Šanse za preživljavanje nedonoščadi postaju sve bolje i bolje

Rani početak života

Šanse za preživljavanje nedonoščadi postaju sve bolje i bolje

 

Broj prerano rođenih beba raste: U Bosni i Hercegovini se oko 9 posto svih beba rađa prije 37. sedmice trudnoće. U isto vrijeme, šanse za preživljavanje nedonoščadi postaju sve bolje i bolje.

 

Prerano rođene smatraju se one bebe koje su rođene prije 37. sedmice trudnoće. Samo prošle godine u Bosni i Hercegovini je rođeno 300 beba znatno prije termina. Intenzivna medicinska pomoć obično je potrebna samo onoj djeci koja imaju manje od 1500 grama pri rođenju.

 

Broj ovih vrlo malih prerano rođenih beba također je porastao od sredine devedesetih. Glavni razlog za takav razvoj je povećanje dobi žena u prvoj trudnoći.

 

Prije 30 godina, velika većina prerano rođenih bebe imala je male šanse za preživljavanje. Srećom, to se promijenilo s medicinskim napretkom: 90% prerano rođenih beba preživljava, obično bez ozbiljnih oštećenja. To naročito vrijedi za djecu rođenu nakon 26. sedmice trudnoće.

Za ekstremno prijevremeno rođene bebe težine manje od 500 grama, rođene oko 25. sedmice trudnoće, stopa preživljavanja je nešto niža i pada na 75 posto.

 

Nježno liječenje

 

Istraživanja pokazuju da prijevremeno rođenim bebama zdravlje najbolje napreduje kada njezina okolina poštuje potrebe bebe, a tretira se prema načelu “minimal handling”.

 

To znači da medicinske sestre njeguju bebe što je nježnije moguće. Osim toga, prijevremene bebe više ne budu zaslijepljeni neonskim svjetlom. Crveni ručnici preko grijaćeg kreveta prigušuju svjetlinu.

U prošlosti su djeca ležala gola i bez granica u inkubatorima. Danas uz bebe mogu da budu i plišane igračke i dekice koje im osiguravaju nježnost i sigurnost.

 

Nivo buke je također pao. Medicinski uređaji danas su mnogo tiši i mnogi alarmni signali su samo vizualno prikazani.

Prije svega, inkubatorima smiju danas pristupiti i roditelji, jer fizički kontakt i mentalno povezivanje značajno poboljšavaju razvoj djece. Mnoge klinike prakticiraju metodu kengura kada je dijete u stabilnom zdravstvenom stanju: dijete leži direktno na majčinim ili očevim grudima, čak i ako još uvijek treba umjetno disanje. Mjerenja pokazuju da djeca dišu mnogo dublje i tiše zbog poznate bliskosti.

 

Pomoć roditeljima

 

Doći kući nakon poroda bez bebe, svakom roditelju je teško. Blizina i razgovor s drugim ljudima najvjerojatnije će pomoći da se briga o djetetu učini podnošljivom. U ekonomski jačim državama postoje i klinike koje imaju posebne odjele i grupe za pomoć roditeljima prijevremeno rođene djece gdje mogu razgovarati sa ljudima koji su doživjeli istu sudbinu, što je od velikog značaja da se roditelji izbore sa situacijom. ​​

Često prođe nekoliko sedmica prije nego što je prije vremena rođenom djetetu dopušteno ići kući. To za roditelje rezultira osmosatnim boravkom u bolnici svakog dana, odnosno, koliko im je dopušteno, da mogu sa svojim djetetom provesti što više vremena.

 

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave