Serklaža

Razlozi za prijevremeni porođaj su mnogi. Može se desiti da se kod buduće majke pojavi prijevremeno proširenje grlića maternice. Često se to proširenje kod trudnica i ne primijeti, već tek kod liječničkog pregleda. Kod nekih žena se promjena grlića manifestuje i kroz oticanje sluzi. Pored konzervativne terapije uz odmaranje i strogo (apsolutno) mirovanje, može se provesti i serklaža. Ovaj postupak pokušava suprotstaviti se prijevremenom otvaranju i zadržati bebu do porođaju u maminom stomaku

Termin serklaža potiče iz francuskog jezika (cerclage), a u modernoj opstetriciji se koristi za omatanje vrata maternice sa koncem ili trakom od sintetskog materijala. Na taj način se vrata maternice zatvaraju. Time je uzlaznim bakterijama teže prodrijeti u vaginu i izazvati infekciju, koja može dovesti do omekšavanja maternice.

Takve izazvane infekcije vagine između 12. i 32. trudničke sedmice  spadaju u najčešće uzroke prijevremenog porođaja ili pobačaja, te se zahvat većinom provodi krajem prvog ili početkom drugog tromjesečja. Operacija se vrši bezbolno pod općom anestezijom. U periodu koji slijede buduća majka se zadržava u bolnici dva do tri dana radi posmatranja.  Kod kuće bi trebala izbjegavati teške i naporne aktivnosti i ležati što više. Ubrzo prije porođaja serklaža se, ponovo pod općom anestezijom, odstranjuje.

Pošto kod ovog zahvata, kao i kod svakog zahvata, može doći do komplikacija bitno je operaciju vršiti u bolnici koja se zna nositi sa eventualnim posljedicama (trudovi, prijevremeni porođaj, krvarenje ili infekcije). Postoje različita mišljenja na pitanje da li je potrebno raditi serklažu u svakom slučaju. Serklaža se preporučuje kada postoji velika opasnost od gubitka djeteta, jer ona pomaže kod sprječavanja prijevremenog porođaja ili pobačaja, i daljnjeg otvaranja vrata maternice. Budući da se vrata maternice samo sužavaju, ipak je moguće kod ove metode da se bakterije uzdignu i izazovu infekciju. Također se konac ili traka može olabaviti ili otvoriti tako da se u nekim slučajevima trudnoća ne može zadržati.

Bolja iskustva su uz postupak potpunog zatvora vrata maternice, s tim da se vrata maternice ne sužavaju trakom već ušivaju u nekoliko slojeva. Time se stvara potpuna barijera. Slijedeći moto „bolje spriječiti nego liječiti“ neki liječnici kombinuju potpuni zatvor sa dodatnom serklažom, iako za to ne postoje utemeljeni razlozi. Jer potpuni zatvor vrata maternice, pogotovo ukoliko se rano izvede, predstavlja uvjerljiv i efikasan operativni zahvat za sprječavanje kasnih pobačaja ili ranih prijevremenih porođaja. Pogotovo u slučajevima u kojima su se spomenute situacije dešavale u više navrata.

 

19740