Saznajte da li imate majčinski instikt

Dok se pripremate za rođenje djeteta, dobronamjerni prijatelji i porodica možda su vam rekli da ćete, kad beba stigne, „odmah znati“ šta treba učiniti. Često čujemo o takozvanom majčinskom instinktu koji nas evolucijski povezuje sa životinjama. Ideja glasi da ćete čim postanete mama osjetiti šta je najbolje za vaše dijete.Ipak, bebe ne dolaze s vodičima – a njihovo rođenje možda neće upaliti prekidač u vašem mozgu koji vas iznenada informiše kako ih odgojiti, sve do posljednje promjene pelena i odluke o vremenu spavanja.Istina je da je majčinski instinkt uglavnom mit, a oslanjanje na instinkt koji vas vodi može biti štetno. Ako ne osjećate da vas je postajanje mamom pretvorilo u trenutnog stručnjaka, nemojte se zgražati! Evo šta trebate znati o majčinskom instinktu.

Šta je majčinski instinkt?

Ne postoji jedinstvena definicija majčinskog instinkta. Nekim ljudima predstavlja želju da postanu majke, dok se drugima odnosi na moralni ili emocionalni kompas majki oko toga što je dobro i što nije u odgoju njihove djece. Treći o tome razmišljaju kao o zaštiti svog djeteta od ružnih događaja. Međutim, za potrebe nauke i istraživanja nisu postavljeni zvanični parametri oko toga šta određuje ili ne određuje majčinski instinkt.

Da li je majčinski instinkt stvaran?

Nije iznenađenje da se promjene javljaju u tijelu i mozgu tokom i nakon trudnoće. Postporođajni nivoi hemikalija poput oksitocina („hormon sreće“) utječu na vezu koja se javlja između mama i njihove nove bebe. Dojenje može posebno pojačati oslobađanje oksitocina, što dovodi do osjećaja blagostanja i privrženosti svojoj bebi. Druga istraživanja otkrivaju da trudnoća bitno mijenja moždanu strukturu žena. Na primjer, istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da je stepen promjene sive tvari u mozgu tijekom trudnoće predvidio koliko će majke biti bliske sa svojim bebama. Međutim, ove fizičke prilagodbe ne moraju nužno ukazivati ​​na sveobuhvatan instinkt koji se “pokreće” kada beba stupi na scenu. Znamo da se mozak žene mijenja tokom trudnoće, formirajući nove živčane puteve koji pomažu u pripremi za brigu o bebi, ali to ne znači da dojenje, mijenjanje pelena ili čak povezivanje s bebom prirodno dolazi kod svake majke. Nauka nije uspjela dokazati da postoji išta urođeno što ženu prirodno čini majkom. Umjesto toga, majčinstvo je uglavnom uloga u učenju. Kao i svakom drugom novom poduhvatu, potrebno je vrijeme i iskustvo da biste usavršili svoju stručnost.

Šta ako ne iskusim majčinski instinkt?

Ako ne osjetite iznenadni nalet majčinske ljubavi nakon rođenja djeteta, nema potrebe za zabrinutošću – i definitivno nema potrebe da se osjećate loše.

Ima dovoljno stvari o kojima treba brinuti kada postanete majka, i umjesto da se oslanjate na urođeni instinkt, potražite pomoć stručnih ljudi:

  • Izvrsnog pedijatra kojeg možete nazvati kada ste zabrinuti za zdravlje svog djeteta
  • Savjetnika za dojenje kada imate problema s dojenjem
  • Terapeuta koji se bavi perinatalnim mentalnim zdravljem ako se osjećate depresivno
  • Grupa podrške drugih mama koje shvataju koliko je majčinstvo teško

Ponekad je osjećaj da nemate majčinski instinkt možda vrh ledenog brijega nakon porođaja. Ako imate simptome poput krivnje, uznemirenosti, bezvoljnosti ili nezainteresovanosti za samopomoć, možda patite od poremećaja mentalnog zdravlja nakon porođaja. Zatražite pomoć što je prije moguće od vašeg doktora ili drugog zdravstvenog radnika.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave