ROTA VIRUS

Sve o Rota virusu

 

Većina djece do svoje pete godine imali su infekciju izazvanu rota virusom. Najčešće obolijevaju dojenčad u dobi od šest mjeseci i djeca do svoje pete godine. Rota virus je jedan od najčešćih uzroka dijareje, povraćanja i ozbiljnih infekcija (rota virus gastrointeritis) kod beba i mlađe djece.

 

Simptomi

 

Djeca koja su zaražena rota virusom imaju temperaturu, osjećaju mučninu i povraćaju. Često je sve to popračeno grčevima u stomaku i vodenim proljevima. Kod djece se također može pojaviti curenje iz nosa i kašalj. Kao i kod drugih virusa, rota virus ne mora ni jedan od ovih simptoma, posebno kod odraslih osoba.

Ponekad proljevi koji su izazvani rota virusom su ozbiljni i teški da brzo dovode dehidracije. Znakovi dehidracije su: žeđ, letargija, suha usta i jezik, suha koža, rijetko mokrenje ( kod beba ukoliko je pelena više sati suha).

 

Način prenošenja infekcije

 

Infekcije rota virusom su češće u zimskom i ljetnom periodu. Poseban problem se javlja u bolnicama i domovima zdravlja za djecu jer je se virus veoma lako prenosi sa jedne osobe na drugu. Virus se nalazi u stolici oboljelog i prije nego osjeti bilo koji od simptoma infekcije. Rota virus ulazi u organizam na dva načina:

 

  • Oralno – dijete se može zaraziti  ukoliko stavlja ruke u usta a prije toga je njima dodirnulo neki predmet koji je zarežen. Ovo se obično dešava kada djeca redovito ne peru ruke, osobito ako to ne rade prije jela i nakon što su bili u toaletu. Roditelji, ljudi koji se brinu o djeci, medicinsko osoblje i osoblje koje radi u vrtićima mogu djeci prenijeti virus ukoliko ne peru ruke kada im mijenjaju pelene.
  • Kapljična infekcija – virus se nalazi u malenim kapljicama sline zaražene osobe i tokom govora može da proširi virus po zraku.

 

Zbog načina na koji se prenosi rota virus može da izazove epidemije u dječjim odjeljenjima u bolnicama  i u vrtićima ukoliko u njemu boravi dijete koje je zaraženo. Najčešće se epidemije javljaju u februaru i ljetnim mjesecima. Virus kada uđe u organizam nastani se prvo u tankom crijevu gdje počinje njegov rapidan rast, nakon čega se počinju primjećivati prvi simptomi infekcije. Nakon dvanaest sati infekcija se manifestuje sa povraćanjem i visokom temperaturom, a nakon 24 sata počinju teški proljevi koji traju oko 6-7 dana.

Liječenje

 

Unos tekućine i minerala jedini je način na koji se može nadoknaditi izgubljena tekućina

i spriječiti dehidracija. Organizam se oslobađa virusa tako što stanice zaraženih crijeva koje su već pri kraju životnog ciklusa i predodređene su da se zamjene. Tokom tri dana zaražene stanice odstranjuju se putem stolice. Kod infekcije rota virusom nije preporučeno zaustavljati proljev jer se na taj način blokira prirodni odbrambeni mehanizam organizma u izbacivanju zaraženih stanica. Antibiotici uništavaju korisne crijevne bakterije koje imaju koristan učinak na odbranu organizma, pa tako nikakvi antibiotici i lijekovi protiv proljeva nemaju pozitivan učinak za liječenje ove infekcije.

 

Prevencija

 

Preventivne mjere infekcije rota virosom teško je provoditi na dječjim odjelima bolnica i vrtićima jer se virus širi kapljičnim putem, pa su tako manje epidemije na tim mjestima neizbježne. Postoji vakcina protiv rota virusa. Ona preventivno djeluje jer ojačava odbrambene mehanizme organizma tako što stimuliše stvaranje antitijela koja se bore protiv ovog virusa. Postoje dva tipa vakcine. Jedan od njih vakcina koja u svom sastavu sadrži oslabljeni virus koji aktvira imunološki sistem organizma. Druk tip vakcine još nije dobio odobrenje za izlazak na tržište. Ona u svom sastavu sadrži kopiju virusa nastalu rekombinacijom njegove genske strukture. Ona će pružiti zaštitu organizmu od više tipova ovog virusa i neće imati nikakve štetne posljedice na dijete. Vakcinisanje protiv rota virusa preporučuje se djeci koja imaju veći rizik od obolijevanja i koja mogu slabije svladati bolest. To su djeca koja imaju hronične bolesti bubrega, šećer, bolesti metabolizma, bolesti krvi i krvni h sudova, Cronovu bolest, colitis, reumatoidni artritis, trombocitopeniju i razne urođene bolesti koje djeluju na smanjenu proizvodnju antitijela.

 

Važno je spriječiti dehidraciju

 

Gubitak tečnosti predstavlja najveću opasnost kod obilnih proljeva i povraćanja. Mlađa djeca su više ugroženija od starije zbog manjeg sadržaja vode u organizmu. Već i manji gubitak tečnosti dovodi do poremećaja ravnoteže vode i minerala u organizmu. Kod dojenčeta za kratko vrijeme može doći do dehidracije, dijete klone, krv se zgušnjava, cirkulacija je oslabljena i ukoliko se brzo ne interveniše dolazi do šoka. Dolazi do usporene funkcije svih vitalnih organa i potrebno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu i minerale. Čim se pojave prvi  znaci dehidracije potrebno je djetetu dati oralnu rehidracijsku suspenziju. Može se nabaviti u apoteci u vrećicama koje sadrže optimalnu količinu glukoze i mineralnih soli. Sadržaj vrećice se otapa u vodi i daje se kašiku po kašiku tokom cijelog dana. Ukoliko dođe do ozbiljnije dehidracije dijete se mora odvesti u bolnicu gdje će mu se pružiti odgovarajuća medicinska njega. U bolnici će dobiti infuziju kako bi se nivoi tečnosti i minerala vratili na normalan nivo.rotavirus 4982452-2 adeno_rota-virus