San novorođenčadi

Novorođenčad obično spava oko 16 sati na svaka 24 sata. Ipak, sve su bebe različite i načini spavanja mogu se jako razlikovati.

Novorođenčad ne znaju da ljudi spavaju noću. Obično spavaju u kratkim intervalima tokom dana i noći. Svako spavanje obično traje 2-3 sata. Neka novorođenčad odjednom spavaju i do četiri sata.

Kada su novorođenčad budna, obično ih hranite. Nakon hranjenja, vaša beba će se vjerojatno poželjeti vratiti na spavanje. To znači da je ‘vrijeme igranja’ u ovom dobu vrlo kratko.

Ciklusi spavanja novorođenčadi

Novorođenčad ima dvije različite vrste sna – aktivan san i miran san.

Tokom aktivnog sna, novorođenčad se puno kreće i stvara zvukove. Mogu se lako probuditi tokom aktivnog sna.

Za vrijeme mirnog sna novorođenčad je mirna. Njihovo disanje je duboko i pravilno. Manje je vjerovatno da će se probuditi za vrijeme mirnog sna.

Kada novorođenčad spavaju, prolaze kroz cikluse spavanja. Svaki ciklus spavanja novorođenčadi ima i aktivni i tihi san i traje oko 40 minuta.

Na kraju svakog ciklusa, dijete se nakratko budi. Kad se vaše novorođenče probudi, moglo bi stenjati ili plakati. Ako se vaša beba probudi na kraju ciklusa spavanja, možda ćete joj trebati pomoći da se prilagodi sljedećem ciklusu spavanja.

U prvih nekoliko mjeseci uobičajeno je da se novorođenčad budi nekoliko puta noću zbog hrane. Između jednog i tri mjeseca, vaša će se beba početi rjeđe buditi i noću će imati duži period spavanja. Kad vaša beba napuni oko tri mjeseca, mogla bi redovno noću spavati duže – na primjer, oko 4-5 sati. Ali do šestog mjeseca života, mnogim bebama je i dalje potrebna hrana noću i pomoć pri smirivanju.

Ako je vaša beba prerano rođena ili ima malu porođajnu težinu, pedijatar ili medicinska sestra mogu vam preporučiti da ga pustite da spava samo određeno vrijeme noću prije nego što ga probudite za hranjenje.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave