Selma Kaeslin: Trudnice ne trebaju pomišljati ni na kakve dijete tokom trudnoće!

Birajte namirnice bogate kalcijem, kalijem, željezom, folnom kiselinom, omega3 masnim kiselinama, cinkom, vlaknima. I obavezno-unos tečnosti – vode.

Predstavljamo vam majku i fitness trenericu, Selmu Kaeslin. U nastavku ovog teksta donosimo vam stručne savjete o prehrani u trudnoći, treningu i aktivnostima za buduće majke. Ključna stavka je ishrana u trudnoći, a pročitajte i Selmine savjete o tome.


Za početak predstavite nam se?

Moje ime je Selma Kaeslin i majka sam 18-omjesečne bebe. Obzirom da sam nakon poroda svoj posao obavljala od kuće, imala sam dovoljno vremena posložiti sve obaveze koje bi imala za taj dan. Posljednja 3 mjeseca je to malo drugačije. Vratila sam se svom poslu i mogu da kažem da sam još uvijek u fazi pronalaska dobre organizacije. Ne mogu da kažem da je trenutno nemam, trudim se obaviti što više obaveza u toku dana. Nekada je naravno prosto nemoguće, ali smatram da je sve to normalno.

S obzirom na to da ste fitness trenerica i majka, recite nam kako izgleda jedan Vaš radni dan?

Kako izgleda jedan moj radni dan? Ustajem u 04:45,obavljam svoju jutarnju rutinu i odlazim na posao u 06:15. Bebica s tatom ostaje još nekih sat vremena poslije mene. On je spremi i odvozi u vrtić. Oboje smo na poslu do 16:00 h. Nakon radnog vremena muž odlazi po bebicu i zajedno me čekaju kod kuće.  Uz dogovor spremamo večeru. Moram priznati i naglasiti da imam veliku podršku i pomoć muža. I mislim da je upravo to ključ i dobre organizacije i uspjeha. Nije mu problem napraviti obroke, pomoći mi u svim kućnim poslovima. I nešto što bih spomenula, što ću uvijek pamtiti iz perioda dojenja bebe, a to je da moj muž nije prespavao nijedan moj noćni podoj. Ustajao je svakih 2 h da bi sjedio pored mene, kako ne bi slučajno zaspala dok beba doji, iako je morao ustajati poprilično rano.  Sada da se vratim na dnevne obaveze. Nakon večere, odlazim na svoj trening. Dolazim kući, muž je već prethodno napravio večeru za bebicu. Ja ću da je  hranim, a muž odlazi na trening. Nakon večere, bebu kupam i stavljam u krevet. Nakon toga, pospremim stan, spremim dnevne obroke za bebu – za naredni dan, spremim obroke i za sebe koje nosim sa sobom. Vjerujte mi da kuhanjem unaprijed olakšam mnogo. Obavim večernju rutinu i odlazim na spavanje. I često “drobim” kako za sve imam i nađem vremena, samo za duži san-nikako. 

Kako ste se snašli u ulozi majke? 

Moment kada postanete roditelj promijeni i vas i cijelu vašu percepciju života. Ne mogu uopšte zamisliti da je postojao život prije Inaye. Jednostavno sve prije toga više nije bitno. Muž i ja smo se prilagodili njoj i uživamo u svakom trenutku provedenom s njom. Moram priznati da smo se do sada dobro snašli u ulozi roditelja, ali isto tako smo svjesni da imamo ispred sebe veoma težak zadatak. Imati dijete i biti majka je najljepši osjećaj u životu, ali isto tako je biti majka i biti u stalnoj brizi i strahu za dijete.


Koje vježbe mogu vježbati trudnice, da li imaju određene, ako da, koje su to?

Što se tiče treninga u trudnoći najvažnije je mišljenje i odobrenje doktora za isti.  Ukoliko doktor da “zeleno svjetlo”, onda nema brige. Ono što bih naglasila jeste da trudnice trebaju biti svjesne da će biti i perioda kada jednostavno tijelo nije za trening. Potrebno ga je i poslušati i ostati kod kuće i odmarati.  I to je sasvim normalna pojava i ne treba da se brinu, već da se vrate treningu onda kada im je tijelo spremno. Ono što je ključno jeste naravno smanjiti intenzitet treninga, povećati pauzu između serija, modifikovati neke vježbe ukoliko je potrebno i naravno voditi računa o disanju. 

Koliko je važna ishrana i trening u trudnoći?

Kada govorimo o  ishrani u trudnoći, nešto što bih istakla i naglasila jeste da trudnice ne treba da pomišljaju ni na kakve dijete tokom trudnoće! Navika koju bi trebali usvojiti kako prije tako i tokom trudnoće jeste pravilna i izbalansirana ishrana.  Ne postoji neka magična formula za zdrav režim ishrane.  Svi smo sigurno čuli za izreku „trudnica jede za dvoje“ ili za troje ako je riječ o blizancima. Istina je da trudnica pri odabiru prehrambenih namirnica više ne misli samo na sebe i svoje tijelo, već i na plod. Međutim „jesti za dvoje“ znači jesti dvostruko kvalitetnije, a ne dvostruko količinski.

Kvalitetna ishrana je ključna. Trudnoća zahtijeva i dodatno unošenje vitamina, minerala i esencijalnim aminokiselina.

Birati namirnice bogate kalcijem, kalijem, željezom, folnom kiselinom, omega3 masnim kiselinama, cinkom, vlaknima. 

I obavezno ću napomenuti unos tečnosti – vode. Dnevni unos tečnosti bi trebao biti najmanje 1.5-2 l dnevno. 

Savjet za naše majke?

I za kraj, savjet za trudnice: Drage buduće mame, uživajte u svakoj promjeni vašeg tijela, svakom danu vaše pustolovine. Odmarajte i spavajte. 

A za naše majke 

Mnogo grlite svoju bebu i pružajte joj dovoljno ljubavi. Dijete nikad ne možete voljeti previše. Uživajte u svakom trenutku. Zapamtite da će svaka poteškoća proći i tražite pomoć kada god vam potrebna. I ne brinite, radite sve ispravno. Mi smo super mame.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave