Šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa

Šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa

menstruacija, kalendar, ovulacija

Saznajte kako u ciklusu odrediti plodne dane, kada je najbolje vrijeme za seks te koje su vam šanse za začeće za vrijeme menstruacije te prije, za vrijeme i poslije ovulacije

Dobro poznavanje vlastitog menstrualnog ciklusa može vam pomoći kad radite na djetetu i poboljštati šanse za začeće. No, na koje faze se dijeli menstrualni ciklus, kako u ciklusu odrediti plodne dane te kada je najbolje vrijeme za seks?

“Menstruacijski ciklus se dijeli folikularnu fazu, to je razdoblje sazrijevanja jajne stanice te luteinsku fazu nakon ovulacije. Prva faza je varijabilna i različitog trajanja, ovisno o dužini menstruacijskog ciklusa, dok druga faza ima fiksno trajanje od obično 14 dana”, objašnjava ginekologinja Petra Podobnik Brlečić te dodaje da je vrijeme ovulacije najlakše odrediti retrogradno, odnosno praćenjem trajanja više ciklusa. “Možemo odrediti ovulaciju koja je uobičajeno 14 dana prije očekivanje menstruacije. Primjerice, 14. dan je u ciklusu koji traje prosječno 28 dana.

Plodni dani su nekoliko dana prije ovulacije jer ukoliko je sjeme kvalitetno, moguće je da preživi nakon odnosa i do četiri dana dok jajna stanica nakon ovulacije preživi maksimalno 12 do 24 sata. Stoga je bitno tempirati odnose kroz 3 do 4 dana prije očekivane ovulacije i dan nakon ovulacije”, kaže. No, što se događa u vašem tijelu tijekom cijelog ciklusa i kakve su vam šanse da zatrudnite u različitim fazama ciklusa?

Menstruacija

Menstruacija je zapravo ljuštenje endometrija, unutrašnje stijenke maternice, i obično traje od tri do sedam dana. Do trećeg dana razina progesterona i estrogena je u porastu te tada ponovno kreće obnavljanje endometrija. Oko četvrtog dana, počinje sazrijevanje folikula, što znači da se jajnici pripremaju za oslobađanje jajnih stanica. No, u tom razdoblju još je vrlo mala šansa za začeće, gotovo nikakva, osim ako imate vrlo ranu ovulaciju.

“Teoretski je moguće zatrudnjeti i tijekom menstruacije, pogotovo zadnjeg dana, ukoliko žena ima kraće cikluse te raniju ovulaciju. Na primjer, kod trajanja ciklusa od 24 dana, ovulacija može biti i oko 9. do 10. dana ciklusa, što znači da će odnos i peti dan ciklusa moći dovesti do začeća, ukoliko je sjeme ‘izdržljivo'”, kaže Petra Podobnik Brlečić, spec. ginekologije i opstetricije.

Razdoblje prije ovulacije

U razdoblju prije ovulacije preporučuju se seksualni odnosi najmanje dva do tri puta tjedno, najbolje svaki drugi dan, a možete početi odmah poslije zadnjeg dana mentruacije.  Sedmog dana ciklusa možda ćete primijetiti vaginalni iscjedak koji je elastičan na dodir, a koji će za nekoliko dana postati bjelkast i kremast. To još ne znači da je jajna stanica već otpuštena, ali označava da se približava ovulacija i da je vaša vaginalna sluz postala ‘prijateljsko’ okruženje za spermu. Sperma može preživjeti i do pet dana ‘zarobljena’ u cervikalnoj sluzi.

“Jedno istraživanje je pokazalo da je ipak došlo do začeća kod parova koji su imali samo jedan spolni odnos u ovoj fazi, a to je čak četiri ili pet dana prije same ovulacije”, kaže dr. Steven R. Bayer, endokrinolog u Klinici za plodnost i IVF u Bostonu. Šansa za začeće u ovom razdoblju je dobra. Iako jajna stanica još nije oslobođena, ovo je idealno vrijeme za redovit seks, posebno ako ćete ovulaciju imati ranije nego ste planirali.

Ovulacija

Ovulacija obično počinje 14 dana prije sljedeće menstruacije, a u to vrijeme vaša tjelesna temperatura je malo povišena. No za seks je tada možda prekasno, stoga je dobro pratiti ovulaciju.

Praćenje cervikalne sluzi također je dobar način za praćenje plodnih dana. Pratite svoj vaginalni iscjedak, koji postaje sličan bjelanjku jajeta, a pokazuje da je tada idealno vrijeme za seks. Možete ga sami provjeriti tako da sluz stavite između prstiju i ako se lako rastegne (poput žvakaće gume), znači da imate ovulaciju. Šansa za začeće sada je velika, ako je seks unutar 36 sati jer oslobođene jajne stanice ne žive dulje od 12 sati, a idealno je kad se spermiji sretnu s jajnim stanicama od četiri do šest sati nakon oslobađanja.

Razdoblje poslije ovulacije

Zadnja, luteinska faza ciklusa traje od 12 do 16 dana. Tada razina progesterona počinje rasti i tako signalizira jajnicima da ne trebaju više proizvoditi jajne stanice za ovaj mjesec. Cervikalna sluz postat će suha i na taj način stvoriti ‘zid’ koji će spermijima spriječiti ulaz u maternicu.

Oplođena jajna stanica putuje oko šest dana do maternice. Ako se jedna oplođena jajna stanica usadi u endometrij, počinje rasti hormon hCG, čiji se porast vidi na kućnom testu za trudnoću. U ovoj fazi je šansa za začeće mala. Naime, nakon što se jajna stanica već oslobodi, priliku za začeće morat ćete pričekati do idućeg mjeseca.

klokanica.24sata.hr