Slušanje muzike u trudnoći

Svaka osoba uživa u muzici, tačnije u melodiji, jer ona budi osjećaje i stavra ugodnost koju ne možemo riječima opisati. Osim prelijepih osjećaja, podsticaja koje muzika budi, muzika utiče i na razvoj mozga, sluha i govora. Mnogi stručnjaci su davno dokazali da se uz klasičnu muziku puno bolje uči i pamti jer utiče stimulativno na tijelo tako da se koncentracija povećava a fokus za učenje dostiže vrhunac. Pored ovoga dokazano je da muzika utiče na razvoj govore, jer osobe koje imaju problem u govoru koji se održava kroz mucanje uz muziku svoj govor vježbaju i često pri pjevanu nemaju govornih problema. Naš sluh se razvija tako da smo u stanju čuti neke šumove i tonove koje osobe druge ne mogu čuti.

muzika-i-bebe

Muzika i trudnoća

Trudnića je uistinu drugo stanje, to je period od devet mjeseci u kojem se odvijaju razne promjene. Trudnice radi promjene koncentracije hormona u tjelu su često preosjetljive i emotivno nestabilne. Često su napete i teško svoje osjećaje mogu kontrolisati. Slušanje muzike u trudnoći trudnicama znatno pomaže po pitanju njihovog emocionalnog stanja.

Vrlo dobro poznata melodija će ih učiniti sretnijima i punim samopouzdanja, pored toga uz omiljenu melodiju ništa im neće biti teško čak šta više uživaće u svakom momentu. Za vrijeme trudnoće preporučuju se stimulativne melodije koje će učiniti trudnice opuštenim i odmornijim, jer je poznato da dobar odmor i san je najpotrebniji za zdravlje trudnice.

Kako beba u stomaku reaguje na muziku?

Oduvjek se preporučavalo puštanje muzike bebama u stomaku i to klasične muzike gdje je prednost imao Mozart i njegova Mala noćna muzika. Smatra se da ova muzika utiče stimulativno na bebu. Međutim nova istraživanja su pokazala da ne treba to biti samo Mozart i klasična muzika, već može bilo koja druga muzika, jer ono što majka voli i što je čini sretnom čini autimacki sretnim i bebu. Stručnjaci su dokazali da slušanje muzike još u trudnoći bebi razvija govor, jer bebe koje su slušale muziku u stomaku puno brže su savladale izgovor i formirale svoje organe za govor. Kod takve djece je primjećeno puno bolje razvijeno čulo sluha.

Zašto je to tako?

U sedmom jesecu trudnoće mozak fetusa počinje da prepoznaje i razlikuje zvukove i reaguje na njih. On ih upija i pamti baš kao odrasla osoba. Na početku burno reaguje na melodiju ali kad je zapamti on na nju reaguje puno mirnije jer mu je već prepoznatljiva. Tokom boravka u stomaku od sedmog mjeseca beba pamti i pohranjuje sve zvukove i melodije. Poslije poroda beba će reagovati na već poznatu melodiju jer je upamtila i pohranila u svojoj memoriji pa se ovakva vrsta pamćenja naziva akustično pamćenje. Kad se razvije akustično pamćenje kod bebe još u stomaku to pomaže u daljnjem razvoju djeteta. Takva djeca nemaju problema sa govorom kao ni slihom i puno brže usvajaju i pamte informacije za razliko od djece koja tokom boravka u stomaku nisu slušala muziku.