Slatke muke trudnica

163249896-640x376Koliko se god ljudi trudili biti uslužni i pristojni zato što ste trudni, katkad će vam ipak ići na živce

Trudnice proživljavaju velike fizičke i emocionalne promjene. No upravo zbog tog blaženog stanja možda se jedini put u životu osjećaju kao celebrity. Naime, svi ih tetoše, brinu se za njihovo zdravlje, nude ih zdravom hranom. Stranci im žele pridržati vrata. U javnom prijevozu gotovo se uvijek nađe pristojna duša i ustupi im mjesto. No baš poput života poznatih i slavnih, i trudnoća ima svojih negativnih strana. Naime, takvo dodvoravanje zna katkada živcirati. Jeste li ikada sreli osobu koja odgovara ovim kategorijama?

Mazi vas po trbuhu
Takvu osobu srela je baš svaka trudnica. Neznanac, susjeda, kolegica s posla koja ima neodoljivu želju da vas pomazi po trbuhu i radi to kao da je riječ o najnormalnijoj stvari na svijetu. Kako bi bilo da uzvratite istom mjerom i pomazite nasrtljivca po trbuhu? Vrlo neugodno vjerojatno. Ako vas osoba ne poznaje, u najmanju je ruku čudno što ima potrebu osjetiti ritanje vaše bebe i pomaziti vas.

Priča strašne priče iz rađaonice
Ona zna najgore scenarije iz rađaonice, priča o trudovima koji su trajali satima, o medicinskim intervencijama i ima neodoljivu potrebu sve vam to slikovito opisati. Bježite od nje glavom bez obzira. Slušajte o pozitivnim iskustvima, budite optimistični i ne zamarajte se pričama s lošim završetkom. Svaka je trudnoća posebna, pa će i vaša biti jedinstvena i baš onakva kakva treba biti.

Prorok
To je osoba koja je toliko ushićena zbog vaše trudnoće da čak predviđa, po obliku trbuha naravno, hoćete li na svijet donijeti curicu ili dečka. To je osoba koja će sve s oduševljenjem informirati o vašoj trudnoći i stanju. Koliko god dobronamjerna bila, ta bi vam osoba mogla itekako ići na živce.

Poznata osoba koja je trudna otprilike kao i vi
Premda nikada nećete sresti Halle Berry ili Gwen Stefani, poznate trudnice iskakat će iz časopisa i ići vam na živce svojim savršenim izgledom. Jer nekim čudom poznate buduće mame nikada ne nateknu u trudnoći, a nerijetko ćete ih vidjeti i na naslovnicama – u biknijima sa savršeno postavljenim svjetlom. Osim toga, brzinom svjetlosti vrate se u formu i dva mjeseca nakon porođaja već imaju savršenu liniju.

Petlja se i daje vam savjete kad ih ne tražite
To su one osobe koje vas potiču da popijete pivo jer su ga i one znale popiti tijekom trudnoće, a bebe su im ispale “skroz OK”. Ili prijateljica koja vas nudi cigaretom i ohrabruje da zapalite jer je i ona pušila u trudnoći i nikakvih posljedica to nije imalo na dijete. No tu svakako spadaju i osobe koje vam serviraju sve najlošije scenarije i drže vam predavanja o E. coli, listeriji, infekcijama i ostalom. Kao da i sami nemate internet, ginekologa ili najbolju prijateljicu s kojom ste o tome već razgovarali.

Znatiželjna susjedna ili rođakinja koja ima bezbroj pitanja
Je li vam se dogodilo? Jeste li se pazili? Što želite: curicu ili dečka? Koliko si se udebljala? Hoćeš li tražiti epiduralnu? Zbog ovog zabadala osjećate se u najmanju ruku kao da ste prekršili zakon i sada ste na ispitivanju. Prekinite je što prije i zaustavite bujicu pitanja.

Tekst: Antonija Jurica (Roditelji.hr)