Sigurnost bebe u autu

Sigurnost bebe u autu nije dječija igra. Pogledajte listu uobičajenih grešaka koje roditelji čine prilikom instaliranja i upotrebe autosjedalica – i kako ih izbjeći.

1. Nabavili ste korištenu autosjedalicu bez obavljanja prilagodbe djetetu

Ako razmišljate o korištenoj autosjedalici za svoje dijete, pobrinite se za sljedeće:

  • Dolazi s uputama i naljepnicom koja prikazuje datum proizvodnje i broj modela
  • Nije opozvana
  • Nije istekla ili je starija od 6 godina
  • Nema vidljivih oštećenja ili dijelova koji nedostaju
  • Nikad nije pretrpjela teži pad

2. Postavljanje autosjedalice na pogrešno mesto

Najsigurnije mjesto za autosjedalicu vašeg djeteta je na zadnjem sjedištu, dalje od aktivnih zračnih jastuka. Ako se autosjedalica postavi na prednje sjedalo, a zračni jastuk napuše, mogao bi udariti u naslon sjedalice okrenute prema nazad – upravo tamo gdje je djetetova glava – i prouzrokovati ozbiljnu ili smrtnu ozljedu. Vazdušni jastuk također može udariti i naštetiti djetetu koje se vozi u autosjedalici okrenutoj prema naprijed.

Vozila koja imaju samo jedan red sjedala, poput određenih kamioneta, smiju se koristiti samo ako se zračni jastuk može isključiti ključem. Ako na zadnje sjedište postavljate samo jedno autosjedalicu, postavite je na sredinu sjedala – ako je moguće. Postavljanje autosjedalice u sredinu umanjuje rizik od ozljeda tokom sudara.

3. Nepravilno instaliranje autosjedalice ili zakopčavanje djeteta

Prije instaliranja autosjedalice, pročitajte upute proizvođača i odjeljak o autosjedalicama u priručniku za vozilo. Provjerite je li sjedalo čvrsto pričvršćeno – omogućavajući kretanje ne više od 2.5 centimetra s jedne na drugu stranu ili sprijeda-natrag u blizini mjesta za pričvršćivanje – i da li je okrenuta u ispravnom smjeru.

Zakopčajte naramenice i kopču na prsima, osiguravajući čvrsto prijanjanje. Štipaljka za prsa trebala bi biti ujednačena s pazuhom vašeg djeteta. Pazite da naramenice i kopča leže ravno na grudima vašeg djeteta i preko njegovih ili njezinih bokova, bez opuštenosti. Ako je potrebno, stavite uz svoju bebu čvrsto smotane male pokrivače kako biste joj pružili potporu za glavu i vrat. Ako proizvođač autosjedalica to dozvoljava, stavite smotanu krpu između prepona vaše bebe kako biste stvorili sigurnije prianjanje.

4. Zavaljeno dijete pod pogrešnim uglom

U položaju okrenutom prema nazad, zavalite autosjedalicu prema uputama proizvođača kako glava vašeg djeteta ne bi skočila naprijed. Bebe se moraju voziti polunagete kako bi im dišni putevi bili otvoreni. Mnoga sjedala uključuju pokazivače ugla ili uređaje za podešavanje koji vas navode. Imajte na umu da ćete s rastom djeteta možda morati prilagoditi ugao. Za detalje pogledajte upute proizvođača.

5. Prerano želite autosjedalicu okrenutu prema naprijed

Oduprite se nagonima da djetetovo auto sjedalo postavite u položaj okrenut prema naprijed samo tako da ga možete vidjeti u retrovizoru. Vožnja unazad se preporučuje što je duže moguće, dok dijete ne dostigne najveću težinu ili visinu koju dozvoljava proizvođač autosjedalica.

Kada vaše dijete dostigne težinu ili visinu konvertibilnog sjedala, možete okrenuti sjedalo prema naprijed. Kada ga prebacite:

Ugradite autosjedalicu na stražnje sjedalo prema uputama proizvođača, koristeći sigurnosni pojas ili sistem donjih sidara i privezaka za djecu (LATCH).

Za dodatnu stabilnost koristite kaiš za vezivanje – kaiš koji se zakači za vrh sjedala i pričvrsti na sidro u vozilu.

Podesite kaiševe tako da budu na ili iznad nivoa ramena vašeg djeteta i da dobro prianjaju.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave