Senad Mehmedbašić: Skrining na hromozomske bolesti ploda 

Pretraga se radi u periodu od 11. nedjelje gestacije pa do 13 nedjelja i 6 dana

Period trudnoće od 11-13+6 nedjelja je vrlo bitan i strogo je vremenski definisan jer se u toj dobi trudnoće može uraditi testiranje na genetske bolesti fetusa. O značaju skrininga na hromozonske bolesti ploda za Roditelj piše prof.dr. Senad Mehemdbašić.

Profesor dr. Senad Mehmedbašić vlasnik je Zavoda za ginekologiju, perinatologiju i neplodnost Mehmedbašić. Profesor je ginekologije i opstetricije i dugogodišnji je klinički ljekar. Posjeduje veliko znanje i iskustvo u svim segmentima ginekološko-opstetricijske struke. 

Skrining na hromozomske bolesti ploda ima za cilj procjeniti da li vaša beba ima povećan rizik za hromozomopatije (poremećaj broja i građe hromozoma). Pretraga se radi u periodu od 11. nedjelje gestacije pa do 13 nedjelja i 6 dana. Postoje tri savremena načina kako procjeniti rizik.

Skrining na hromozomske bolesti ploda, metode:

Period trudnoće od 11-13+6 nedelja je vrlo bitan i strogo je vremenski definisan jer se u toj dobi trudnoće može uraditi testiranje na genetske bolesti fetusa. Najčešće genetske bolesti fetusa su defekti broja hromosoma (trisomija 21. para hromosoma, trisomija 18. para hromosoma, trisomija 13. hromozoma, te defekti broja hromosoma/aneuploidije). Metode skriniga u Zavodu se provode više od 10 godina i ta činjenica nam je dala ogromno znanje i iskustvo sa primjenom metode što za pacijenta garantuje najoptimalniji i najsigurniji medicinski stav.

Šta ako rezultat skriniga pokazuje da je rizik povećan?

U slučaju da nalaz skrinnga na hromozomopatije ploda ukazuje da je rizik za nastanak hromozomskih bolesti ploda visok potrebno je uraditi citogenetsku analizu plodve vode tzv. ranu amnicentezu. Rana amni centeza se izvodi u 16. nedjelji gestacije.

Zaključak

Pregled u ovoj gestacijskoj dobi je jedan od najvrijednijih pregleda u prvom tromjesječju trudnoće. Omogućava nam uvid u građu ploda i procjenu za hromozomske bolesti fetusa. Nasljedne, genetske bolesti su defekti hromosoma koji daju neizlječiva, teška mentalna i fizička oštećenja ploda. Vrstu skrnig testa možete odabrati uz pomoć naših ljekara. Dobićete detaljne informacije vezane za specifičnost i senzitivnost testa. Nakon rezultata testa slijedi uputa za narednu kontrolu odnosno za dopunske pretrage ako su neophodne.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave