Sling marama ili kengur nosiljka

Nošenje vaše bebe pospješuje razvijanje odnosa bliskosti, povjerenja i bezuslovne ljubavi između vas i vaše bebe. Nošenje bebu čini zadovoljnom i spokojnom. Bebe prilikom nošenja su u stanju tihe budnosti. U tom periodu bebe uče i spoznaju okolinu oko sebe. Dok majka ili otac kuhaju ručak, kupuje ili šetaju, dijete je u mogućnosti upijati različita iskustva. Djeca koja se nose u potpunosti se razlikuju od djece koja sjede u ćošku sobe jer su stalno izložena stimulacijama iz okoline. Ova djeca su društveno prilagodljivija jer su izložena zvukovima, ljudskom govoru i društvenom okruženju.

Mnogi roditelji su u dilemi kako da nose svoje dijete. Mi vam nudimo dva načina na koje možete nositi svoje dijete. To su sling marama i kengur nosiljka.

 

SLING MARAMA

 

Kod nošenja bebe u sling marame stvara se osjećaj da je beba još u stomaku. U tom položaju beba čuje otkucaje srca svoje majke. Sling marame su napravljene od platna sa dva plastična prstena koja su testirana na pritisak do 250 kg. U sling marami dijete može sjesti i leći. Veoma su pogodne prilikom dojenja jer dijete ima lak pristup grudima. Nakon dojenja veoma lako se vrate u položaj za nošenje. Sling marame se mogu koristiti od četvrtog mjeseca starosti pa sve do predškolskog uzrasta djeteta ili do momenta do kada to dijete želi. Prilikom nošenja vaše ruke su slobodne tako da tokom nošenja možete obavljati svoje redovne aktivnosti. Veoma je praktična jer je možete nositi tamo gdje kolica ne mogu (na putovanje avionom, planinarenje).

Prilikom nošenja trebate obratiti pažnju da vaša beba ne visi suviše nisko jer će tako njena leđa biti preopterećena. Ako svoje dijete nosite na stomaku, guza bebe bi trebala biti malo više vašeg pupka. Pazite da bebine noge vise u stranu, a ne da su ispružene prema dole. Taj položaj pozitivno djeluje na razvoj kukova.

 

Prednosti sling marame

–          Ruke su vam slobodne

–          Lako se prilagođava kako bebi tako i onome ko bebu nosi

–          Ergonomska podrška za bebu i odrasle

–          Jednostavna je

–          Mogućnost odabira velikog broja položaja

–          Beba se lako može vaditi iz nosiljke i ponovno vratiti u nju

–          Prilikom nošenja ne vrši pritisak na vaša leđa i ramena

 

 

KENGUR NOSILJKA

 

Kengur nosiljka je praktična za sve izlaske sa vašom bebom. Vaše ruke su slobodne za nošenje stvari, otvaranje vrate, pravljenje ručka i t.d. Kengur nosiljka se može naći u više modela zavisno od starosti bebe. Kao i kod sling marame morate obratiti pažnju na pojačanja za kičmu i na položaj noga kod bebe. Da bi ste svoje dijete nosili u kengur nosiljci prvo se trebate konsultovati sa dječjim ortopedom, koji će ultrazvučnim pregledom utvrditi da li su kukovi dovoljno zreli. Ako kukovi još nisu sazreli trebali bi sačekati sa nošenjem u kengur nosiljci. Odaberite nosiljku koja će omogućiti glavi da ima oslonac t.j. da spriječi klonuće glave. Prilikom kupovine odaberite nosiljku koja odgovara vama i vašem partneru. Provjerite da li su kaiševi dovoljno zategnuti. Ne zaboravite da provjerite do koje težine djeteta je predviđeno korištenje nosiljke. Kod kengur nosiljke sistem ventilacije nalazi se unutrašnjosti naslona za leđa i tako obezbjeđuje dobar protok vazduha i disanje materijala i tako sprečava znojenje.

 

 

Prednosti kengur nosiljke

 

–          jednostavna za korištenje

–          maksimalna udobnost za vašu bebu

–          direktan kontakt mame i bebe

–          ruke su vam slobodne

–          Mogućnost korištenja tamo gdje ne možete koristiti kolica

 

Različita su mišljenja o tome koja je nosiljka bolja, sling marama ili kengur nosiljka. Nema jedinstvenog recepta koji će vam reći šta je bolje za vaše dijete. Svaka osoba je različita i ima drugačije potrebe pa tako i bebe. Zavisno od toga odaberite odgovarajuću nosiljku za vaše dijete. Pored ovoga morate da znate da pretjerano nošenje nije dobro za bebu. Bebi su potrebni i drugi položaji koji će joj omogućiti nova iskustva.

 

 

 

 

baby-basics-slings_opt-1cover-cutBWG