Simptomi ovulacije

Simptomi ovulacije

Vjerojatno ste čuli da je ovulacija faza u vašem menstrualnom ciklusu kada se zrelo jajašce otpušta iz jajnika, postavljajući pozornicu za oplodnju. Svaka žena rođena je s milijunima nezrelih jajašca koja čekaju da budu puštena, obično jedan po jedan, svaki mjesec. Tijekom ovulacije jajašce putuje niz jajovod, gdje se može susresti s spermom i postati oplođeno. Za većinu zdravih žena, ovulacija obično događa jednom mjesečno, nekoliko tjedana nakon početka menstruacije.

Kada ćete dobiti ovulaciju ?

Možda ste čuli da ovulacija obično događa na dan 1.5 menstrualnog ciklusa, ali to nije isto za svakoga. Ako ste poput većine žena, menstrualni ciklus traje između 28 i 32 dana, a ovulacija obično odlazi između dani 10 i 19 tog ciklusa – oko 12 do 16 dana prije sljedećeg razdoblja. U zdravih žena, ovulacija se javlja 14 dana prije pojave vašeg menstrualnog razdoblja. Dakle, ako je vaš ciklus 35 dana, ovulacija će se dogoditi 21. dana tog ciklusa. Ako je vaš ciklus 21 dan, ovulacija će se dogoditi sedmog dana. Vrijeme ovulacije može varirati od ciklusa do ciklusa i od žene do žene, pa je stoga dobro razmisliti o menstrualnom kalendaru vašeg tijela barem tri mjeseca kako biste lakše procijenili svoj ciklus ovulacije.

Kada ste najplodniji?

Dok neki vjeruju da možete zatrudnjeti bilo koji dan u mjesecu, no drugi kažu suprotno – da morate imati seks na točan dan ovulacije – oboje su zapravo laž. U stvarnosti, u vašem ciklusu postoji šestodnevni “plodni prozor” – pet dana do ovulacije, kroz dan ovulacije. A od tih šest dana, optimalno vremensko razdoblje koje treba da zatrudnite je tijekom dva do tri dana prije ovulacije i dan same ovulacije, kada ste najplodniji. Nakon što je vaše jajašce je pušteno, to je održivo za oko 12 do 24 sati. Nakon toga, obično ne možete zatrudnjeti do sljedećeg menstrualnog ciklusa (ali ako ne pokušavate zatrudnjeti, uvijek biste trebali koristiti kontracepciju u svakom trenutku kao mjera opreza).

Kako predvidjeti ovulaciju?

Bez obzira na to pokušavate li zatrudnjeti ili samo želite upoznati tjelesne znakove ovulacije, ti pokazatelji, mogu vam pomoći predvidjeti kada ćete ovulirati.

  1. Praćenje osnovne tjelesne temperature

Jedan od načina kako odrediti kada i ako se dogodi ovulacija je praćenje bazalne tjelesne temperature tijekom niza mjeseci. Uzmite temperaturu pomoću digitalnog termometra dizajniranog za bazalno tijelo (možete ga dobiti online ili u ljekarnama) . Čim se probudite, čak i prije nego što izađete iz kreveta i zapišite čitanje svako jutro.

  1. Menstruacijsko crtanje

Još jedan jednostavan i jeftin način za praćenje ovulacije je zabilježiti dane početka razdoblja i završava nekoliko mjeseci. Ako imate normalne menstrualne cikluse – između 25 i 35 dana – vjerojatno ćete redovito ovulirati, s ovulacijom koja se javlja oko 14 dana prije menstruacije. Pazite da zapišete svaki put kad osjetite potencijalne znakove ovulacije – tipični simptomi ovulacije, a znakovi mogu uključivati ​​grčeve, povećanje cervikalne sluzi, nježnost grudi, zadržavanje tekućine i promjene apetita ili raspoloženja.

  1. Nadzor nad plodnosti

Dok se prediktor za ovulaciju može identificirati kada se očekuje pojava ovulacije (dajući vam 24 sata za moguće začeće), monitor plodnosti može identificirati pet najplodnijih dana. Monitor mjeri razine LH i estrogena kako bi utvrdio da su vam dva vrhunska plodna dana, plus jedan do pet plodnih dana koji vode do njih. Neke verzije monitora pohranjuju podatke iz vaših prethodnih šest ciklusa kako biste prilagodili čitanje plodnosti.

Koji su simptomi i znakovi ovulacije?

Prije i tijekom ovulacije hormonske smjene mogu utjecati na cijelo tijelo. Možda ćete doživjeti različite simptome ovulacije – uključujući nježnost grudi, moodiness ili glavobolje, ali ako ne primijetite simptome ovulacije, ne brinite. To ne znači da ne ovuliraš. Ako naučite prepoznati zajedničke znakove ovulacije navedene u nastavku, može vam pomoći predvidjeti kada će se vjerojatno pojaviti ovulacija.

  1. Promjene sluznice

Kao što ste blizu ovulacije, vaše tijelo proizvodi više estrogena, uzrokujući mučninu cerviksa da postane rastezljiva i čista, poput bjelanjka, koja pomaže spermiću plivati na jajašce koje se oslobađa tijekom ovulacije.

  1. Povećan osjećaj mirisa

Za neke žene osjetljiviji osjećaj mirisa u drugoj polovici normalnog menstrualnog ciklusa može biti znak ovulacije. U ovoj plodnoj fazi, vaše tijelo je podvrgnuto da se više privlači muški feromon androstenone.

  1. Bol u grudi ili nježnost

Osjetljivost dojki i bradavica, nježnost ili bol može biti još jedan znak ovulacije, zahvaljujući žurbi hormona koji ulaze u vaše tijelo neposredno prije i nakon ovulacije.

  1. Blaga zdjelica ili donja bol u trbuhu

Neke žene zapravo mogu osjećati ovulaciju – obično kao blagu bol ili bol u donjem dijelu trbuha, obično na jednoj ili drugoj strani (ne na istoj strani svaki put).

  1. Povećanje požude

Neke žene primjećuju da se njihov seksualni poriv povećava tijekom ovulacije, što bi moglo biti način majke prirode kako bismo osigurali da žive i dobro zadržimo vrstu.

  1. Promjene u cerviksu

Tijekom ovulacije, cerviks može postati veći, mekši i otvoreniji. Možete provjeriti cerviks, zajedno sa sluzi, za simptome ovulacije, ali može potrajati vremena da biste saznali razlike za koje se osjećate i često je teže nego promatranje drugih gore spomenutih simptoma.