ljudskim bićima u prvih nekoliko godina. Bebe tako uče komunicirati, a TV može to poremetiti, jer bebe tada više slušaju nego što ustvari koriste vještinu govora. Previše vremena provedenog pred televizorom može uveliko poremetiti njihovu mogućnost govora, a pored toga djeca zbog toga manje spavaju.

Šta bi mogla biti zamjena? 

Ako se pitate kako drugačije da obavite neke poslove, pitajte se kako je to bilo prije TVa. Postoji mnoštvo igračaka i aktivnosti, uz koje će se djeca ujedno i zdravo razvijati. Dajte im nekoliko igračaka ili raznobojne knjige i pustite ih da se sami igraju. Bitno je da oko njih nema ništa što bi im moglo naškoditi dok vi niste tu. 

Ako samo želite provesti vrijeme s djetetom, evo nekoliko savjeta:

  • Čitajte. Čitanje dječjih knjiga jedna je od najboljih opcija. Možete ih zainteresirati knjigama u boji i sa slikama. 
  • Izađite vani. Prošetajte i pustite ih da upoznaju okolinu. Pričajte s njima dok šetate, pokažite im različite boje i teksture. Svijet je zaista predivan.
  • Slušajte glas svoje bebe i obratite pozornost na njihove ekspresije lica; možete to učiniti zabavnim tako što ćete ih imitirati. 
  • Plešite i pjevajte uz dječje pjesme. 

Postoji mnoštvo stvari da zabavite vašu bebu pored televizije, a i ako baš morate izabrati TV kao opciju, neka to bude na kratak period.