Sigurno korištenje instagrama – praktični savjeti za roditelje

Sigurnost djece na internetu je u današnje vrijeme sveprisutna tema. Roditelji često imaju puno pitanja oko toga kako najbolje zaštititi svoje dijete u virtualnom svijetu, posebno na društvenim mrežama koje su među djecom jako popularne. Naime, to je djeci prilika da upoznaju nove ljude i da se druže s prijateljima i poznanicima. Ono što je za društvene mreže karakteristično je da se njihova popularnost među djecom brzo mijenja, kao i da često nastaju nove mreže. To roditeljima može biti dodatno zahtjevno, jer su djeca uvijek korak ispred te prate trendove tehnologije. Tako je jedno vrijeme Facebook bio jako popularan, dok su im danas važniji primjerice Instagram i Snapchat. Važno je da roditelji budu upoznati s mogućnostima i postavkama privatnosti društvenih mreža zbog čega ćemo ovaj članak posvetiti upoznavanju Instagrama.

Šta je Instagram?

Instagram je besplatna aplikacija koja je prvenstveno namijenjena za dijeljenje fotografija i videozapisa putem mobitela. Može biti povezana i s ostalim društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera te se objave mogu istovremeno dijeliti i na njima. Instagram funkcionira tako da osobe imaju svoj profil na koji objavljuju fotografije i filmiće. Drugi korisnici mogu pratiti taj profil, a isto tako ta osoba može pratiti druge profile koji ih zanimaju. To mogu biti poznate i nepoznate osobe, firme, klubovi, igrice i sl.

Kako se mijenjaju sigurnosne postavke?

Sve aplikacije i društvene mreže imaju mogućnost mijenjanja svojih sigurnosnih postavki, ali imaju neke razlike. Tako se primjerice na Facebooku može kontrolirati svaka objava zasebno, dok na Instagramu postavke vrijede za cijeli profil. Profil na Instagramu je po zadanim postavkama javan, što znači da objave korisnika može vidjeti bilo ko, bez obzira na to ima li profil na Instagramu ili ne, a objave su vidljive i u Google tražilici. Instagram profil se može postaviti i na privatni način, tako da samo prijatelji, tj. osobe koje prate profil mogu vidjeti fotografije i video zapise. To se može napraviti kada ste na svom profilu tako da kliknete na tri tačkice ili tri crtice u gornjem desnom kutu. Tada se otvaraju mogućnosti. Trebate doći do dijela “privatnosti i sigurnost” te kliknuti na “privatnost korisničkog računa”.

Nadalje, u istom dijelu “privatnost i sigurnost” može se pronaći i opcija status aktivnosti koja se može isključiti tako da niko ne može vidjeti kada je korisnik profila zadnji put bio na mreži.

Ostale važne postavke koje bi roditelji trebali imati na umu, a koje se mogu mijenjati uključuju opcije u već spomenutom dijelu “privatnost i sigurnost”. Jedna se tiče označavanja osobe na fotografijama. Naime, automatski je postavljeno, da kada vas na Instagramu označi (tagira) neka druga osoba ta fotografija se pojavljuje i na vašem profilu te je vidljiva svima. U opciji “fotografije i videozapisi na kojima ste vi tagirani” možete staviti postavke tako da se svaka fotografija na kojoj ste označeni mora prvo ručno odobriti, a može se ukloniti i oznaka (tag) ako neko ne želi biti povezan s određenom fotografijom.

Nadalje, postoji i opcija da se blokiraju drugi korisnici koji šalju neprimjerene poruke i ostavljaju neprimjerene komentare. Ali isto tako je moguće kontrolisati koje komentare dobivate. To se radi tako da kliknete na “kontrole komentara” gdje dobivate novi izbornik u kojem možete označiti da se sakriju uvredljivi komentari, ali i da vi ručno unesete koje riječi Instagram automatski skriva. Npr. tu možete upisati nešto tipa: glupanmrzim i sl.

Osim samog objavljivanja slika i videozapisa, postoje još dvije važne opcije na Instagramu, a to su Insta priče i Insta direct.
Insta priče su slike ili kratki videi koji se prikazuju na početnoj stranici Instagrama, traju nekoliko sekundi te nestaju u potpunosti nakon 24h, osim ako ih osoba ne spremi. Važno je znati da se i te postavke mogu promijeniti kada u postavkama kliknete na “kontrole priče” također se otvara poseban izbornik gdje birate ko može vidjeti priče koje objavljujete, kao i ko može dalje dijeliti vaše Insta priče.

Osim toga, na početnoj stranici Instagrama u gornjem desnom kutu je i opcija Insta Direct koja ima funkciju chat-a tj. razgovora. Možete imati privatni ili grupni chat. U bilo kojem trenu možete izaći ili isključiti chat u kojem ne želite više biti. To možete napraviti tako da uđete u razgovor u kojem više ne želite biti i kliknete na malo slovo “i” u gornjem desnom kutu te kliknete na “napusti grupu” ili “isključi obavijesti“, ovisno o tome što želite.

SOvo su samo neki od potencijalno korisnih i praktičnih savjeta za sigurno korištenje Instagrama. Važno je da i djeca i roditelji budu upoznati s ovim postavkama kako bi znali što dijele na svom profilu. Također, preporuka je da roditelji s svojim djetetom provjere kako su namještene njegove postavke i znaju li da one postoje. Roditelji mogu s djetetom otkriti koje se sve mogućnosti nude i što im je važno da zaštite na svom profilu. To može biti dio nekog zajedničkog druženja u kojem roditelji i djeca imaju priliku učiti jedni od drugih.

roditelji.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave