Serklaža može smanjiti rizik od preranog porođaja u nekim blizanačkim trudnoćama

Cerviks je kanal u obliku krofne koji povezuje maternicu i rodnicu. Kako se tijelo priprema za porod, cerviks počinje omekšavati i širiti se kako bi dijete moglo proći. Ponekad se cerviks počne otvarati prije nego što dijete može preživjeti izvan maternice. To može dovesti do pobačaja ili preranog porođaja.

Ovaj proces ponekad možemo spriječiti ili usporiti cervikalnom serklažom, osjetljivim postupkom u kojem se oko vrata maternice postavljaju šavovi, kako bi cerviks bio zatvoren. Šavovi se uklanjaju kada ženi pukne vodenjak ili započnu kontrakcije – idealno između 36-38 sedmice trudnoće – kako bi porod mogao proći prirodno.

Za jednoplodne trudnoće, podaci sugerišu da serklaža u nuždi može odgoditi porod i poboljšati šansu za preživljavanje novorođenčeta.

Kod blizanačkih trudnoća, rizici preventivne serklaže premašuju potencijalne koristi. Postavljanje šavova složen je zadatak – postoji rizik od slučajnog pucanja membrana ili infekcije, kao kod bilo kojeg postupka. Prethodna istraživanja otkrila su da su žene s blizanačkim trudnoćama koje su prošle serklažu imale tendenciju ranijeg porođaja od onih koje nisu.

Međutim, nova studija donosi drugačiju perspektivu. Istraživači su otkrili da, u podgrupi pacijentica sa blizanačkim trudnoćama – ženama koje imaju dilataciju vrata maternice prije 24. sedmice gestacije – hitno postavljanje serklaže može produžiti trudnoću za gotovo šest sedmica i smanjiti smrtnost dojenčadi za 77%.

Iako ohrabruju, ovi nalazi ne znače da je ovo najbolji izbor za sve, pa čak i za većinu blizanačkih trudnoća. Blizanci rođeni prije 24. sedmice imaju nisku stopu preživljavanja, a oni rođeni ubrzo nakon 24. sedmice suočavaju se s povećanim rizikom od ozbiljnih komplikacija koje mogu zahtijevati vrijeme na intenzivnoj njezi ili naprednu kognitivnu ili fizičku njegu kako dijete raste.

Female reproductive system with labels, illustration.

Hoće li se izabrati hitna serklaža, posebno u blizanačkim trudnoćama, lična je i ponekad teška odluka. Za neke pacijente ovi faktori su vrijedni rizika. Druge trudnice će možda izabrati izbjegavanje rizika i odlučiti se za prirodno napredovanje trudnoće. Na kraju, odluka je na vama. Cilj nam je pružiti informacije i podržati vas u odabiru.

Kada serklaža može pomoći u trudnoći s jednom djetetom

Vaš će doktor pregledati vašu medicinsku historiju, obaviti fizički pregled, a ponekad i transvaginalni ultrazvuk kako bi utvrdio može li vaša trudnoća imati koristi od serklaže.

Preventivno postavljanje serklaže

Vaš doktor može vam preporučiti serklažu prije rane dilatacije cerviksa ako imate faktore rizika za prijevremeni porod, kao što su:

  • historija ranog gubitka trudnoće
  • Kratak vrat maternice (2,5 cm ili manje)
  • Strukturne abnormalnosti cerviksa ili maternice
  • Oštećenje cerviksa zbog prošle trudnoće ili ginekološke hirurgije

Preventivno postavljanje se obično radi u 12. do 14. sedmici trudnoće. U jednoplodnim trudnoćama s profilaktičkom serklažom, otprilike 80% do 90% pacijenata dospije do najmanje 37 sedmica prije nego što započnu porod.

Hitno postavljanje serklaža

Hitno postavljanje serklaže je složenije i može se ponuditi u jednoplodnoj trudnoći ako se cerviks počne širiti prije 22. sedmice – dobi gestacijske održivosti, nakon čega je veća vjerovatnoća da će bebe preživjeti ako budu rođene prije vremena. U tim je slučajevima prijevremeni porod još uvijek vrlo moguć.

Ako su membrane u grliću maternice, mora se pokušati uvlačenje nazad u maternicu prije šivanja grlića maternice. Ovaj korak može smanjiti rizik od pucanja membrane, što može dovesti do ranog porođaja i gubitka trudnoće.

Iskren razgovor sa vašim doktorom je presudan. Neke pacijentice se odluče za serklažu, a druge odluče pričekati i vidjeti šta će se prirodno dogoditi.

Serklaža u blizanačkim trudnoćama

Dvojajčane trudnoće uglavnom su složenije zbog povećanog rizika od komplikacija kao što su preeklampsija i gestacijski dijabetes. Prijevremeni porođaj je uobičajen – oko polovine beba rodi se prije 37. sedmica, a 10% prije 32. sedmice.

Većina istraživanja pokazala je da je preventivna serklaža neefikasna i da može dovesti do više prijevremenih poroda. Ali najnovije istraživanje blizanačkih trudnoća sugeriše da u hitnim situacijama, kada je cerviks već otvoren, postavljanje serklaže može odgoditi prijevremeni porod u prosjeku za 5,6 sedmica. Većina pacijentica u studiji koje su dobili hitni serklaž rodile su u 29. sedmici, u usporedbi s 22 sedmice onih koje nisu.

Naročito kod blizanačkih trudnoća, dodatno gestacijsko vrijeme može napraviti veliku razliku u razvoju fetusa. U ovom ispitivanju hitno postavljanje serklaže smanjilo je smrtnost novorođenčadi za 77% kod pacijentica čije su bebe imale veće šanse preživjeti prerano rođenje.


Šta očekivati ​​ako se odlučite za serklažu

Ako morate birati između opcije stavljanja serklaže i njenog izbjegavanja, znajte da niste mogli učiniti ništa da spriječite rano širenje cerviksa. Rizična trudnoća je nešto što se može dogoditi svakoj pacijentici.

Postupak se obično radi kroz vaginu u lokalnoj ili općoj anesteziji. Doktor će postaviti šavove oko vrata maternice i povući krajeve kako bi ga držao čvrsto zatvorenim. Morat ćete ostati nekoliko sati ili preko noći u bolnici kako biste nadzirali prijevremene kontrakcije.

Nekoliko dana nakon toga mogu se pojaviti blagi grčevi, a preporučuje se odmor i izbjegavanje nepotrebnih fizičkih aktivnosti 48 sati ili duže nakon postupka. Za većinu pacijenata komplikacije cervikalne serklaža su rijetke, ali mogu uključivati ​​krvarenje, infekciju, puknuće membrane (pucanje vodenjaka), prerano rođenje ili gubitak trudnoće.

Ovisno o vašoj situaciji, serklaža će se ukloniti kroz vaginu kad budete bliži terminu, zakazanom porodu ili carskom rezu – ili kada započne prirodni porod.

Ne postoji jedinstveno rješenje za većinu komplikacija u trudnoći, posebno u blizanačkoj trudnoći. Ako ste zabrinuti zbog rizika od preranog porođaja, razgovarajte sa svojim doktorom. Odgovorit će vam na vaša pitanja i informisati vas kako biste donijeli pravu odluku.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave