Seks ipak neće ubrzati porod

Unatoč sveprisutnom vjerovanju, ovo istraživanje je pokazalo da su spolni odnosi i pred sam kraj trudnoće posve sigurni

seks u trudnoci

Među mnogim parovima koji očekuju dijete postoji uvjerenje da seks u kasnom razdoblju trudnoće može ubrzati porod, čemu u prilog idu znanstvena otkrića da sperma sadrži prostaglandin, hormon koji se u svom sintetičkom obliku koristi i za induciranje poroda. Znanstvenici tvrde da i stimulacija grudi, kao i orgazam, može ubrzati porod, odnosno pokrenuti kontrakcije maternice.

Međutim, novije istraživanje provedeno u Maleziji pratilo je 1100 žena koje su bile trudne između 35 i 38 tjedana i nije pronašlo veću razliku između žena koje su imale spolni odnos neposredno prije termina poroda i onih koje su se suzdržavale od seksa.

Polovici ispitanica liječnici su savjetovali upuštanje u spolne odnose kako bi ubrzale porođaj, a drugoj polovici rečeno je da je seks u trudnoći siguran, ali da nije potvrđen njegov učinak na porod.

Istraživači su uspoređivali koliko traje trudnoća svake ispitanice i postoji li potreba za medicinskim induciranjem poroda.

U skupini koje su liječnici poticali na seks, 85 posto trudnica upustilo se u odnose, a i u drugoj grupi je 80 posto trudnica održavalo redovite spolne odnose. Žene u prvoj grupi češće su imale spolne odnose, alistopa induciranog poroda bila je slična: 22 posto kod onih kojima je seks bio savjetovan te 20,8 posto kod drugih, što je nezamjetna razlika

Znanstvenici se slažu da je ovo istraživanje, objavljeno u International Obstetrics and Gynecology Journal, pokazalo da je seks u kasnom stadiju trudnoće siguran, ali se ne mora upražnjavati ako se žena ne osjeća ugodno ili nema potrebu za tim.

 

klokanica.hr