Sanja Hadžić: Intimno zdravlje, prioritet svake žene

Vaginalne infekcije jedan su od najčešćih problema s kojima se susreću spolno zrele žene.

Piše: Sanja Hadžić, magistar farmacije

Žene svih uzrasta podložne su razvoju  urogenitalnih infekcija, a pojedina istraživanja ukazuju na to da svega 30-40 procenata žena ima potpuno zdravu vaginalnu mikrofloru. O intimnom zdravlju žene za časopis Roditelj piše Sanja Hadžić, magistar farmacije.

Vaginalne infekcije predstavljaju širok pojam koji obuhvaća čitav niz različitih infekcija rodnice. Simptomi vaginalne infekcije generalno uključuju iscjedak, neugodan miris iz rodnice, svrbež, peckanje i nelagodu u rodnici. Ovi simptomi su vrlo učestali te nerijetko dovode do samodijagnoze i liječenja bez pregleda liječnika, kod velikog broja žena.

Vaginalne infekcije u trudnoći također nisu rijetka pojava, ali je bitno njihovo rano prepoznavanje i  pravovremeno liječenje, jer u suprotnom mogu ozbiljno da ugroze trudnoću dovodeći do prijevremenog poroda, spontanog pobačaja, te rađanja djeteta niske porođajne težine. Uzročnici infekcija u trudnoći su: bakterije, gljivice, virusi i paraziti. 

Najčešće vaginalne infekcije u trudnoći su sljedeće: bakterijska vaginoza, vaginalna, tačnije vulvovaginalna kandidijaza, infekcija Beta-hemolitičkim streptokokom grupe B, Infekcija Chlamydiom trachomatis, herpes simplex.

Uz sve gore navedeno trudnicama je potrebno da vode jedan zdrav životni stil uz korištenje probiotika koji osiguravaju dobar imunitet i kvalitetnu vaginalnu floru. Ono što se trudnicama svakako savjetuje jeste uravnotežen dnevni ritam aktivnosti i odmora, izbjegavanje prekomjernog umora, zdrava prehrana (brusnica, bobičasto voće, agrumi bogati vitaminom C, lisnato povrće, orašasti plodovi i sjemenke bogati vitaminom E), pravilna intimna higijena bez upotrebe prejakih aniseptičkih sredstava. 

Vaginalne infekcije jedan su od najčešćih problema s kojima se susreću spolno zrele žene te gotovo da nema žene koja se ginekologu nije obratila zbog tog problema čiji su simptomi poprilično neugodni. U normalnim uvjetima rodnica je nastanjena mnogobrojnim bakterijama. No, promjena ravnoteže između bakterija ili neke hormonalne promjene mogu dovesti do upala koje se manifestiraju neugodnim simptomima. Vaginalne infekcije tako nerijetko uzrokuju obilan iscjedak neugodnog mirisa, svrbež i peckanje u predjelu vagine, a u nekim slučajevima i bol u donjem dijelu trbuha ili pak za vrijeme spolnog odnosa. Zbog hormonskih i imunoloških promjena u trudnoći vaginalne infekcije su češće i jako je bitno razlikovati normalni iscjedak od znakova infekcije. Pravilnim prepoznavanjem i liječenjem infekcija u trudnoći smanjuje se rizik od pobačaja i prijevremenih poroda.

Najčešće vaginalne infekcije uzrokovane su gljivicama od kojih je najčešća Candida albicansOna je uvjetno patogena što znači da je Candida albicans inače normalno prisutna i u ovom području (u oko 20 do 25 posto žena se nađe u rodnici bez kliničkih znakova upale), ali se u određenim uvjetima i stanjima pojačano razmnožava i može uzrokovati upalu (npr. uzimanje antibiotika, šećerna bolest, trudnoća, uzimanje kortikosteroida, usljed smanjenog općeg imuniteta). Veoma mali broj žena se ispravno liječi ili se uopće i ne liječi, što dovodi do dodatnih komplikacija. Prevencija infekcija, bakterijskih i gljivičnih je itekako moguća i poželjna i treba da bude prioritet za svaku mladu, spolno aktivnu ženu, trudnicu, dojilju ili žene u peri ili menopauzi.

U današnje vrijeme postoji mnogo dokazanih spoznaja o uticaju probiotika na zdravlje.

Višegodišnjim ispitivanjem na velikom broju žena, dokazano je da određeni sojevi laktobacila u perioralnoj primjeni imaju povoljan učinak na vaginalnu floru žene. Oni pospješuju normalnu mikrofloru i smanjuju mogućnost infekcije. Na našem tržištu je jako veliki broj probiotika, ali je jako bitno da nisu svi isti i da je za intimno zdravlje žena veoma bitno prisustvo Lactobacillus helveticus LAFTI®  Lactobacillus acidophilus La-14 i Lactobacillus rhamnosus Lr-32 

MARVINIA oralne kapsule na prirodan i djelotvoran način sprečavaju i pomažu kod infekcija intimnog područja. Normalizuju floru i ph rodnice. Namijenjene su ženama svih starosnih dobi (djevojčice, žene u reproduktivnoj dobi, trudnice, dojilje, žene u menopauzi) Preporučuju se kod pojave cistitisa, vaginitisa i kandidijaze, ali i preventivno za sprečavanje neugodnih simptoma izazvanih bakterijskim ili gljivičnim infekcijama.

Proizvod je potpuno siguran, te se preporučuje njegova primjena kod trudnica i dojilja, kada su ove infekcije posebno izražene. Redovnom upotrebom Marvinia kapsula tokom trudnoće, posebno u zadnjem trimestru, smanjuje se mogućnost pojave grčeva kod beba. Mnoge žene pri korištenju antibiotske terapije imaju simptome peckanja i svraba u vaginalnom području. Uzrok tome jeste što antibiotici pored što djeluju na uzročnike bolesti, djeluju i na prirodne mikroorganizme i na taj način narušavaju prirodnu vaginalnu floru.

Stoga preporučujemo uvođenje korištenja probiotika ( Marvinia kapsula ) u terapiji sa antibiotikom sa ciljem stabilizacije vaginalne flore. Marvinia kapsule su dizajnirane u saradnji sa ginekolozima i od prvog dana trudnoće štite majku i bebu, ali i omogućavaju bolju  kvalitetu života svake žene ! Za svakodnevnu primjenu i intimnu higijenu preporučuje se korištenje  Marvinia tečnog sapuna koji sadrži ekstrakt sjemenki grejpa, kamilice, nevena i sljeza, pružajući osjećaj svježine i zaštite intimnog područja.

Marvinia proizvodi su potpuno sigurni, ispitani, sadrže odabrane sojeve laktobacila, namijenjenih za očuvanje i unapređenje intimnog zdravlja svake žene. Budite ponosni na činjenicu da ste žena i preuzmite kontrolu nad svojim intimnim zdravljem već danas.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave