Sedam simptoma trudnoće kojih se žene najviše stide

Sedam simptoma trudnoće kojih se žene najviše stide

Vaš ginekolog treba znati šta se dešava da može utvrditi da trudnoća napreduje bez problema.

Znali ste da će vam stomak narasti, da ćete se osjećati umornije nego inače i da ćete možda morati povratiti nekoliko puta, kako trudnoća bude napredovala. Ali možda nista očekivali neke druge fizičke promjene.

Mnoge promjene se dešavaju na tijelu žene kada zatrudni, a najšokantnije su: rast dlaka na stomaku, podrigivanja i konstipacija, jači iscjedak i hemoroidi, između ostalog. Ovo su stvari o kojima žena inače ne priča. Zbog toga nema sumnje da postoji i doza stida.

Uprkos tome, najbitnije je da se ne stidite: Vaš ginekolog/inja treba znati šta se dešava da može utvrditi da trudnoća napreduje bez problema.

  1. Višak gasa

Skoro svaka žena koja je trudna mora da se nosi s viškom gasa u tijelu. To je zato što s trudnoćom dolazi i do povećanja hormona koji mogu usporiti vaš gastrointestinalni trakt.

Možda se nećete moći kontrolisati jer nemate istu kontrolu nad mišićima kad ste trudni.

Kada niste u drugom stanju, većinu vremena gas možete zadržati dok ne budete na „sigurnom“, ali u trudnoći će se to dešavati nekontrolisano i pomišljat ćete:“ „Zar se ovo zaista desilo pred porodicom mog supruga? Kako da se opet pojavim pred njima?“

Iako ne možete izbrisati problem, možete smanjiti gasove uz pomoć vježbi i promjena u ishrani.

Vježba pomaže kod povećavanja pokretljivosti GI trakta, što pomaže da hrana brže prođe. Što manje vremena provede u crijevima, to se manje fermentira i proizvodi se manje gasa. Neka vrsta hrane proizvodi više gasa, zato je najbolje da ih u potpunosti izbjegavate gazirane sokove, grah, brokule, karfiol i suho voće.

Mliječni proizvodi također mogu uzrokovati usporenje GI trakta u toku trudnoće, što dovodi do nadutosti. Mnoge žene počnu piti mlijeko svakog dana u toku trudnoće, misleći da je to dobro za njih. Ali kao odrasli ne mogu dobro podnijeti mlijeko. Probajte mlijeko bez laktoze ili drugu hranu bogatu kalcijumom ako ste alergični na laktozu.

  1. Inkontinencija

Možda ste čuli priče o trudnicama koje kada kihnu slučajno isprazne mjehur dok stoje s prijateljima i kolegama s posla. Većina trudnica koje dožive stres inkontinencije, slučajnog ispusta urina zbog kašlja, kihanja ili smijanja, ispuste vrlo malu količinu,  od nekoliko kapi. Ali i dalje može biti sramotno.

Većina doktora predlaže trudnicama da nose uži donji veš, bokserice ili slično, koje će spriječiti curenje, u toku prvih nekoliko mjeseci trudnoće, kada su šanse da se to desi najveće. Mogu pomoći i regularni odlasci u toalet.

Kako beba raste a uterus se povećava, beba se naslanja tačno na vrh mjehura. Ako budete išli u toalet više puta, čak iako ne osjetite potrebu, možete spriječiti curenje.

  1. Dlake

U toku trudnoće, hormoni su odgovorni za dlake koje rastu na neželjenim mjestima. Većina trudnica ushićena je kada čuje da će im se poboljšati rast dlaka, ali kada počnemo pričati o grudima, abdomenu i licu, ushićenost se ubrzo pretvori u horor.

Skidanje voskom ili čupanjem je najsigurnija metoda da uklonite dlake u toku trudnoće.

Osim ako je hitno potrebna medicinska pomoć, većina dermatologa i plastičnih hirurga odložit će rješavanje problema za poslije trudnoće. U toku trudnoće, laserski tretmani lica mogu utjecati na pigment kože i mogu se pojaviti ožiljci.

  1. Neugodni mirisi

Neke žene postanu osjetljivije na mirise u toku trudnoće. Mnoge razviju averziju prema jakim mirisima hrane, poput peradi i morskih plodova. Manji postotak žena počne da osjeti svoj miris, što može biti neugodno.

Neke žene se brinu za miris i nose sa sobom vlažne maramice gdje god krenu. Ali to niko drugi ne osjeti. Vaš miris nije postao jači, već se pojačalo vaše čulo za miris. Recite svom doktoru ukoliko primijetite neki novi vaginalni miris, da biste bili sigurni da nije infekcija, koja se može sigurno izliječiti antifungalnim tretmanima u toku trudnoće.

  1. Hemoroidi

Pitajte žene koje su tek postale mame o hemoroidima i vjerovatno će imati neugodnu priču za podijeliti, ako se odluče da vam kažu.

Hemoroidi su sigurni dio trudnoće. Često se pojavljuju zbog konstipacija i natezanja. A svi znamo da su konstipacije najčešći problem u trudnoći.

Smanjite rizik dobitka hemoroida tako što ćete izbjeći konstipaciju. Ostanite hidratizirani i jedite više vlaknastih hrana. Konsultujte se s doktorom o suplementarnim vlaknima.

Ako se hemoroidi prošire, koristite protuupalne kreme i jastučiće/uloške za hemoroide, jer su sigurni u toku trudnoće, kaže Hakakha.

  1. Akne

Prištići i slične neugodnosti su česte, pogotovo u toku prvog tromjesečja, zbog viška hormona koji se kreće kroz sistem. Određeni lijekovi za akne, poput Retin-A, su zabranjeni u toku trudnoće, ali drugi tretmani su dozvoljeni.

Većina proizvoda za uklanjanje akni je sigurna jer proizvodi ne budu na kožu duži period vremena. Ali upitajte svog doktora prije nego što koristite bilo koji proizvod. Koristite lijekove ali samo na dijelovima koji su upaljeni. Proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu, benzonil peroksid i azelamsku kiselinu sigurni su za upotrebu u malim količinama.

  1. Problemi s intimom

Dobitak kilograma i druge fizičke promjene mogu utjecati na vas, tako da se osjećate neprivlačno vašem partneru. Ne dozvolite da to dovede to problema u komunikaciji i intimi.

Neke žene se stide da budu fizički intimne. Iscjedak će se promijeniti. Vulva može oteći. Žene se mogu osjećati neugodno i kao da nisu privlačne.

Ako ovaj problem ne možete reći partneru, probajte ga pozvati da ide s vama na ginekološki pregled, pogotovo ako ste prije toga s vašim doktorom razgovarali o problemima s intimom.

Lakše je ako neko iskusan kaže da su ove stvari sasvim normalne.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave